Roditelji Kolumne roditelja 07. studenoga 2013.

Pripreme za 'zimsku bebu'

stvari za bebu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osjećala sam se bespomoćno i kao da nikada neću moći savladati ne samo materiju pripreme za dolazak bebe, već za majčinstvo općenito... I onda, kao i sa svakom preprekom i problemom, krenula sam malim koracima i za dva-tri dana imala jasnu sliku kada, što i gdje kupiti, što mi za moju 'zimsku bebu' treba odmah na početku, a što mogu kupiti kasnije ili samo za slučaj da će trebati

Sve je manje-više spremno – sobica, robica, krevetić, prvi paket pelena, prva igračka... i super je osjećaj da su iz dana u dan ostale još samo neke sitnice za kupiti ili pripremiti za bebu. Prije pet-šest mjeseci, stanje stvari je bilo potpuno drugačije. "Što je benkica, kakve su to tetrapelene, bočica - da ili ne, ragade i epizio-ŠTA....!?" - sto pitanja, more informacija na internetu, sve u svemu sveopći šum u svim kanalima, panika i osjećaj nesigurnosti što čitati, koga pitati i kojem izvoru vjerovati. Danas, prema službenom terminu - tri tjedna prije susreta s mojom malom djevojčicom, mogu samo reći glasno "Hvala, hvala, hvala!" divnim ženama i majkama koje svoje iskustvo spremno dijele. To glasno "hvala" mogu reći danas... jer tamo negdje u svibnju...

Ništa ne razumijem!

...draga prijateljica Ana poslala mi je zipanu mapu 'zimska beba'. Skuhala sam čaj, upalila laganu glazbu i pripremila se za ugodno štivo. Bila je to serija od četiri dokumenta, tri tablice i još malo natuknica i uputstava... Nije prošlo pet minuta, zatvorila sam sve dokumente, ugasila kompjuter i briznula u plač. Bila je to najteža literatura još od vremena obavezne lektire 'Ilijade i Odiseje'. Sve je izgledalo jako zamršeno, isti pojmovi imali su više riječi, nekome je to sve imalo smisla... a ja to zaista ništa nisam razumjela! Osjećala sam se neuko, bespomoćno i kao da nikada neću moći savladati ne samo materiju pripreme za dolazak bebe, već za majčinstvo općenito. I ona najteža misao tada: Je li moguće da ću doživjeti taj neuspjeh?

Danima nisam posezala za tim dokumentima. Kako to obično biva, imala sam sve druge razloge da se bavim nečim drugim. I onda, kao i sa svakom preprekom i problemom, s onime što se nalazi izvan zone poznatoga, a što neminovno moramo svladati – krenula sam malim koracima. I za dva-tri dana imala sam jasnu sliku kada, što i gdje kupiti, što mi za moju 'zimsku bebu' treba odmah na početku, a što mogu kupiti kasnije ili samo za slučaj da će trebati. Znala sam koji su koraci od ulaska u rodilište do dana kada beba i ja idemo kući, ali i odgovore na pitanja "Što i kako kad dođem kući s malim djetetom o kojem ne znam NIŠTA? Kad jede? Kad spava? Kad je presvlačiti?".

Strategija i planiranje polovica uspjeha

U sljedećem koraku napravila sam svoj plan što ćemo kupiti u kojem mjesecu, kako rasporediti troškove, ali i mali kalendar aktivnosti tako da zaista ne bude sve u zadnji čas. Opremanje baby-sobice i kupovina opreme ubrzo se pretvorila u užitak, a otvaranje dokumenata i tablica, koji su uskoro postali omiljeno štivo, postala je gotovo pa dnevna rutina. 

Postupno suočavanje s izazovom, razrada strategije pristupa i dobro planiranje opet se pokazalo polovicom dobro odrađenog posla! Kao i u svemu, spremni smo i na promjenu planova i mnoga iznenađenja po putu. Ali s kvalitetnom bazom informacija i temeljem iskustva drugih roditelja, možda smo malo pametniji, a sigurno puno hrabriji. Hvala vam, drage mame, koje spremno dijelite svoja iskustva s drugima. I hvala, Ana! u ime Ive, Vanje, Darije, Saše, i drugih budućih mama i 'zimskih beba' s kojima sam podijelila jedno od najboljih štiva tijekom moje trudnoće

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tonka_81

    Bilo bi korisno kada bi netko na Klokanici omogućio i nama ostalima, koje se još ne snalazimo, pristup tim fajlovima :)

  • rsmiljanic

    ha, ha, ha, ovo je nevjerojatno!!! te sve fajlove "zimska beba" je moja zena pisala dok je bila trudna s prvim sinom (2006.), zato jer se ni ona sama nije snalazila u moru podataka i informacija koje zateknu prosjecnog roditelja u prvoj trudnoci. na kraju je ta kompilacija zavrsila sa 9 word-fileova, koje je slala svojim frendicama, novozatrudnjelima, koje se isto tak nisu snalazile ko ni mi, pa da im ne mora sve tumacit svakoj ponaosob, lijepo im salje ovo... culi smo vec iz par izvora da su neke zene to printale, uvezale u skriptu, ukoricile, fotokopirale, nosile sa sobom u sopinge..., al kak je to zavrsilo tu?!? da se o tim papiricima pise na internetu, da se o tome vode rasprave?? nb., sve je to pisano 2006. i od onda nije updatirano. drage gospodje, imajte na umu da je dio informacija zastario (npr. kolica se vise ne mogu kupit u turbo-limacu...)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.