Beba 27. veljače 2024.

Tata u postpartumu: ne prolazi samo nova mama hormonalne i psihičke promjene

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad govorimo o postpartum razdoblju, govorimo o tome koje sve promjene prolazi nova mama nakon što rodi. No, što je s tatom? Tatu ne treba zaboraviti jer i on prolazi kroz slične promjene... Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Postpartum period je izazovan za roditelje zbog prilagodbe na velike životne promjene i izazove koje im donosi roditeljstvo. Tu su naravno i naši divni hormoni koji nas prate u stopu u postpartum putovanju. Iako se često fokusira na promjene u hormonalnom statusu majki tijekom postporođajnog razdoblja, očevi također doživljavaju hormonalne promjene, ali i psihološke promjene tijekom postpartuma.

Možda te zanima... Je li wellness tijekom postpartuma - luksuz ili potreba? Trudnoća

Evo nekih ključnih hormonalnih i psiholoških promjena koje očevi mogu doživjeti tijekom postporođajnog razdoblja:

Prolaktin

Prolaktin je često povezan s dojenjem kod majki, ali i očevi mogu doživjeti porast razine prolaktina tijekom postporođajnog razdoblja. Iako su razine niže nego kod majki koje doje, ovaj porast može igrati ulogu u jačanju veze i skrbi o ocu prema djetetu.

Iako je uloga prolaktina u muškom tijelu manje poznata, vjeruje se da ovaj hormon ima nekoliko funkcija:

  • Regulacija imunološkog sustava: Prolaktin može utjecati na imunološki sustav i doprinijeti obrani od infekcija.
  • Sudjelovanje u reprodukciji: Iako nije glavni hormon koji regulira reproduktivne funkcije muškaraca (to je testosteron), prolaktin može utjecati na plodnost i reproduktivne procese.
  • Utjecaj na ponašanje: Postoje naznake da prolaktin može utjecati na ponašanje i emocionalne aspekte muškog seksualnog ponašanja i partnerstva, iako je to područje još uvijek predmet istraživanja.

Oksitocin

Oksitocin, često nazvan "hormon ljubavi" ili "hormon povezanosti," oslobađa se i kod muškaraca i kod žena tijekom aktivnosti poput grljenja, ljubljenja, maženja, seksa... Očevi koji se uključe u fizički kontakt i aktivnosti povezivanja s novorođenčetom mogu doživjeti porast razine oksitocina, što jača emocionalnu vezu.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Testosteron

U nekim studijama, očevi su pokazivali privremeni pad razine testosterona tijekom postporođajnog razdoblja. Ova hormonalna promjena može poticati očeve da se više usmjere na brigu i vezu s novorođenčetom, umjesto na agresivno ili natjecateljsko ponašanje.

Psihološke promjene

Očevi mogu doživjeti razne psihološke promjene tijekom postporođajnog razdoblja. To mogu uključivati osjećaje radosti, uzbuđenja, ponosa i povećane odgovornosti. Međutim, neki očevi mogu također doživjeti stres, anksioznost ili depresiju, često nazvanu "postporođajna depresija kod očeva." Ovo stanje može biti utemeljeno na hormonalnim promjenama, nedostatku sna i izazovima prilagodbe novoj roditeljskoj ulozi.

Povezivanje

Postporođajno razdoblje pruža priliku očevima da se povežu sa svojim novorođenčetom. Sudjelovanje u kontaktu kože na kožu, pomaganje pri mijenjanju pelena i sudjelovanje u zadacima skrbi može doprinijeti snažnoj vezi između oca i djeteta.

Podrška

Pružanje podrške majci i aktivno sudjelovanje u brizi za novorođenče može pozitivno utjecati i na odnos oca prema djetetu i na dobrobit majke.

Važno je napomenuti da svi očevi neće doživjeti iste hormonalne promjene ili psihološke reakcije tijekom postporođajnog razdoblja. Iskustvo svake osobe je jedinstveno, a mnogi faktori, uključujući genetiku, društvenu podršku i osobne okolnosti, mogu utjecati na način na koji se otac prilagođava roditeljstvu.

Ako otac doživljava značajan stres, anksioznost ili simptome depresije tijekom postporođajnog razdoblja, važno je potražiti stručnu pomoć. Podrška mentalnog zdravlja i savjetovanje mogu biti korisni za suočavanje s tim izazovima i promicanje zdravog prijelaza u roditeljstvo.

Možda te zanima... Babinje počinje odmah nakon porođaja, a evo koje sve pojmove moraš znati Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.