Trudnoća 17. kolovoza 2022.

Razgovarali smo s doulom o njenoj ulozi na porodu i u postpartumu

Doule
Foto: Privatna arhiva Sanja Bukač Štritof jedna je od prvih doula u Hrvatskoj
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća, radost iščekivanja, rođenje djeteta i majčinstvo zasigurno su najvažniji događaji u životu svake žene. Uz puno uzbuđenja i sreće, ovaj period donosi i puno stresa i nesigurnosti novopečenim roditeljima. O pripremi i podršci ženama prije, tijekom i nakon poroda razgovarali smo s doulom Sanjom Bukač Štritof, jednom od prvih doula u Hrvatskoj.

missMama: Možete li ispričati kako ste postali doula, što vas je privuklo tom pozivu, kako su izgledali vaši počeci, kako se postaje doula u Hrvatskoj?

"Zovem se Doula Sanja Bukač Štritof, majka sam, supruga, kći i jedna od prvih doula u Hrvatskoj. Doula sam postala 2014. godine kada sam završila temeljnu obuku za doule u organizaciji Hrvatske udruge doula u suradnji sa svjetskom krovnom organizacijom Dona Internacionale. Bile smo druga generacija doula i sve je bilo novo i tek u povojima. Međutim moja priča počela je godinama ranije s mojim dragim prijateljicama koje tada polagano postaju majke. Najviše mogu zahvaliti dugogodišnjoj prijateljici Ivani koja me prva pozvala da sudjelujem u njenoj čaroliji i rođenju prvog, a kasnije i drugog sina u jednom zagrebačkom rodilištu. Nakon toga pratila sam svoje drage prijateljice jednu za drugom na putu majčinstva. Na jednom od poroda, vrlo draga primalja Martina,  predložila mi je da postanem doula, jer baš ja savršeno odgovaram profilu jedne istinske i prave doule. Tako je moje čarobno putovanje počelo. 

Nakon edukacije uslijedila je certifikacija i učenje o ženi, njenom tijelu, transformaciji u majku, o obitelji i zajedništvu u svim smjerovima. Kroz radionice, tečajeve, simpozije, kongrese i svakodnevno i cjelogodišnje usavršavanje. U našem doula “poslu” to ide ovako, ako si dobra i predana osoba, ako imaš znanje, empatiju, volju i želju za ovaj “posao” dovoljno je baciti “oblutak”, taj oblutak čini valove, pa ubrzo postaneš doula jednoj prijateljici, drugoj, trećoj i valovi se samo šire. A moja sreća sve je veća jer znam da su mamice zadovoljne i da činim stvari baš kako treba. 

Doula Sanja Bukač Štritof | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Doula Sanja Bukač Štritof

Kao doula u Hrvatskoj može se okušati baš svatko, muško ili žensko, dovoljno je imati volju, prijaviti se na osnovnu edukaciju, završiti je, naći mentoricu koja ti odgovara, certificirati se i početi raditi. Ipak, isprva jednostavan “posao” prestaje to biti kada malo zagrebemo ispod površine i uvidimo da je prepun zavrzlama i konstantnog davanja. Borbe s pojedincima u sustavu nikada ne prestaju, sve ovisi o bolnici i timu koji je dežuran taj dan. Na raspolaganju smo 24 sata, konstantno dežuramo ako ozbiljno shvaćamo svoj posao, stalno smo u kontaktu sa svojim trudnicama, radimo danonoćno. Kao doula mentor godinama obučavam nove naraštaje Doulica. Ako se zaista želimo prepustiti čarolija kreće, no ako nismo spremne poziv Doule staviti na prvo mjesto to jednostavno dugoročno ne ide. 

Tu je i stvarnost rada u rodilištu, tu se zaista već u startu vidi tko to može, a tko ne. Za rad u rađaoni moraš biti rođen. To moraš voljeti, željeti i živjeti. Jednom porođajna doula može se odlučiti i za nadogradnju i postati i postporođajna doula. Također moramo završiti edukaciju, certifikaciju i svakodnevno se nadograđivati. Bez truda i žrtve nema napretka".

missMama: Koja je uloga doule na porodu, tijekom pripreme za porod i nakon poroda, tj. što sve jedna doula radi za trudnicu i buduću majku?

