Beba Zdravlje i njega bebe 17. kolovoza 2023.

Proljev kod djece: Koja je najbolja prehrana i kako ga zaustaviti?

proljev kod djece
Foto: Shutterstock ; kako zaustaviti proljev kod djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Proljev je način na koji se tijelo oslobađa od mikroba i najčešće traje od tri do tjedan dana. Proljev se može pojaviti uz groznicu, mučninu, povraćanje, grčeve, dehidraciju, pa čak i osip. Saznajte kako liječiti proljev kod djece i koja je najbolja prehrana!

Proljev ili dijareja uobičajeno je stanje koje se javlja kada stolica ima previše vode. "Debelo crijevo je dizajnirano da apsorbira vodu tako da stolica ima oblik i konzistenciju. Ponekad stolica apsorbira previše vode, što rezultira proljevom", objašnjava Lauren Lazar, dr. med., pedijatrijska gastroenterologinja i docentica na UT Southwestern . "Ako dijete ima rijetku ili tekuću stolicu najmanje tri ili više puta dnevno, vjerojatno je riječ o proljevu."

Najbolji tretman za liječenje proljeva kod djeteta ovisiti o njegovom uzroku, ali postoje načini za ublažavanje simptoma proljeva. 

Proljev kod djece - uzroci?

Proljev je način na koji se tijelo oslobađa od mikroba i najčešće traje od tri do tjedan dana. Proljev se može pojaviti uz groznicu, mučninu, povraćanje, grčeve, dehidraciju pa čak i osip. Neki od najčešćih razloga zbog kojih djeca dobiju proljev su: infekcija virusima poput rotavirusa, bakterijama poput salmonele i, rijetko, parazitima poput giardije. Virusi su najčešći uzrok dječjeg proljeva. Uz rijetku ili vodenastu stolicu, simptomi infekcije virusnog gastroenteritisa često uključuju povraćanje, bol u trbuhu, glavobolju i groznicu.

Kod liječenja virusnog gastroenteritisa, koji može trajati 5-14 dana, važno je spriječiti dehidraciju odnosno gubitak tekućine. Tada treba više nuditi majčino mlijeko ili otopinu za oralnu rehidraciju (ORS). Voda sama po sebi nema dovoljno natrija, kalija i drugih hranjivih tvari za sigurno rehidriranje vrlo male djece. Svakako razgovaraj sa svojim liječnikom o količini tekućine koja je potrebna djetetu, kako osigurati da je dobije, kada je dati i kako paziti na dehidraciju.

Treba li zbog proljeva i povraćanja voditi dijete liječniku?

Proljev kod djece uzrokovan lijekovima

Lijekovi poput antibiotika ili laksativa također mogu dovesti do proljeva kod djece i odraslih.

Za blagi proljev uzrokovan lijekovima, dijete treba biti dobro hidrirano.  Ako uzimanje antibiotika uzrokuje proljev kod djeteta, svakako nazovi pedijatra, može preporučiti smanjenje doze, promjenu prehrane, dodavanje probiotika ili prelazak na drugi antibiotik.

Studije pokazuju da jogurt sa živim kulturama ili probioticima može pomoći u ublažavanju proljeva uzrokovanog antibioticima. Žive kulture i probiotici pomažu obnoviti zdrave crijevne bakterije koje su ubili antibiotici.

Proljev kod djece zbog trovanja hranom

Trovanje hranom također može uzrokovati proljev kod djece. Simptomi se obično javljaju brzo, mogu uključivati ​​povraćanje i obično nestaju unutar 24 sata. Liječenje proljeva povezanog s trovanjem hranom isto je kao i za proljev uzrokovan infekcijom: Održavaj svoje dijete hidriranim i nazovi liječnika u slučaju nedoumica.

Ostali uzroci proljeva uključuju iritabilnu bolest crijeva, Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis, alergije na hranu i celijakiju

Proljev | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Proljev kod djece

Proljev kod djece - liječenje?

