Beba Zdravlje i njega bebe 22. srpnja 2020.

10 mitova o njezi beba koje možeš zanemariti

mama, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budi pažljiva, dobronamjerni savjeti rođaka i prijatelja nisu uvijek i najbolji za tvoju bebu. Ari Brown, savjetnik za roditelje izdvojio je deset školskih činjenica o brizi i njezi beba kojih se ne trebaš pridržavati

1. Bebe treba kupati svaki dan

Bebe se ne znoje jednako kao odrasli i nemaju neugodan miris, tako da je njima potrebno kupanje svaka dva ili tri dana. Ako je to ipak dio vaše svakodnevne rutine, ne zaboravi hidratizirati bebinu kožu odgovarajućim preparatima. 

beba kupanje Možda te zanima... Koliko često treba kupati bebu? Beba

2. Bebe najbolje spavaju u sobi koja je tiha i zamračena

Dok neka djeca zaista imaju lak san, ostalima ne smeta tihi žamor u pozadini i malo svjetlosti. Ukoliko navikneš bebu da spava u sobi u kojoj ne vlada apsolutna tišina, to će biti veliki plus za tebe jer ćeš moći je staviti da odrijema u različitim situacijama. 

beba san spavanje majka Možda te zanima... Ne zamračujte sobu kada uspavljujete bebu! Beba

3. Povišenu temperaturu kod bebe treba skidati uz pomoć alkohola

Utrljavanje alkohola u bebinu kožu neće zaista sniziti povišenu temperaturu. Također, ovo je i opasna metoda, jer bebina koža može apsorbirati alkohol. 

beba, bočica Možda te zanima... Bakin savjet zbog kojeg je beba završila u bolnici Beba

4. Bebu ne treba uzimati kad plače da je ne bi razmazili

Bebe mlađe od četiri mjeseca imaju nekoliko samoumirujućih strategija. Mališani se znaju umiriti sisanjem, a uzimanjem bebe u naručje kad plače pomoći ćeš joj da nauči da ćeš uvijek tu brinuti o njoj.

beba  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

beba majka mama spavanje san Možda te zanima... Okončana stara debata: razmaziš li ako maziš? Beba

5. Bebama treba noću mijenjati mokre pelene

Urin je sterilan, a pelene su danas dobro upijajuće, tako da je u redu ako ostaviš bebu u vlažnoj peleni tijekom noći. Međutim, ako je tvoja beba predugo u "ukakanoj" peleni, to može izazvati infekciju urinarnog trakta ili mjehura, pogotovu kod djevojčica, pa ako "namirišete" pelenu, promijeni je. 

6. Od ključne je važnosti svakodnevno sterilizirati sve flašice i dude

Sterilizirajt bočice i dude kada ih prvi put izvadiš iz pakiranja, ali nakon toga je sasvim dovoljno oprati ih vodom i sapunom. Bebe su puno više izložene bakterijama u okolici nego onima koje ostaju na dobro opranim bočicama i dudama.

bočice, izdajanje Možda te zanima... Kako sterilizirati opremu za hranjenje bebe? Beba

7. Bebe trebaju spavati na trbuhu

Najsigurniji položaj za bebu je spavanje na leđima. U prošlosti, liječnici su strahovali da bi se bebe mogle zagrcnuti od malo sline ako ne leže na trbuhu ili na boku, ali današnje studije pokazuju drugačija mišljenja. 

beba spavanje san kolijevka Možda te zanima... Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe? Beba

beba bočica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

8. Dodavanje žitarica u mlijeko produžava bebin san

Odgodi uvođenje krute hrane do navršenih šest mjeseci. Istraživanja pokazuju da djeca kojoj je uvedena čvrsta hrana prije četvrtog mjeseca teže spavaju. Također, studije su dovele u vezu rano uvođenje krute hrane i pretilosti kasnije u životu.

9. Važno je hraniti bebu po strogo određenom rasporedu prehrane

Bebe je najbolje hraniti kada to one žele jer njihovi unutarnji znakovi im govore kada su gladne, a kada su site. Postavljanjem rasporeda prehrane možeš negativno utjecati na urođene navike svoje bebe.

10. Djeci su potrebne cipele s jakim đonom

Bebe koriste svoje prste za hvatanje površine po kojima hodaju, pa se preporučuje da hodaju bose u zatvorenom prostoru. Da bi prstići ostali sigurni vani, bolje je nabaviti cipele koje dobro prianjaju uz tabane. Pritom, cipele s teškim i tvrdim đonovima mogu biti previše skliske. 

Anita Sopić Surać, cipelice Možda te zanima... Kakve cipelice odabrati za prve korake? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.