Školarci Slobodne aktivnosti 13. lipnja 2019.

6 znakova da je tvoje dijete spremno za kućnog ljubimca

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogo je odličnih razloga za to da nekoj životinji pružiš dom i poželiš joj dobrodošlicu u tvoju obitelj. Ali, kako znati da je pravo vrijeme? Pročitaj šest znakova koji pokazuju da je tvoje dijete spremno za kućnog ljubimca

Životinje mogu biti prekrasni novi članovi vaše obitelji, a djecu mogu naučiti važnim životnim vještinama poput suosjećanja i odgovornosti. No, kućni ljubimci također zahtijevaju puno truda i posla, a tvoje dijete možda nije u potpunosti spremno za tu veliku promjenu. 

Što kad dijete želi kućnog ljubimca?

Većina djece voli životinje i ako još nemaš kućnog ljubimca, velike su šanse da će te uskoro dočekati njihovo pitanje o tome da nabavite jednog. Mnogo je odličnih razloga za to da nekoj životinji poželite dobrodošlicu u obitelj - ljubav, odgovornost, suosjećanje pa čak i pomoć djeci sa invaliditetom. Ali, kako znati da je pravo vrijeme?

1. Osjeća se ugodno oko životinja

Djeca se trebaju osjećati sigurno i samopouzdano u društvu životinja. Nije dobra ideja nabaviti psa ako je dijete prestravljeno psima. To neće 'izliječiti' djetetov strah i najvjerojatnije će stvoriti veću tjeskobu zbog osjećaja nesigurnosti u vlastitom domu. Ako dijete pokazuje znakove straha, možeš mu pomoći na način da ga polako upoznaješ sa životinjama: posjetite azile i druge obitelji koje imaju kućne ljubimce, po mogućnosti starije mačke i pse. 

djeca, pas Možda te zanima... Pas, mačka, ribica ili ptica: idealni kućni ljubimac za dijete Vrtić

2. Nema alergije

Mnoga djeca su zapravo alergična na krzno određene životinje. Ako je tvoje dijete među tom djecom, tada su kornjače, gušteri, ribice ili zamorci prikladniji izbor. Dobra ideja je izložiti dijete životinji koju želi nabaviti kako bi provjerili nema li neku alergiju. Posljednja stvar koju želite je nabaviti životinju koju će djeca zavoljeti, ali im je onda oduzeti jer niste znali da su alergični. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Pokazuje poštovanje prema životinjama

To što se dijete ne boji životinja nije dovoljno dobar razlog za nabavku kućnog ljubimca. Djeca bi, također, trebala pokazivati znakove ljubavi i poštovanja prema životinjama. Na taj način ćete znati da razumiju granice i nikada neće povrijediti životinju. 

4. Predano je toj ideji

Djeca mijenjaju mišljenje cijelo vrijeme, posebno kad su mlađa. Nemoj biti nagla. Budi sigurna da ste dovoljno razgovarali o kućnom ljubimcu i o tome što sve uključuje dolazak životinje u dom, kako bi znala da je tvoje dijete zaista predano toj ideji.

5. Može se nositi sa svim obavezama oko kućnog ljubimca

Čak su i mlađa djeca sposobna izvršavati male zadatke, a kad se radi o kućnom ljubimcu, želiš da dijete bude uključeno u brigu oko svog ljubimca. Ako dijete nema problema s odijevanjem, pospremanjem, pranjem suđa ili drugim kućanskim poslovima, tada će biti i sposobno izvršavati obaveze i oko svog ljubimca. 

Kako igra sa životinjama potiče razvoj djeteta?

6. Ima mnogo energije

Ako razmišljaš o psu, tada moraš dobro razmisliti kakav pas bi bio najbolji za tvoju obitelj. Treba imati na umu da su mnogi psi puni energije i treba im puno tjelovježbe i aktivnosti. Ako je tvoje dijete jednako energično, tada je takav pas savršen prijatelj za njega.

Jesi li ti spremna za kućnog ljubimca?

Samo zato što je vaše dijete spremno za ljubimca, ne znači da je nabavka najbolja ideja za tvoju obitelj. Čak i ako je dijete odgovorno i misliš da će se dobro brinuti za kućnog ljubimca, postoje neke stvari koje ćeš sama morati raditi. Kupnja hrane, posjeti veterinaru, pomoć oko šetnje, čišćenje za kućnim ljubimcem i druge obaveze, ponekad će pasti i na tebe. Također moraš dobro razmisliti hoćeš li si moći priuštiti sve dodatne troškove koje će novi kućni ljubimac značiti za kućni budžet. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tužno dijete Možda te zanima... Kako pomoći djetetu kod velikih promjena u životu? Vrtić

Odabir pravog kućnog ljubimca

Uzmi si vremena kako bi odabrala pravu životinju za svoju obitelj. Ono što tvoj dijete misli da želi možda nije najbolja opcija jednom kada uzmeš u obzir temperament životinje, razinu aktivnosti i veličinu tvojeg doma. Međutim, prava životinja u pravo vrijeme može biti prekrasna stvar koja će promijeniti život tvojeg djeteta, ali i cijele obitelji. Samo budi sigurna da si spremna. Sretno!

Nedoumica jedne mame: Kućni ljubimac - da ili ne?

Imate li kućnog ljubimca? Kako ste znali da je vaše dijete spremno za kućnog ljubimca? Podijelite s nama u komentarima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci