Beba Zdravlje i njega bebe 30. travnja 2013.

14 zastarjelih savjeta koje možete zanemariti

beba spava na trbuhu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe ipak ne trebate kupati svaki dan, sterilizirati im bočice i dude, niti ih hraniti po točno određenom rasporedu. Pročitajte kojih je 14 zastarjelih savjeta raskrinkala poznata američka pedijatrica dr. Ari Brown

Došli ste kući sa svojim malim zamotuljkom i svi oko vas puni su dobronamjernih savjeta kako biste se trebali brinuti o svojoj bebi? Pitate se koje savjete poslušati, a koji su se do danas pokazali potpuno beskorisni i neistiniti? Poznata američka pedijatrica i autorica brojnih knjiga o odgoju djece dr. Ari Brown izdvojila je 14 savjeta koje slobodno možete ignorirati.

beba, kupanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

1. Bebe treba kupati svaki dan

Bebe se zapravo ne znoje kao odrasli i nemaju neugodan miris pa svoju bebu slobodno možete kupati svaka dva do tri dana. No, dječjoj koži neće škoditi niti svakodnevno kupanje pa ako vi i beba uživate u tome i kupanje je dio vaše dnevne rutine, slobodno nastavite.

2. Bebe trebaju spavati u zamračenoj sobi i u tišini

Iako nekim bebama zaista smeta svjetlo dok spavaju, većini beba neće smetati lagano svjetlo i tihi zvukovi. Probajte naviknuti bebu na zvukove kako ne biste morali hodati na prstima dok spava, a moći će i zaspati i negdje drugdje osim u vlastitom krevetiću.

3. Povišena temperatura skida se oblozima od alkohola

Trljanje djeteta alkoholnim oblozima neće smanjiti povišenu temperaturu. Osim toga, alkohol se upija kroz tanku bebinu kožu pa se dijete može i otrovati alkoholom.

mama, beba stoji | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Ako djetetu dopustite da vam stoji ili skakuće po krilu, kasnije će imati krive noge

Ovo je samo mit, vaša beba neće biti krivonoga. Dapače, bebe ovako uče nositi težinu na svojim nogama i uče se održavati ravnotežu pa je ovakvo skakutanje zabavno i razvojno poticajno.

5. Slušanje klasične glazbe može povećati IQ djeteta

Glazba svakako obogaćuje život djeteta, no niti jedno istraživanje nije pokazalo da slušanje klasične glazbe pozitivno djeluje na razvoj mozga djeteta.

6. Pustite bebu da se isplače, ako ju podignete čim pusti suzu, bebu ćete razmaziti

Bebe mlađe od četiri mjeseca imaju nekoliko načina kako se mogu umiriti – sisanjem i da im se promijeni pelena. Ako podignete dijete koje plače, jedino što ćete ih naučiti jest da ćete uvijek biti tu da se pobrinete za njih.

7. Bebe tijekom noći treba buditi zbog mijenjanja mokre pelene

Urin je sterilan, a danas pelene jako dobro upijaju tekućinu tako da je sasvim prihvatljivo ostaviti dijete u mokroj peleni tijekom noći. Ipak, ako osjetite da se vaša beba pokakala u pelenu, promijenite je. Vaša beba može dobiti urinarnu infekciju ako predugo ostane u pokakanoj peleni, osobito ako je riječ o djevojčici.

8. Opasno je cijepiti dijete ako je prehlađeno ili ima blago povišenu temperaturu

Manja bolest neće toliko oslabiti imunitet djeteta da bi se povećao rizik od negativnih reakcija na cijepljenje.

9. Bebe mlađe od 6 mjeseci ne smiju se mazati kremom za sunčanje

Rizik od raka kože zbog izlaganja suncu veći je od rizika da će vaša beba imati reakciju na kremu za sunčanje. Najbolje je bebu ne izlagati suncu uopće, a osobito u vremenu između 10 i 17 sati. Ako će beba ipak biti izložena suncu, minimalnu količinu kreme sa što većim faktorom zaštite nanesite bebi na lice, leđa i ruke.

10. Dječje bočice i dude trebaju se svakodnevno sterilizirati

Kada prvi puta koristite dude i bočice, sterilizirajte ih. Nakon toga bit će sasvim dovoljno da ih pažljivo operete vodom i sapunom. Bebe su svakodnevno izložene bakterijama i mikrobima u svojoj okolini pa im sigurno neće škoditi dobro oprane bočice koje nisu sterilizirane.

11. Za bebu je najsigurnije da spava na trbuhu

Najsigurniji položaj za spavanje je onaj na leđima. U prošlosti se roditeljima savjetovalo da stavljaju bebe na trbuh jer su se liječnici bojali gušenja u slučaju da beba bljucne. No, najnovije studije pokazuju da spavanje na trbuhu povećava rizik od SIDS-a (sindroma iznenadne dojenačke smrti).

12. Ako djetetu u bočicu stavite rižine pahuljice, bolje će spavati

Držite se savjeta da se kruta hrana uvodi u prehranu između 4. i 6. mjeseca i da sve više pedijatara preporučuje da se s dohranom pričeka sve do 6. mjeseca starosti. Istraživanja su pokazala da bebe, kojima se dohrana uvodi prije 4. mjeseca starosti, spavaju lošije, a studije su pokazale i vezu između ranog uvođenja krute hrane i pretilosti kasnije u životu.

beba, hranjenje bočicom | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

13. Beba se treba hraniti po strogo određenom rasporedu

Najbolje je bebu hraniti na zahtjev, beba će vam pokazati kada je gladna i kada je sita. Ako dijete budete hranili po određenom rasporedu, a ne na zahtjev, to može negativno utjecati na njegove prehrambene navike.

14. Bebe trebaju nositi čvrste cipelice kako bi im osjetljiva stopala bila zaštićena i kako bi ispravno hodale

Stopala se najbolje razvijaju ako su bosa pa neka vaša beba u zatvorenim prostorima hoda bez cipela. Tako se lakše sagrade lukovi stopala i ojačaju gležnjevi. Cipele ne smiju biti teške i tvrde, već trebaju imati savitljive potplate te porozan i savitljiv gornji dio.   

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.