Beba Dojenje 02. kolovoza 2016.

Dojenoj bebi ne treba voda, ni čaj

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se mamama savjetuje da bebama između podoja daju čaj kako ne bi bile žedne, ili kako bi im se smirili grčevi. Zašto to nije preporučljivo?

Bebi do šest mjeseci starosti potrebno je i dovoljno samo majčino mlijeko jer njezin probavni sustav nije spreman primiti nikakvu dodatnu hranu (iako to ponekad zaboravljamo, čaj je upravo to – dodatna hrana) i davanje čaja, čak i u malim količinama, može stvoriti probleme i bebi i mami.

Čaj (ili voda) puni bebin želudac, pa ona postaje manje zainteresirana za dojenje, a onda ne dobiva dovoljno potrebnih hranjivih sastojaka i zbog toga može slabije napredovati. Kod majke se povećava vjerojatnost napunjenosti dojki, jer beba koja pije čaj manje sisa. Osim toga, remeti se proizvodnja mlijeka po načelu ponude i potražnje.

Dojenje - više od hrane

Proizvodnja mlijeka ovisi o tome koliko često, dugo i učinkovito beba sisa. Dijete koje između podoja dobiva čaj ili vodu imat će veće razmake između podoja, posisat će manje mlijeka i moguća je manja učinkovitost sisanja. Sve to će utjecati na smanjenje mamine proizvodnje mlijeka.

Dodatna tekućina zbunjuje bebu

Istraživanja pokazuju da davanje čaja u prvim danima nakon porođaja povećava razinu bilirubina u bebinoj krvi. On se najviše izlučuje mekonijem, a kolostrum ima laksativni učinak i, pomažući bebi da mekonij izbaci što prije, utječe na snižavanje razine bilirubina.

Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja

Čaj, kao i adaptirano mlijeko, može kod malih beba izazvati preosjetljivost ili alergiju. Ako se daje na bočicu, može voditi do tzv. konfuzije bradavice, jer beba na sasvim drugačiji način sisa dojku nego dudu i veliki broj onih, kojima je u prvim tjednima ponuđena bočica, ima ozbiljnih problema s dojenjem. Kada se beba rodi, njezin probavni sustav je nezreo, pa je majčino mlijeko savršena hrana za njega: sve drugo može narušiti bebin razvoj. Majčino mlijeko pomaže sazrijevanju probavnog sustava tako što oblaže crijeva zaštitnim filmom i ona postaju manje porozna, štiteći tako bebu od mogućih alergija. Čaj ili voda ispiru taj zaštitni sloj i mogu izazvati smetnje u probavi kod bebe ili potaknuti razvoj alergija.

Priprema za dojenje počinje u trudnoći

Priroda se za sve pobrinula

Isključivo dojenje, što znači da beba ne prima osim majčinog mlijeka ništa, ni vodu, ni čaj, ni adaptirano mlijeko, jedan je od preduvjeta uspješnog dojenja. Ako je beba dojena na zahtjev, nema opasnosti da će biti žedna, jer se priroda za to pobrinula na jednostavan način: sastav majčinog mlijeka mijenja se tijekom svakog podoja, pa je na početku podoja mlijeko vodenastije i služi za gašenje žeđi, a na kraju je masnije i služi za zatomljavanje gladi.

Idealna tekućina: voda, čaj ili majčino mlijeko

Upravo zbog tog prvog vodenastog mlijeka, bebi nije potrebna nikakva dodatna tekućina. Dovoljno je samo ponuditi bebi dojku svaki put kada je zatraži i možete biti sigurni da neće biti žedna. Ovo pravilo ne vrijedi samo za bebe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, ali tada će vam liječnik dati savjet kako da podojite svoju bebu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.