Vrtić Igre za djecu 24. travnja 2016.

Je li vaše dijete spremno za kućnog ljubimca?

kućni ljubimac mačka djevojčica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez obzira na to koju životinju uzmete, ona će tražiti pažnju, brigu i posvećenost, a nije svako dijete spremno na to. Koji su znakovi da je vaše dijete spremno za kućnog ljubimca?

Ukoliko nemate vremena izvesti psa u šetnju ili očistiti kavez od hrčka, a želite da vam djeca u tome pomognu, određeni signali da je vaše dijete spremno za to sigurno će vam pomoći. Bez obzira na to koju životinju uzmete, ona će tražiti pažnju, brigu i posvećenost, a nije svako dijete spremno na to. Neki od sljedećih pokazatelja pomoći će vam da otkrijete je li vaše dijete spremno za ljubimca o kojem će se brinuti.

Pas, mačka, ribica ili ptica: idealni kućni ljubimac za dijete

1. Kućne obveze

Svatko od članova obitelji ima vlastite kućne obveze za koje je zadužen, a ukoliko ih i djeca ispunjavaju bez da im se skrene pažnja na njih, onda je to pokazatelj da mogu imati i ljubimca.

2. Briga o sebi

Ukoliko vaše dijete zaista želi ljubimca, ali se još uvijek ne može brinuti o sebi, samostalno jesti ili ići na WC, onda je to znak da ono baš i nije spremno za ljubimca, jer se ne može brinuti ni o njemu.

3. Dobro ponašanje

Ponašanje vašeg djeteta svakako može pomoći u donošenju odluke o nabavi ljubimca. Ukoliko ima problem s poslušnošću, odlaskom na spavanje ili u školu, onda trebate pričekati i vidjeti neko poboljšanje prije nego što nabavite ljubimca. Nije vam potreban dodatni stres da u isto vrijeme i dijete i psa učite dobrom ponašanju.

4. Aktivnost

Kada malo bolje razmislite, djeca koja samo gledaju televizor ili igraju igrice po cijeli dan, a ne uživaju u nekoj fizičkoj aktivnosti i nisu baš spremna za ljubimca. Ukoliko je vaše dijete aktivno, voli vrijeme provoditi vani, voziti bicikl ili trčati, onda je svakako spremno za ljubimca, a posebno za psa.

5. Brižnost

Neka djeca razbacuju svoje igračke, grubo se igraju s rođacima i jednostavno nisu u godinama u kojima znaju biti oprezna s nekim stvarima. Međutim, ukoliko je vaše dijete preraslo tu fazu i naučilo kako da bude nježno i brižno, onda je možda spremno za ljubimca.

6. Zna dijeliti

Nabava psa je kao dobivanje još jednog djeteta i zbog toga vaše prvorođeno dijete mora biti spremno dijeliti. Ponekad će obiteljski ljubimac tražiti pažnju mame i tate, a možda će željeti i imati svoje igračke. Ukoliko vaše dijete nije spremno dijeliti pažnju ili igračke, možda trebate još malo pričekati s nabavkom ljubimca.

7. Štednja

Štednja novca je velika stvar za djecu, osobito jer postoji toliko stvari koje bi kupili. Međutim, ukoliko su spremni štedjeti kako bi kupili ljubimca kojeg tako dugo žele, to je pokazatelj da su odgovorni i spremni za dodatnu obvezu.

Kako igra sa životinjama potiče razvoj djeteta?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.