Beba Igre za bebe 30. rujna 2016.

12 savjeta kako pripremiti psa na dolazak bebe

beba, pas
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako je pas vaš jedini kućni ljubimac, vjerojatno je naviknut na vašu potpunu pažnju. Uskoro ćete imati pune ruke posla s bebom pa, kako biste izbjegli negativnu reakciju, naviknite ljubimca na dolazak novog člana obitelji

Imate li psa i očekujete bebu, vjerojatno ste se zapitali kako će vaš kućni ljubimac prihvatiti ovu veliku promjenu i kako ga uopće upoznati s novim članom obitelji.

Maša Đuretić, dipl. ing. biologije iz Zagrebačkog Životinjskog kutka savjetuje kako pripremiti psa na dolazak bebe:

1. Vaš pas mora biti zdrav i biti cijepljen svim potrebnim cjepivima (protiv zaraznih bolesti i bjesnoće) te očišćen od parazita.

2. Ako je vaš pas jedini kućni ljubimac, velika je vjerojatnost da jenaviknut na vašu potpunu pažnju kada god je želi. Uskoro ćete imati pune ruke posla s novom bebom pa, kako biste izbjegli negativnu reakciju, naviknite ljubimca da bude sam u sigurnom prostoru sa svojim krevetićem i igračkama svaki dan u kraćim vremenskim intervalima. 

3. Donesite nove predmete i pokućstvo kao što su ogradice za igru, kolica ili stolicu za hranjenje bebe u kuću kako bi se vaš ljubimac na njih naviknuo. 

4. Pokušajte nabaviti različite zvukove beba (plač, gugutanje, smijeh...) i pustite ih u dijelovima kuće gdje će beba najviše obitavati kako bi se vaš ljubimac naviknuo na te "čudne" i nove zvukove

5. Stvorite rutinu koju ćete slijediti kada stigne beba i uporno se držite te rutine kako bi se vaš ljubimac naviknuo na promjene.

6. Donesite kući odjeću nove bebe i dopustite vašem psu da sve to ponjuši. Nagradite ga ako ostane miran. 

7. Potrudite se ne praviti veliku dramu oko dolaska bebe. 

8. Naučite svog psa kako da priđe bebi nježno i mirno. Dopustite mu da na siguran i miran način priđe i vidi/ponjuši bebu. 

9. Pomognite mu da percipira bebu kao nešto što je zabavno i dobro. Dajte mu nagrade i pohvale svaki put kada se dobro ponaša oko bebe. Ako je to moguće, neka cijela obitelj ode u kraće, zabavne šetnje čim dođe beba u kuću kako bi vaš ljubimac percipirao zabavne i lijepe aktivnosti uz dolazak bebe.

10. Uvijek koristite pozitivne tehnike treniranja i nikada ne kažnjavajte svog ljubimce u blizini bebe. Nikada ga ne udarajte ili ne vičite na njega kada pokuša prići bebi na neprikladan način. Nježno mu pokažite što želite da napravi i onda mu dajte nagradu kada to i učini tako. 

11. Ne stavljajte bebu na pod uz psa i nikada ne ostavljajte bebu s bilo kojim psom, pa čak i vašim ljubimcem, bez nadzora.

12. Dajte vašem ljubimcu dosta zanimljivih stvari, igračaka i dosta fizičke aktivnosti. Kada je psu dosadno i kada ima previše energije, postoje veće šanse da će napraviti nered dok se vi bavite bebom.

 Ljubav između djeteta i psa: neprocjenjivo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.