Beba Zdravlje i njega bebe 23. ožujka 2019.

Nikad ne ostavljaj bebu sa psom, čak ni vašim ljubimcem, bez nadzora!

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Suživot malog djeteta i psa može donijeti potencijalne opasnosti, a na nama je da poduzmemo sve moguće mjere opreza i zaštitimo djecu i životinje

Hrvatsku javnost ponovno je šokirala vijest o još jednom napadu psa na dijete, ovog puta u Podravini. News mediji prenose kako je potvrđeno da se radi o argentinskoj dogi u vlasništvu oca jednomjesečne bebe. Djevojčica je jučer popodne s teškim ozljedama prevezena u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu, a jutros je ravnatelj prof. dr. sc. Goran Roić rekao kako je 'beba trenutno na respiratoru, sedirana i stabilna'. 

"Još je teško davati prognoze jer se radi o vrlo ranoj životnoj dobi pa su moguće komplikacije nakon zahvata jer se radilo o teškim ozljedama. Nadam se da ćemo sutra biti pametniji u vezi definitivnog ishoda", rekao je ravnatelj prof. dr. sc. Roić za 24sata te pojasnio kako će djetetu sutra napraviti detaljnu neurološku kontrolu.

Još jednom postavlja se pitanje kako je moguće da je opet došlo do ovoga. Komentatori na društvenim mrežama obrušili su se na psa, naravno spominje se 'opasna' pasmina, iako stručnjaci tvrde da ne postoje 'opasne' pasmine, nego je krivnja na vlasnicima koji ne razmišljaju o socijalizaciji životinje i karakteru određene pasmine koju uzimaju u svoj dom.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pripremi psa na dolazak bebe u dom

Bez obzira koliko dugo imaš psa ili cijeli život živiš s kućnim ljubimcima, dolazak bebe je velika promjena u životu psa. Suživot malog djeteta i psa može donijeti neke potencijalne opasnosti.

"Ako pas nije adekvatno socijaliziran, a dijete ne zna osnove pseće komunikacije, mogu nastati problemi u odnosu psa i djeteta. Na primjer, psima nije ugodno grljenje. Zbog toga je neophodno da odrasla osoba uvijeke nadzire dječju igru sa psom. Psi koji su stari mogu imati bolove, pa to može biti razlog da nemaju volje za igru s djecom. Djeca mogu biti opasna za pse jer nemaju osjećaj što se smije, a što se ne smije, na primjer gurati prst u oko i slično. Zato je i bolje da su psi kastrirani", objašnjava Maša Đuretić, dipl. ing. biologije iz Zagrebačkog Životinjskog kutka.

Pas, mačka, ribica ili ptica: idealni kućni ljubimac za dijete

Imaš li psa i očekuješ bebu, vjerojatno si se zapitala kako će tvoj kućni ljubimac prihvatiti ovu veliku promjenu i kako ga uopće upoznati s novim članom obitelji. Maša Đuretić savjetuje kako pripremiti psa na dolazak bebe.

1. Vaš pas mora biti zdrav i biti cijepljen svim potrebnim cjepivima (protiv zaraznih bolesti i bjesnoće) te očišćen od parazita.

2. Ako je vaš pas jedini kućni ljubimac, velika je vjerojatnost da je naviknut na vašu potpunu pažnju kada god je želi. Uskoro ćete imati pune ruke posla s novom bebom pa, kako biste izbjegli negativnu reakciju, naviknite ljubimca da bude sam u sigurnom prostoru sa svojim krevetićem i igračkama svaki dan u kraćim vremenskim intervalima. 

Možda te zanima... 10 dirljivih fotki životinja koje jedva čekaju novog člana obitelji Trudnoća

3. Donesite nove predmete i pokućstvo kao što su ogradice za igru, kolica ili stolicu za hranjenje bebe u kuću kako bi se vaš ljubimac na njih naviknuo. 

4. Pokušajte nabaviti različite zvukove beba (plač, gugutanje, smijeh...) i pustite ih u dijelovima kuće gdje će beba najviše obitavati kako bi se vaš ljubimac naviknuo na te "čudne" i nove zvukove. 

5. Stvorite rutinu koju ćete slijediti kada stigne beba i uporno se držite te rutine kako bi se vaš ljubimac naviknuo na promjene.

