Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 17. ožujka 2017.

Zašto je važno testirati se na intoleranciju laktoze?

mlijeko djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Intolerancija laktoze je nemogućnost probave mliječnog šećera - laktoze. Kod većine ljudi sposobnost probave laktoze znatno se smanjuje već nakon druge godine života

Kada organizam prestane učinkovito probavljati laktozu, uzimanje mlijeka, mliječnih proizvoda i ostalih proizvoda koji sadrže makar i tragove laktoze (kruh, pahuljice, instant juhe, grickalice…) može izazvati razne tegobe poput boli u trbuhu, grčeva, nadutosti, mučnine, problema s vjetrovima i proljev. 

Intolerancija na laktozu izaziva probavne probleme koji mogu znatno smanjiti kvalitetu života. Ako se ovakvi simptomi pojave kod djece, nikako ih se ne smije ignorirati.

Intoleranciju na laktozu važno je razlikovati od alergije na mlijeko jer je intolerancija na laktozu problem probavnog sustava, dok kod alergije na mlijeko reagira imunološki sustav. Simptomi intolerancije na laktozu postanu vidljivi u ranom djetinjstvu ili u razdoblju adolescencije.

Zašto se testirati?

Učestalost intolerancije na laktozu u Hrvatskoj iznosi 20%. Ukoliko imate želučano-crijevne probleme s gore navedenim simptomima (osobito nakon konzumacije mlijeka i/ili mliječnih proizvoda), svakako se preporuča napraviti test intolerancije laktoze. 

Testiranje je važno jer pozitivan rezultat omogućuje uvođenje adekvatne prehrane, a ako je rezultat negativan i ona se eliminira kao uzrok probavnih smetnji, problem se može usmjeriti prema drugoj dijagnozi.

Kako se provodi testiranje?

Testiranje se provodi analizom DNA iz uzorka brisa sluznice usne šupljine. Set za izuzimanje uzoraka možete naručiti u Genos DNA laboratoriju ili posjetiti naše prostore u Hondlovoj 2 u Zagrebu ili Vatrogasnoj 112 u Osijeku. Postupak uzimanja uzorka u potpunosti je bezbolan i traje svega 10-15 sekundi.

Za više informacija posjetite internetsku stranicu Genos

Pišedr.sc. Vedrana Škaro, dipl. ing mol. biol.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.