Beba Zdravlje i njega bebe 05. siječnja 2019.

Kada s bebom smijemo van, a kada ne?

beba zima
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Magla, pljusak, nevrijeme ili olujni vjetar nisu vremenski uvjeti za izlazak, a svi ostali uvjeti, čak i hladnoća oko nula stupnjeva Celzijusovih, nisu prepreka za šetnju; naravno, bebu ćeš dobro obući i zaštititi od hladnoće

Beba od mjesec dana može izlaziti van, u šetnju na čisti zrak. Kada je kiša ili snijeg beba se može pravilno zaštititi, kolica se prekriju tako da se beba ne smoči i možete u šetnju. Ranojutarnja magla, pljusak, nevrijeme ili olujni  vjetar ipak nisu vremenski uvjeti za izlazak. Svi ostali uvjeti, čak i velika hladnoća oko nula stupnjeva Celzijusovih nisu prepreka za šetnju. 

Crveni obraščići nisu razlog za odlazak na toplo

U skandinavskim zemljama bebe također šeću zimi. A tamo su temperature sigurno znatno niže nego kod nas. Poznato je da su bebe i djeca u tom dijelu Europe manje bolesna i prehlađena, a sigurno puno više borave na zraku. Interesantan je podatak, koji doduše nije u vezi s bebama, nego više s jasličkom i vrtićkom djecom, da borave jako puno na zraku, a u zatvoreni prostor odlaze jedino jesti i spavati. I puno su manje bolesna. 

Možda te zanima... Stiže prava zima, kažu! Koliko hladno je ustvari - prehladno za bebu? Beba

Naravno bebu ćeš dobro obući i zaštititi od hladnoće. Ako je temperatura jako niska šetnja će trajati kraće. Povremeno ćeš opipati bebine ruke i noge da vidiš je li joj hladno. Nije loše kad se po zimi na čistom zraku bebici nosić i obraščići malo zacrvene.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako su temperature umjerenije možeš šetati i po sat ili dva, ovisno o raspoloženju bebe i o tvojim sklonostima. Dakle, što je temperatura niža, šetnja će trajati kraće, a što je ugodnija, možeš šetati dulje.

Možda te zanima... Toplo, ali ne pretoplo: Savjeti za sigurno spavanje bebe zimi Beba

Opasniji su trgovački centri puni ljudi

Trgovačke centre treba izbjegavati kako ljeti tako i zimi. To su klimatizirani, potpuno neprirodni uvjeti i nisu predviđeni za šetnju djece. Posebno zimi, kada ima mnogo ljudi, i osobito kad su epidemije gripe i sličnih respiratornih bolesti, valja ih izbjegavati.

Još jedan savjet za šetnju: Dobro je imati prijateljicu s malom bebom slične dobi, kako bi boravak na svježem zraku i tebi i bebi bio što ugodniji i zanimljiviji.

beba mama zima Možda te zanima... Kako obući bebu zimi - kod kuće, za spavanje i šetnju Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.