Beba Zdravlje i njega bebe 26. srpnja 2016.

Bebama nije mjesto u bazenu?

beba bazen
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mješavina klora i raznih organskih tvari koje ljudi 'ostavljaju' u bazenima mogu naškoditi nerazvijenim plućima beba, upozoravaju stručnjaci. Kod 'beba plivača' postoji dvostruko veći rizik od pojave akutnog infektivnog zapaljenja bronhiola nego kod druge djece

Učenje beba plivanju u bazenu može biti opasno za njihova još nerazvijena pluća, pa čak i izazvati bronhiolitis - akutno infektivno zapaljenje bronhiola, upozorio je toksikolog Alfred Bernard s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu, Belgija. Bernard se već više godina bavi tom temom, au najnovijem izdanju medicinskog Europskog časopisa za dišne ​​probleme (European Respiratory Journal) objavio je studiju kojom je obuhvaćeno 430 djece starosti između pet i šest godina, prenijele su agencije.

Istraživanje je pokazalo kod 'beba plivača' postoji dvostruko veća opasnost od pojave bronhiolitisa nego kod druge djece. Do toga dolazi prije svega zbog izlaganja u bazenima kloramin, mješavini klora i organskih tvari kao što je urin, što škodi njihovim nerazvijenim plućima. Pluća pun razvoj dostižu tek sa 6-7 godina.

Na vodu i mikrobe u njoj direktan utjecaj ima i higijena koja se provodi izvan bazena, tako da se prije svega preporučuje tuširanje uz upotrebu šampona prije ulaska u vodu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.