Vrtić Prehrana djeteta 08. svibnja 2018.

Koje tegobe se mogu pojaviti nakon uvođenja kravljeg mlijeka?

Beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci kažu da nakon prve godine djeteta, dijete treba početi konzumirati kravlje mlijeko u malim količinama

Nakon rođenja djeteta, javlja se nekoliko promjena u njihovom životu. Velika promjena je prijelaz s majčinog mlijeka na kravlje mlijeko. Ovo nije sretan doživljaj za dijete, ali niti za majku, jer će se svaki roditelj morati nositi s ovom teškom fazom.

Stručnjaci kažu da nakon prve godine djeteta, dijete treba početi konzumirati kravlje mlijeko u malim količinama. Kada planirate prelazak s majčinog na kravlje mlijeko, postoje određeni zdravstveni problemi s kojima će se vaše dijete susresti. U ovom slučaju majke trebaju slijediti proceduru “korak po korak”.

Zašto su mliječni proizvodi dopušteni, a mlijeko ne?

Postupak se može provesti na ovaj način – male žlice kravljeg mlijeka, kako bi se vaše dijete postepeno priviknulo na okus ovog mlijeka. Osim toga, možete ovo mlijeko pomiješati sa pahuljicama ili nekom drugom hranom.

Ovdje su neki zdravstveni problemi koje trebate imati na umu kada počnete hraniti vaše dijete kravljim mlijekom. Ti zdravstveni problemi kod djece su normalna reakcija na promjene.

Smije li jednogodišnjak piti kravlje mlijeko?

1. Zatvor

Kada dijete prelazi s majčinog na kravlje mlijeko, prvi znak koji će se javiti kod bebe je zatvor. Majčino mlijeko je lakše probaviti u odnosu na kravlje. Jedna važna stvar koju trebate imati na umu, kako bi bili sigurni, je da vaše dijete u ovoj fazi pije puno vode.

beba djevojčica mlijeko jogurt Možda te zanima... Je li mlijeko nužno u prehrani djeteta? Vrtić

2. Alergije

Zbog sastojaka i veće količine natrija prisutne u kravljem mlijeku, beba može razviti alergiju. Ako se pojavi nagli osip na bebinom tijelu, nakon što dijete počne piti kravlje mlijeko, trebali biste posjetiti pedijatra.

beba Možda te zanima... Beba ima osip od mlijeka Beba

3. Smanjenje hranljivih tvari

Jedan od najčešćih znakova kod djece, nakon prelaska s majčinog na kravlje mlijeko, je smanjen broj hranjivih tvari. Majčino mlijeko ima puno zdravih sastojaka, tako kad uključite kravlje mlijeko, kod djeteta se mogu pojaviti mrlje na tijelu ili dijete može osjećati svrbež.

Je li jelovnik mog djeteta dovoljno raznovrstan?

4. Problemi sa spavanjem

Vaše dijete može poremetiti san tijekom noći, kada prelazi s majčinog na kravlje mlijeko. Međutim, ne postoji ništa zbog čega bi se trebali zabrinuti, jer će se nakon nekog vremena vaše dijete naviknuti na tu promjenu. Zbog toga je najbolje da vaše dijete pije kravlje mlijeko sat vremena prije spavanja.

5. Promjena raspoloženja

Ako primijetite da je vaše dijete odjednom nervozno, to je zbog prelaska s majčinog na kravlje mlijeko.

beba hrana dohrana Možda te zanima... Zašto su mliječni proizvodi dopušteni, a mlijeko ne? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.