"Uloga doule na porodu je psihička i fizička pomoć budućoj mami i tati kroz trudnoću, na porodu i u danima roditeljstva. Kroz trudnoću buduća majka i njen partner odabrati će svoju doulu, kada dogovore što mami i tati treba naš rad lagano kreće. Susrećemo se i komuniciramo kontinuirano, prolazimo sve što će se događati kroz trudnoću i kako si mama može pomoći. Educiramo se kako trudnoća djeluje na mamu i njenu obitelj, koje sve faze moramo proći, kako će porođaj započeti, teći, koje su naše mogućnosti kod kuće, koje u rodilištu. Kako olakšati porođajnu bol na prirodan način, a kako uz pomoć cijele lepeze sredstava u bolnici. Kako disati, tiskati, postavljati se u položaje, kako pomoći bebi da se spusti, te kako komunicirati s bolničkim osobljem. Koje nas procedure očekuju u rodilištu i slično.

Doula | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Uloga doule na porodu je psihička i fizička pomoć budućoj mami i tati kroz trudnoću, na porodu i u danima roditeljstva

Kada kroz trudnoću prođemo edukaciju mi smo spremni za pozitivan, lijep i opušten porod. Jednoga dana kada porođaj i krene doula je tu za mamu i njenog partnera… pratimo trudove i senzacije koje trudnica ima i kada smo sigurni da je porođaj krenuo doula dolazi k budućim roditeljima i do daljnjeg je tu za njih. Gibamo se, krećemo, masiramo, razgovaramo, pratimo trudove, odmaramo, pijemo, jedemo, idemo korak po korak. Kada dođe vrijeme za odlazak u rodilište idemo zajedno. U rodilište će s mamom ući onaj koga mama odabere. Ukoliko je to tata, tatu ćemo obučiti da bude savršena pratnja na porodu, ako je to doula tada će mama imati i profesionalnu pratnju. Nakon poroda doula ostaje s mamom i bebom u zlatnom satu da se upoznaju i pokušaju prvi puta dojiti.  Nakon maminog izlaska iz rodilišta doula dolazi u babinje kako bi njegovala mamu i bebu i dala upute kako taj prvi period mogu što lakše i ljepše proći zajedno. Ukoliko mama to želi, postporođajna doula joj u narednim mjesecima može pomoći s bebom i maminim oporavkom". 

missMama: Primjećujete li kako trend potražnje za doulama u Hrvatskoj raste, interesiraju li se trudnice u Hrvatskoj sve više za doule, kakva je situacija u svijetu?

"Ako gledamo unazad prije sedam godina nitko nije ni znao da doule postoje, s vremenom nas nekoliko kolegica probijale smo se i doslovno utrle put novim generacijama. Radile smo žestoko, borile se sa sustavom, promovirale, informirale i educirale mame o tome tko su doule, što one rade i kako im mogu pomoći. Naravno u tom nam je pomogao dobar glas koji smo pronosile, mediji koji su nas učinili vidljivima i sve veća potreba majki da u sustavu i van njega budu podržane. Danas nas angažiraju mame i tate svih profila, no najviše oni širih pogleda na svijet. 

U svijetu je pojava doula potpuno uobičajena, Doule su lijepo prihvaćene i cijenjene u svim rodilištima. Publikacije i stručni udžbenici doule vide kao koristan dio tima koji je tu da smiri, educira i pripremi majku za prirodan porod". 

missMama: Tko su doule mentorice i koja je njihova uloga, te koji su prvi koraci kada netko osjeti da želi postati doula?

