Beba Zdravlje i njega bebe 22. srpnja 2016.

Savjeti za zaštitu nježne dječje kože od sunca

beba, plaža
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe mlađe od šest mjeseci najbolje je ne izlagati izravnom suncu, a djecu obavezno zaštitite šeširićem, naočalama i kremom s visokim zaštitnim faktorom

Bebina koža je tanka i može puno lakše izgorjeti od kože odraslih, a to se pogotovo odnosi na bebe mlađe od 6 mjeseci. Kad sunčeve zrake uspiju doprijeti do bebine kože, mogu prouzročiti opekline, čireve i druga oštećenja kože. Bez obzira je li vaše dijete svjetlije ili tamnije puti, morate ga primjereno zaštititi.

Stavite bebi šešir široka oboda i sunčane naočale s 99 posto UV zaštitom. Obucite bebu u laganu, prozračnu odjeću koja joj može prekrivati ruke i noge, a možete i kupiti odjeću s UV zaštitom. 

Bebe mlađe od 6 mjeseci najbolje je ne izlagati direktnom suncu"U prvih šest mjeseci se baš ne preporučuju zaštitne kreme, a u drugom dijelu prve godine koriste se zaštitne kreme koje u sebi sadrže isključivo mineralnu zaštitu", savjetuje pedijatar Milivoj Jovančević

plaža, beba, mama, sunce, ljeto | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ako je beba starija od 6 mjeseci, možete namazati kremu po cijelom tijelu, a najbolji proizvodi za bebu štite i od UVA i UVB zraka. Većina zraka s kojima naša koža dolazi u kontakt su UVA zrake, koje mogu oštetiti kožu. UVB zrake mogu oštetiti i kožu i oči i oslabiti imunitet, pa je najbolje dobro pročitati opis proizvoda kako biste bili sigurni u visinu zaštite. Svaka krema ima označen faktor zaštite od sunca (SPF), što je viši, zaštita je bolja. Nemojte zaboraviti nanijeti kremu na usne (zahtijevaju posebnu njegu s obzirom na to da im nedostaje melanin), uške i stražnji dio vrata.

Do prve godine pazite da krema nema konzervansa i parabena, što bi u ranoj dojenačkoj dobi moglo biti škodljivo, kaže pedijatar Milivoj Jovančević savjetujući da se nakon navršenih 6 mjeseci bebinog života koriste s kreme koje u sebi sadrže isključivo mineralnu zaštitu

"Takve kreme stvaraju barijeru i sprječavaju da UV zrake uopće dođu do kože. To su kreme koje su dosta guste, teško se razmazuju i peru, ali su vrlo učinkovite", kaže pedijatar.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.