Roditelji Sretna mama 03. kolovoza 2016.

I pod suncobranom možete zadobiti opekline od sunca

suncobran dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stigli su nam topliji dani sa sve višim temperaturama, što ujedno kod mnogih predstavlja veći rizik za zdravlje. Stručnjakinja na ovom području, doktorica Sarah Jarvis, dala je nekoliko savjeta kako se nositi s ljetnim vrućinama i kako se pravilno zaštititi od sunca

Većina stručnih naputaka za zaštitu od vrućina u rizičnu skupinu svrstava djecu mlađu od četiri godine i osobe starije od 75 godina. U navedenu kategoriju spadaju i osobe s kroničnim bolestima te trudnice.

"Često se susrećem s ljudima koji su zadobili opekline na godišnjem odmoru jer su razmišljali na sljedeći način: Imam samo dva tjedna da uhvatim boju. Zbog toga se ljudi izlažu suncu kada je dan najtopliji, ali zaboravljaju da se opekline neće pojaviti još nekoliko sati nakon izlaganja suncu pa ni ne shvaćaju da su na suncu proveli previše vremena dok ne postane prekasno", upozorava dr. Sarah Jarvis.

Savjeti za zaštitu nježne dječje kože od sunca

Veći broj slučajeva opeklina povećava rizik od melanoma

Važno je zapamtiti da oboljenja kože poput melanoma (zloćudni tumor pigmentiranih stanica kože), ne ovise o tome koliko ste se puta izlagali suncu tijekom cijelog životnog razdoblja, već o tome koliko ste često zadobili opekline i koliko su one intenzivne bile. Stoga, ako ste nekoliko puta zadobili teške opekline, automatski ste znatno povećali šanse za dobivanje raka kože.

Kako prepoznati sunčanicu kod djeteta?

"Samo jedan od deset vrsta raka kože je melanom, ali devedeset posto smrti od raka kože nastaje upravo zbog te bolesti", otkrila je dr. Jarvis. Kod mlađe djece treba paziti ne samo da nisu direktno izložena suncu, jer se opekline lako mogu zadobiti i od reflektirajućeg svjetla. Ako se, primjerice, nalaze ispod suncobrana u neposrednoj blizini vode, svjetlost se odbija od površine i opet završi na koži. Dakle, u opasnosti ste čak i ako niste direktno izloženi suncu. 

Najčešće bolesti na ljetovanju

"Važno je piti što više tekućine, a kava i čaj su svakako dopušteni u umjerenim količinama, unatoč svim onim upozorenjima koja ti ne savjetuju njihovu konzumaciju na suncu jer će te dehidrirati.", zaključila je doktorica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.