Obično lijek nije potreban za liječenje proljeva kod djece. U većini slučajeva, akutni infektivni proljev će prestati kada tijelo očisti infekciju.

"Proljev je poput kašlja kada ste prehlađeni. Crijeva pokušavaju izbaciti loše stvari", objašnjava dr. Lazar. "Ako usporite crijeva lijekom protiv proljeva tijekom infektivnog proljeva, infekcija će se zadržati u nama".  

Ako proljev traje više od nekoliko dana, posavjetuj se s djetetovim pedijatrom kako bi utvrdili uzrok i najbolji tretman. Za kronični proljev, liječnik može predložiti promjenu prehrane, lijekove ili drugo liječenje. Općenito, antibiotici se ne koriste za liječenje infektivnog proljeva u djece. Uvijek se posavjetuj s liječnikom prije nego što djetetu daš lijekove protiv proljeva bez recepta.

Probiotici za proljev kod djeteta

Za neke vrste infektivnog proljeva probiotici mogu biti od pomoći. Najčešće se koriste bakterijski probiotici iz skupine Laktobacila i kvasnica (Saharomices bulardi). Kod akutnih proljeva ovi mikroorganizmi pospješuju prirodne procese prevladavanja uzročnika proljeva. Prema brojnim istraživanjima procjenjuje se da njihova primjena smanjuje trajanje akutnog proljeva za jedan dan. Riječ je o mikroorganizmima koji su neškodljivi i ne uzrokuju nuspojave. Nemojte davati nikakve lijekove djeci mlađoj od 3 godine bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

proljev | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Ako proljev traje više od nekoliko dana, posavjetuj se s djetetovim pedijatrom

Proljev kod djece - prehrana 

Ne postoji posebna hrana, piće ili kućni lijek koji će zaustaviti proljev kod djeteta. Najbolji tretman za proljev kod djeteta je 'potporna njega'. Kako bi olakšala simptome proljeva, usredotoči se na:

  • Obavezno održavanje hidracije djeteta
  • Ponuda raznovrsne hrane
  • Identificiranje okidača ili problematične hrane

"Kod proljeva tijelo gubi soli i elektrolite, pa je vrlo važno pomoći djetetu da ostane hidrirano", kaže dr. Lazar. "Izbjegavaj sokove i druge slatke napitke."

Kako bi dijete s proljevom bilo hidrirano, ponudi mu puno tekućine, poput:

  • Vode
  • Juhe
  • Otopine elektrolita za djecu

Savjeti pedijatra za liječenje proljeva

Čime hraniti dijete koje ima proljev?

Ako dijete ima proljev, važno ga je hraniti zdravom, dobro uravnoteženom prehranom uz puno tekućine. U prošlosti su liječnici predlagali dijetu tzv. BRAT dijeta (skraćeno od engl. bread, rice, apple and tea – kruh, riža, jabuka i čaj) kao rješenje za pomoć djeci s proljevom, a sada je mnogi liječnici ne preporučuju.

Dječji proljevi brže prolaze uz povrće i meso

"Dijeta BRAT je restriktivna i ne pomaže nužno u zaustavljanju proljeva," objašnjava dr. Lazar. "Umjesto toga, preporučujemo da djeca nastave jesti hranjivu, dobro zaokruženu prehranu, jer postoje dokazi da crijeva zacjeljuju kada je dijete nahranjeno.”

Za dojene bebe i djecu, majčino mlijeko i dalje je izvrsna opcija za prehranu kada beba ima proljev. "Majčino mlijeko se lako apsorbira i ima više hranjivih tvari nego otopina elektrolita", kaže dr. Lazar. No, roditelji trebaju imati na umu da su dojenčad, posebno novorođenčad, vrlo osjetljiva na dehidraciju s proljevom, pa ako primijetiš bilo kakvu promjenu u bebinom uzorku stolice, trebaš se obratiti svom pedijatru.  Ako majka doji bebu koja ima proljev, treba nastaviti dojiti čim više i što češće, može uz kraće trajanje dojenja. Preporučuje se dodati rehidracijsku sol i probiotike. Bebe koje su na adaptiranom mlijeku mogu uzimati posebne formule za proljev koje su bez laktoze ili sa sastojcima koje pospješuju liječenje proljeva. Većim bebama se može ponuditi i rižina sluz.

