Školarci Slobodne aktivnosti 08. rujna 2018.

Bijeli očnjak djeci prenosi važne životne poruke i uči o ponašanju životinja

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Film je stilski neobičan i podsjeća na video igru oslikanu vodenim bojama, pa je time ujedno bliskiji djeci. Za razliku od većine animiranih filmova, ovdje životinje ne pričaju i tempo je smiren, pa se puno moćnije prenosi poruka o utjecaju ljudskog ponašanja na životinje

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Animirani “Bijeli Očnjak” temeljen je na književnom klasiku Jacka Londona. Djeci će s lakoćom iz perspektive znatiželjnog i hrabrog mješanca psa i vuka predočiti avanturistički duh divlje Amerike na snježnom sjeveru. Film je stilski neobičan i podsjeća na video igru oslikanu vodenim bojama, pa je time ujedno bliskiji djeci. Za razliku od većine animiranih filmova, ovdje životinje ne pričaju i tempo je smiren, pa se puno moćnije prenosi poruka o utjecaju ljudskog ponašanja na životinje.

kućni ljubimac mačka djevojčica Možda te zanima... Je li vaše dijete spremno za kućnog ljubimca? Vrtić

Ljudsko nasilje je neizbježan dio knjige, pa tako i filma, no iako je radi dječje publike prikazano suzdržano, moglo bi biti previše zastrašujuće osjetljivijoj i mlađoj djeci. Ovo nije disneyevski film koji prikazuje steriliziranu stvarnost, već surovost našeg svijeta u kojem ipak postoje ljudi sa srcem. Poput Bijelog Očnjaka i djeca se od malih nogu mogu naučiti kako se odnositi s poštovanjem prema drugima. Upravo zato postoje ovakve bezvremenske priče koje roditeljima pomažu u prenošenju životnih poruka. 

Bijeli očnjak, animirani avanturistički, 87 min

Za djecu: 10+.

Za roditelje: Kako je film temeljen na klasiku Jacka Londona, roditelje bi to lako moglo podsjetiti na djetinjstvo uz knjigu. Također je zrelijeg sadržaja i nema luđački tempo poput većine ostalih animiranih filmova.

Nasilje: Nasilje ovdje ne postoji samo zato jer je to trend u dječjim filmovima. U “Bijelom Očnjaku“ je nasilje neophodno da bi se prenijela poruka kako ljudski svijet zna biti brutalniji od životinjskog. Iako je nasilje uglavnom sugestivno, film ipak nije preporučljiv za mlađu ili osjetljiviju djecu.

Možda te zanima... Zarađuju na djeci: U dječjim filmovima sve je više nasilja i aluzija na seks Vrtić

Zastrašujući prizori: Borbe pasa svakako su surova tema o kojoj roditelji trebaju porazgovarati s djecom prije filma. Iako su prikazane vrlo suzdržano, dovoljno su uznemirujući. Nasilni prizori su obično samo sugerirani ili jako kratki. Naglašen je kadar u kojem Bijeli Očnjak ugrize ruku negativca i čuje se smrskavanje kostiju.

Kako igra sa životinjama potiče razvoj djeteta?

Rječnik: Primjeren je djeci.  

Seks: Nema seksualnih prizora.

Tempo: Tempo je lagan, pridonosi atmosferi i realističnosti filma. Također omogućuje bolju koncentraciju na detalje u gestama životinja, što je neophodno budući se ne izražavaju ljudskim jezikom.

pas, dječak, kućni ljubimci Možda te zanima... Ljubav između djeteta i psa: neprocjenjivo! Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci