Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 15. studenoga 2016.

Vitamin E štiti djecu od ekcema

dijete koža ekcem
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Japanski znanstvenici analizirali su vitamine u krvi 396 djece, starosti od 10 do 13 godina, od kojih je 240 patilo od ekcema

Djeca koja konzumiraju hranu bogatu E vitaminom su pod manjim rizikom od ekcema. Također, vitamin A, unatoč nekim ranijim drugačijim nalazima, ne štiti od alergija, utvrdili su japanski stručnjaci sa Sveučilišta Yamaguchi u Ubeu.

Japanski tim, na čelu s dr. Masayuki Okudim, analizirao je sadržaj ovih vitamina u krvi 396 djece, starosti od 10 do 13 godina, od kojih je 240 patilo od ekcema, šištanja pri disanju ili astme.

Kako spriječiti svrbež i njegovati kožu sklonu atopiji?

Utvrđeno je da nema nikakve veze između navedenih stanja i razine A vitamina, dok su mali ispitanici s najvećim sadržajem E vitamina u krvi bili pod 67 posto manjim rizikom da obole od ekcema nego oni s najnižim sadržajem.

Što više, čak i oni ispitanici koji su imali samo minimalno višu razinu vitamina E od prosjeka, bili su pod manjim rizikom od ekcema za preko 60 posto.

7 savjeta kako poboljšati imunitet djeteta

Vitaminom A je bogato žuto, crveno i narančasto voće i povrće, dok vitamina E ima u biljnim uljima, orašastim plodovima i integralnim žitaricama.

Još se ne zna precizno zašto E vitamin smanjuje rizik od ekcema. Japanski tim pretpostavlja da su u pitanju njegova antioksidantna svojstva i poticajno djelovanje na imunološki sustav.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.