Beba Dohrana 23. svibnja 2016.

Koje namirnice uzrokuju alergijske reakcije kod djece?

kravlje mlijeko
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U prošlosti se savjetovalo odgađanje uvođenja određenih namirnica u prehranu dojenčadi, a danas je poznato da odgađanje uvođenja tih namirnica povećava rizik od nastanka atopije, naročito u djece koja nisu dojena

Kod djece se alergeni prema učestalosti izazivanja alergijskih reakcija mogu svrstati u sljedeći padajući niz:

  • Kravlje mlijeko
  • Jaja
  • Soja
  • Kikiriki
  • Orašasti plodovi
  • Ribe
  • Školjkaši

"Namirnice kao što su kravlje mlijeko, jaja i soja izazivaju najčešće alergijske reakcije u djece. U većine djece te alergijske reakcije se gube odrastanjem. Alergija na školjke obično se razvije u kasnijoj dječjoj dobi, a ponekad tek u odrasloj dobi i predstavlja najučestaliju alergiju kod odrasle populacije", kaže nutricionistica dr.sc. Mihela Dujmović te objašnjava da se u prošlosti savjetovalo odgađanje uvođenja navedenih namirnica u prehranu dojenčadi, pogotovo kod djece s pozitivnom atopijskom predispozicijom, čak do druge godine života.

Dajte bebi kikiriki, time smanjujete mogućnost alergije

Postepeno uvoditi nove namirnice

"Danas je poznato da odgađanje uvođenja tih namirnica povećava rizik od nastanka atopije, naročito u djece koja nisu dojena. Također ne postoji znanstvenih dokaza koji mogu preporučiti eliminacijsku dijetu (eliminaciju alergenih namirnica) iz prehrane trudnice, dojilje ili dojenčadi iza 6. mjeseca života", kaže.

Nutricionistica objašnjava da kasnije uvođenje žitarica s glutenom (pšenica, raž, ječam, zob…) ne sprečava pojavu celijakije niti alergije na gluten posebno u djece koja nisu dojena te je iz tog razloga preporuka gluten uvesti postepeno u prehranu do 6. mjeseca života dojenog djeteta.

Prema preporukama Hrvatskog društva za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu jedina dijetetska mjera koja ima preventivnu ulogu je isključivo dojenje tijekom prvih 6 mjeseci djetetova života.

Osigurajte svom djetetu energiju i hranjive tvari potrebne za optimalan rast i razvoj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.