Vrtić Igre za djecu 23. lipnja 2014.

Pas, mačka, ribica ili ptica: idealni kućni ljubimac za dijete

djeca, pas
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vaše dijete obožava životinje i nagovara vas da mu nabavite kućnog ljubimca? Biologinja Maša Đuretić iz Zagrebačkog životinjskog kutka objašnjava kakvu brigu zahtijevaju određeni kućni ljubimci te kako se djeca slažu s ovim životinjama

djeca, pas | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pas

Kad biraju kućnog ljubimca za svoju obitelj, mnogi odlučuju kupiti ili udomiti psa. Neke pasmine idealno se slažu s malom djecom, a mališanima postaju najbolji četveronožni prijatelji. "Psi zahtijevaju redovne šetnje, mora ih se socijalizirati. Treba ih češljati, ovisno o vrsti i duljini dlake, i sa psima je nešto lakše putovati nego primjerice s mačkama", objašnjava Maša Đuretić, dipl. ing. biologije iz Zagrebačkog Životinjskog kutka koja kaže da se za obitelji s djecom preporučuje pas od godinu dana jer je tada već formiranog karaktera.

"Prije odabira psa ili mačke, treba uzeti u obzir je li dijete možda alergično. U tom slučaju postoje hipoalergenske vrste ili vrste bez dlake", kaže biologinja i dodaje da treba imati na umu da psi mogu živjeti oko 15 godina

Pročitajte na što još treba obratiti pažnju kod odabira psa za kućnog ljubimca!

djevojčica, mačke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mačka

Mačke zahtijevaju nešto manje brige od pasa, a biologinja Maša Đuretić kaže: "Mogu se zabaviti i same ako imaju prikladne igračke. Mora im se redovno čistiti WC, a ako ih se drži isključivo u stanu ili kući, preporučuje se nabaviti više grebalica za oštrenje noktića. Naime, mačke grebanjem i označavaju teritorij, ostavljaju vidljive znakove ogrebotina na kori drveta i slično, a dobra opcija je podrezivanje noktića".

Biologinja kaže da mačići nisu dobra opcija za obitelji s malom djecom i puno bolja opcija je mlada mačka od godinu dana.  

"Ako se uzima više od jedne mačke, najbolje je da se uzmu rođakinje iz istog legla. Dugodlake mačke treba redovito iščešljavati, a mačke znaju biti pod stresom za vrijeme putovanja autom i slično. Mačke i dugo žive, a najstarija mačka je nedavno bila doživjela skoro 25 godina!", kaže Maša Đuretić.

papige | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Papiga ili kanarinac

"Papige mogu živjeti jako dugo, ovisno o vrsti, od 15 do preko 80 godina. Kakadui i are mogu živjeti i do 80 godina. To se definitivno treba uzeti u obzir ako se razmišlja o takvom kućnom ljubimcu. Papige se često vežu najviše samo za jednu osobu čitav život i inače su jako društvene i inteligentne životinje", kaže biologinja i dodaje da se ove ptice ne preporučuju za obitelji s djecom ispod 12 godina.

Ako razmišljate o papigi, treba uzeti u obzir pravilnu prehranu i redovno čišćenje kaveza te imati na umu da one mogu biti dosta glasne.

"Kanarinci pak mogu živjeti i do 24 godine. Rijetko izlaze iz kaveza pa bi njih mogli imati kao kućnog ljubimca i s djetetom mlađim od 12 godina", savjetuje biologinja.

dječak, zamorac | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zamorac, hrčak ili kunić

"U razdoblju od treće do pete godine djeteta idealan izbor je zamorčić. Oni vole biti u rukama, rado se maze, u pravilu ne grizu, a sreću i uzbuđenje pokazat će zviždanjem. Djecu morate upozoriti da s njima budu iznimno nježna, da ih ne smiju potezati niti jako stiskati te im svojim primjerom pokazati kako se ophoditi sa zamorčićem", preporučuje biologinja Maša Đuretić i kaže da zamorci žive do osam godina.

"Hrčci su noćne životinje, tako da nisu dobri ljubimci za manju djecu jer su djeca danju budna i bučna, a hrčci bi spavali. Žive dvije, tri godine i ne preporučuje se imati više od jednog hrčka u kavezu. Kavez treba čistiti svakih nekoliko dana. Potrebna im je stimulacija u smislu kotača, plastičnih cijevi za provlačenje i slično", kaže i upozorava da ni kunići nisu dobri ljubimci za manju djecu jer su jako plašljive životinje. "Djeca mogu ozbiljno ozlijediti kunića kada ga podižu pa tu treba jako paziti!", dodaje.

dijete, zlatna ribica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ribica

"Zlatne ribice mogu živjeti i preko deset godina uz pravilnu prehranu i njegu. Bete žive do tri godine, rijetko mogu i do pet. Ne zahtijevaju mnogo prostora i pretjeranu brigu. Kada su djeca dovoljno stara da mogu pomoći, oko šest godina, mogu se lagano uključiti u brigu", savjetuje Maša Đuretić.

Dodaje da treba uzeti u obzir odabir akvarija odgovarajuće veličine, čišćenje, pH vrijednost, filtere ili grijače za vodu i drugo, a akvarije treba redovito čistiti, od prilike jednom tjedno ili češće. 

dijete, kornjača | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kornjača

Kornjače, ovisno o vrsti mogu živjeti od 15 do preko 40 godina, a biologinja upozorava: "Najčešće se za kućnog ljubimca uzimaju crvenouhe kornjače koje mogu živjeti i do 40 godina te narasti i do 30 cm. Crvenouhe kornjače su invazivna vrsta iz Amerike koja potiskuje našu domaću barsku kornjaču. Često se dogodi da se crvenouha kornjača uzme za kućnog ljubimca ne znajući koliko velika može narasti i da može živjeti dosta dugo te se ilegalno bacaju u naša jezera i rijeke gdje se onda dalje vrlo uspješno prilagođavaju i razmnožavaju te su konkurencija našoj za stanište i hranu. Također, neka djeca u SAD-u su ih znala stavljati u usta i zaraziti se salmonelom. Ove kornjače se hrane i mesom, između ostalog, a treba im čistiti akvarij/terarij".

Ove životinjice inače baš nemaju neku interakciju s ljudima, a većina ih provodi 10-20 tjedana u hibernaciji i treba im omogućiti prikladne uvjete za taj period. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.