6. Donesite kući odjeću nove bebe i dopustite vašem psu da sve to ponjuši. Nagradite ga ako ostane miran. 

7. Potrudite se ne praviti veliku dramu oko dolaska bebe

8. Naučite svog psa kako da priđe bebi nježno i mirno. Dopustite mu da na siguran i miran način priđe i vidi/ponjuši bebu. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

9. Pomozite mu da percipira bebu kao nešto što je zabavno i dobro. Dajte mu nagrade i pohvale svaki put kada se dobro ponaša oko bebe. Ako je to moguće, neka cijela obitelj ode u kraće, zabavne šetnje čim dođe beba u kuću kako bi vaš ljubimac percipirao zabavne i lijepe aktivnosti uz dolazak bebe.

10. Uvijek koristite pozitivne tehnike treniranja i nikada ne kažnjavajte svog ljubimca u blizini bebe. Nikada ga ne udarajte ili ne vičite na njega kada pokuša prići bebi na neprikladan način. Nježno mu pokažite što želite da napravi i onda mu dajte nagradu kada to i učini tako. 

11. Ne stavljajte bebu na pod uz psa i nikada ne ostavljajte bebu s bilo kojim psom, pa čak i vašim ljubimcem, bez nadzora.

12. Dajte vašem ljubimcu dosta zanimljivih stvari, igračaka i dosta fizičke aktivnosti. Kada je psu dosadno i kada ima previše energije, postoje veće šanse da će napraviti nered dok se vi bavite bebom.

Možda te zanima... Emotivne fotografije kućnih ljubimaca na porodu: I oni su podrška Trudnoća

Idealne pasmine za obitelji s djecom

Ako razmišljaš o udomljavanju ili kupnji psa, prije dolaska psa u kuću, dijete trebaš upoznati sa životinjama općenito i vidjeti da se dijete ne boji.

 "Morat ćete mu objasniti da pas, mačka, hrčak ili bilo koje drugo živo biće nije igračka, podučiti ga da i tom malom stvorenju treba ljubavi i pažnje, da osjeća bol, tugu i veselje, ukratko – da mu ne smije činiti ništa što mu se samom ne sviđa. Kad mijenjate zdjelicu s vodom i hranom vaš vam mališan od tri do pet godina već u tome može pomoći kako biste ga već u toj dobi naučili da životinja u stanu nije samo veselje i zabava nego i obveza koja podrazumijeva neke poslove koje nam se ponekad i ne da obaviti", kaže Maša Đuretić i dodaje da zajedno s djetetom treba odabrati psa, a to podrazumijeva da dijete već hoda i govori.

Neke od pasmina koje se preporučuju za obitelji s djecom su labrador, zlatni retriever, bernski planinski pas, škotski ovčar, bigl, baset, mops, bernardinac, newfoundlander, koker španijel, pudla.

"Preporuka bi bila da se uzme psa koji je star oko godinu dana, prvenstveno zbog toga što se tada već vidi karakter psa, pas je već formiran, i neke osobine se mogu testirati", savjetuje Maša Đuretić i ističe da veličina ne igra ulogu, već karakter i socijalizacija psa. "Veličina igra ulogu kada se govori o prostoru koji obitelj može pružiti ljubimcu, a za veće pse bi bilo dobro da imaju i ograđeno dvorište", dodaje.

Ljubav između djeteta i psa je neprocjenjiva, a na nama je da poduzmemo sve moguće mjere opreza i zaštitimo djecu i životinje.

Možda te zanima... Djeca i ljubimci: Što roditelji i stručnjaci misle o dijeljenju kreveta? Vrtić

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • baMAMA

    Ljubimci zaista prirastu srcu, ali covjek ne smije smetnuti s uma da se ipak radi o zivotinji. Koliko god bio dobro izdresiran i koliko god poznajes svojeg psa, mislim da bebama i psima jednostavno nije mjesto zajedno. Navodno je majka bebe rekla kako pas nije isao s ciljem da naudi bebi vec je htio bebu donijeti roditeljima jer je plakala.. to pokazuje da pas i s dobrim namjerama i blagom naravi moze napraviti losu stvar, ne zato jer to zeli, nego zato jer je zivotinja koja nema ljudsku prosudbu i razum.

  • dahnao

    Nikad ne ostavljaj dijete samo sa  čovjekom.....

  • Tomi

    Ili se jednostavno riješi džukele,... 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.