Beba Dohrana 20. svibnja 2016.

Kada bebi treba početi davati vodu ili čaj?

beba, voda, bočica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dojenčadi do 6 mjeseci nije potrebno davati vodu jer mlijeko zadovoljava i potrebu za vodom, a u vrijeme uvođenja dohrane ponudite bebi vodu, nezaslađene čajeve i prirodne voćne ili povrtne sokove

Generalni je stav da dojenčadi do 6 mjeseci, bilo da su dojena ili hranjena dojenačkim mliječnim pripravkom, nije potrebno davati vodu jer mlijeko zadovoljava i potrebu za vodom, odnosno ukupno potrebnom tekućinom tijekom dana.

"U slučaju povišene temperature, proljeva , povraćanja ili zatvora  bebama hranjenim dojenačkim mliječnim pripravkom treba tijekom dana ponuditi malo prokuhane vode", objašnjava nutricionistica dr.sc. Mihela Dujmović i savjetuje da nekoliko žličica ili gutljaja prokuhane vode ponudite djetetu nekoliko minuta nakon hranjenja bočicom. Bebe koje su na prsima savjetuje se češće stavljati na prsa kako bi više puta tijekom dana popile prvi dio mlijeka koji je vodenijeg sastava i time utažile žeđ.

Važno kod proljeva i povraćanja

Nutricionistica savjetuje da u vrijeme uvođenja dohrane ponudite bebi vodu, nezaslađene čajeve i prirodne voćne ili povrtne sokove.

"Tekućinu je najbolje nuditi nakon obroka kako beba ne bi njome nepotrebno napunila želučić. Nedovoljan dnevni unos tekućine doprinosi stvaranju suhe i tvrde mase u crijevima i time otežava njihovo pražnjenje", kaže te dodaje da dodatnu tekućinu ponudite bebi ako ima proljev ili povraćanje kako bi nadoknadila izgubljenu tekućinu, a rehidracijske otopine najbolji su izbor.

Osigurajte svom djetetu energiju i hranjive tvari potrebne za optimalan rast i razvoj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.