Recepti naših baka za zaustavljanje proljeva

U određenim slučajevima proljeva, pedijatar može predložiti prehranu bez mliječnih proizvoda ili s niskim udjelom šećera – na kratkotrajnoj osnovi. Ako proljev potraje, pokušaj voditi dnevnik prehrane. Kod nekih ljudi određena hrana može izazvati proljev. Ako želiš pomoći u zaustavljanju proljeva, djetetu možeš ponuditi namirnice koje "zatvaraju“, kao što su mrkva i riža, a te izbjegavati one koje "otvaraju“ npr. smokve, šljive i sokovi.

Kako bi se oštećena sluznica crijeva oporavila, potreban je unos hrane. Pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević savjetuje kakva bi trebala biti prehrana kod proljeva"U pravilu obroci trebaju biti manji nego uobičajeno i nešto učestaliji. Hrana i piće ne bi trebali sadržavati koncentrirane šećere - stoga slatku hranu i napitke ne treba davati. Kako bez dodataka prehrani ojačati imunitet Može se davati voće koje nije slatko (jabuka, banana), kuhano povrće i meso (juhe, variva) uz dodatak maslinova ulja, žitarice (kruh) i mliječni proizvodi (svježi sir, jogurt, kefir, kiselo mlijeko, putar). Prženu, masnu i začinjenu hranu ne treba davati. Dojenčad koja su isključivo na majčinu mlijeku ili nadomjesnom mliječnom pripravku (formuli) nastavljaju s uobičajenim režimom hranjenja". 

Proljev i temperatura kod djece

Proljev praćen temperaturom većinom javlja kada je u pitanju virusni ili bakterijski uzrok. Temperatura se pojavljuje kada se imunološki sustav pokušava izboriti sa zaraznim česticama. Gotovo svako dijete je barem jednom u životu imalo proljev koji je uzrokovan virusom. 

Temperatura i proljev kod djece najčešće su znaci želučane viroze. Želučana viroza zarazna je bolest tijekom koje grupa virusa nadražuje želudac sa simptomima kao što su: povraćanje, mučnina i proljev. O tome koliko se simptoma pojavi ovisi i težina bolesti.

proljev i temperatura | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Proljev i temperatura kod djece

Žuti proljev kod djece

Žuti proljev većinom je uzrokovan infekcijom te upućuje na nepravilnosti u radu crijeva. Žuta boja stolice može biti bezazlena, ali može biti i indikator poremećaja u radu jetre, žučnog mjehura, pankreatitis, Gilbertovog sindroma, giardijaze, itd. Neke namirnice koje dijete konzumira također mogu izazvati žuti proljev: mrkva, slatki krumpir, namirnice bogate prehrambenim bojama, ali i namirnice bogate mastima. Žuti proljev kod beba nije neuobičajen s obzirom na to da se bebe hrane isključivo mliječnom i kašastom hranom.  Ako žuti proljev traje nekoliko dana, a ne možete ga povezati s nekom namirnicom obratite se liječniku.

Vodič za bebinu stolicu: Što boja i tekstura stolice govore o bebinom zdravlju

Zeleni proljev kod djece

Zeleni proljev kod beba često se povezuje s količinom sekreta koji se slijeva u probavni trakt. Kako prehlada prolazi, tako i stolica većinom poprima normalnu boju. Ako je u pitanju proljev zelenkaste boje, vjerojatno se radi o crijevnoj infekciji. Dakle, ako je jedna stolica zelene boje, a dijete se čini sretnim i bezbrižnim nema razloga za paniku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.