Roditelji Sretna mama 30. rujna 2013.

Najgori savjeti o roditeljstvu koje ste dobili

mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljice u forumu Klokanice pišu o "dobronamjernim" savjetima za njegu, brigu i prehranu djecu, a posebno dojenje, kakve sve mame ponekad čuju od baka, rođakinja, prijateljica ili čak slučajnih prolaznica

Trudnoća i majčinstvo velika je promjena u životu žene, a kad se tek zakorači u svijet nepoznatog i novog, svaka pomoć je dobro došla. No, ljudi oko nas puni su naizgled dobronamjernih, ali često zastarjelih savjeta, za koje su uvjereni da su točni i da vrijede baš za svakoga. U forumu Klokanice jedna mama otvorila je raspravu o najgorim savjetima o roditeljstvu i ispričala svoje iskustvo: "Moj sin se dugo, dugo budio noću svaka dva sata i cicao pa mi je puno mama savjetovalo da mu valjda već s četiri mjeseca počnem davati rižine pahuljice da se bolje najede i bolje spava".

Slično iskustvo imala je i katarinaV koja je dobila savjet da svojoj tromjesečnoj bebi ponudi pire krumpir "jer je mekan i ne mora se žvakati".

Osim savjeta o prehrani bebe, naše čitateljice spominju već poznati mit da se dijete ne smije puno držati na rukama i tješiti kad plače "jer ćete ga tako razmaziti", dok plač "jača pluća", a ninakolega napisala je: "Meni je najbolji 'savjet' ikad da beba kad stigne kući mora cijelo vrijeme biti u krevetiću u zatvorenoj sobi i to najmanje 6 mjeseci, jer se s njom 'nema što raditi'. Ja sam pitala: 'A maženje, igranje, nunanje? To je moja beba, a ne pas' pa su me gledali i rekli: 'Ah, mlada majka, što ti znaš, ako dijete nosiš i maziš, razmazit ćeš ga'. Kako mogu razmaziti dijete pokazujući mu ljubav?".

Najviše savjeta odnosi se na dohranu

Naše čitateljice slažu se da je dojenje jedna od top tema oko koje svi vole davati savjete. Tako je Dijanna napisala: "Od savjeta za dojenje, tipa da od pive nadođe mlijeko, pa pij što više mlijeka da bi i imala više mlijeka, pa slabo mlijeko, mlijeko koje ne valja. Mom sinu sada rastu zubići i ništa ne spavamo i stalno je na cici. Sad bih ja njemu po noći trebala dati čaj da se dijete smiri jer ga cica uznemiri? Dohrana - s tim smo trebali početi još s tri mjeseca, kažu babe: 'Moji su s četiri mjeseca jeli paštu fažol!' A kad napravim po svome mimo svih savjeta, nemam pojma. Nema veze što dijete fino napreduje, ja svejedno ništa ne znam".

Sunčica se pridružila raspravi i podjelila svoje iskustvo sa savjetima koje ona i njezin suprug slušaju od kad im se rodilo dijete: 

"Najgore je bilo kad je moja malena imala tri mjeseca. Govorili su: 'Pa ti nju mučiš, ona pati, daj joj vode i par kapi limuna, vidiš da je jadna žedna. Tvoje mlijeko joj nikako ne može biti dovoljno'. Uz to savjeti da je ne dižemo, da je pustimo da plače, da ne dam sisu, da ona manipulira s nama. Danas ima 16 mjeseci i još uvijek doji. Dohranu sam uvela sa šest mjeseci i tada opet glupi savjeti da joj damo fažol, čokolino, sve što i mi jedemo, frigano, začinjeno. Prohodala je s 10 i pol mjeseci i od tada savjeti 'neka pada, neka se dobro razbije, prije će naučiti'. Neka pričaju, nikoga ne slušamo. Odgajamo je muž i ja". 

Čiji savjet poslušati?

Osim drugih mama, baka, rođakinja, susjeda i slučajnih prolaznica, i kod stručnih osoba može se naići na poneki neobičan savjet. 

"Još je ok kad su to neke bapske priče, ali ja sam jedan od takvih savjeta pokupila s tečaja za trudnice. Tamo je patronažna sestra objašnjavala sve o njezi bebe pa u sklopu te priče naglasila kako se bebi nokti ne režu prvih mjesec dana. Ja sam to uzela kao pravilo, to je tako i nisam to ništa preispitivala. Ne znam kako je inače, moja beba je kad se rodila imala nježne noktiće koji su gore već bili malo puknuti i odvajali su se, ali ja ih nisam rezala 'jer se to ne radi'. Onda sam s mjesec dana došla kod pedijatrice pa su mi tamo rekli da bebi odrežem nokte, a ja njima 'čekala sam da prođe tih mjesec dana pa ću ih sada odrezati', a onda su mi oni rekli da ih mogu odrezati kad treba, ako treba, što je skroz zdravorazumski, ali sam ja u tim prvim danima očito bila nerazumna i držala se slijepo stručnog savjeta", napisala je branka.

Kada smo pitali čitateljice na Facebook stranici Klokanice o najgorim savjetima o roditeljstvu koje su dobile, složile su se da je najbolje zanemariti mnogobrojne savjete drugih ljudi, a jedna je spomenula da je svojoj bebi nabavila majicu s natpisom "Moja mama ne treba vaše savjete".

Jeste li i vi čuli slične savjete i od koga? Koji su najgori savjeti o roditeljstvu koje ste dobili? Napišite nam u forumu u raspravi "Najgori savjeti o roditeljstvu koje ste dobili"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.