"Doule mentorice su doule s velikim i dugogodišnjim iskustvom i ja sam jedna od njih. Kada nove doulice završe osnovnu obuku mi ih educiramo o tome što i kako dalje. Odrađuju praksu uz nas, sudjeluju u našim radionicama i uvodimo ih u doula posao. Obilaze mame s nama, rade konzultacije, budu nam back up kada imamo više trudnica odjednom, dajemo im smjernice kako što bolje i lakše postaviti svoj vlastiti poslovni put u ovom svijetu. I kako što bezbolnije i legalno raditi svoj posao.

Doule | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Publikacije i stručni udžbenici doule vide kao koristan dio tima koji je tu da smiri, educira i pripremi majku za prirodan porod.

missMama: Kako doula priprema rodilju za porod, koji su najvažniji koraci i metode?

"Najvažniji korak je kada doula i njen par/trudnica međusobno kliknu i ostvare međusobno povjerenje. Čujemo se i dopisujemo kroz naredne mjesece, dajemo im podršku nakon pregleda, pretraga i svih važnih koraka kroz trudnoću. Viđamo se zajedno s tatom u timu te imamo zajedničku grupu u kojoj komuniciramo. Kako vrijeme ide mama i tata u svakom trenutku znaju da imaju podršku. Konzultacije provodimo u sljedećim mjesecima prolazeći kroz tri ključne radionice. Metode koje primjenjujemo su razgovor, praktični rad i edukacija temeljena na znanstvenim dokazima". 

missMama: Koje su sve prednosti poroda uz doulu?

"Prednosti poroda uz doulu su uistinu velike. Kako mama ima podršku kroz trudnoću upućena je u sve mogućnosti koje joj se pružaju i može lakše odlučivati što joj više odgovara, a što ne. Majke koje na porođaj dođu nepripremljene uz misao: kako su mogle sve prije mene tako ću i ja uglavnom su u šoku, preplašene, u panici, troše snagu i energiju na vikanje, plakanje, paničarenje i kada trebaju snagu više je nemaju i nemoćne su. Mame koje dođu na porod spremne, one nemaju takvih problema". 

missMama: Kako u našim bolnicama reagiraju kada je doula pratnja na porodu, da li je to svugdje prihvatljivo i kako je bilo prije?

"U našim rodilištima primalje, liječnici i bolničko osoblje prihvaćaju pratnju doule na porodu. Naravno, uvijek postoje pojedinci koji zbog vlastite nesigurnosti ili financijskih pobuda postavljaju pitanje zašto doulu puštati u rodilište. Kada bi se bolničko osoblje željelo bolje informirati o tome što doule rade i čemu služe sigurna sam da nepovjerenja i problema ne bi bilo. Doula ne educira mamu o medicinskim postupcima, ne čita nalaze, ne prepisuje lijekove, ne odlučuje umjesto mame i tate, ne mijenja liječnika, ni primalju, ne izvodi medicinske postupke. Hijerarhija u bolnici je potpuno jasna. Doula je mami i tati fizička i psihička podrška, a bolničkom osoblju može biti “ruka” više u ionako prenatrpanom bolničkom rasporedu". 

Doula | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Nakon maminog izlaska iz rodilišta doula dolazi u babinje kako bi njegovala mamu i bebu i dala upute kako taj prvi period mogu što lakše i ljepše proći zajedno.

missMama: Koliko doula ima autonomiju da na samom porodu predloži promjenu položaja ili neku drugu tehniku olakšavanja trudova?

"Doula će buduću mamu educirati koji sve položaji postoje, kako si olakšati trudove, koje položaje zauzimati kod kuće, koje u bolnici, koje kroz porođaj, a koje na samom izgonu. Mama će odlučiti koji položaj joj najviše odgovara i u njega će se postaviti. Ovisno o bolnici koju mama odabere i njenim djelatnicima želje će joj biti uslišene. Zato na mojim radionicama “Čarolija trudnoće i majčinstva, školica za trudnice i njihove partnere” koje održavam svaki mjesec razgovaramo o svakom rodilištu i njegovim praksama ponaosob. Tako mama lakše može odlučiti o tome koje joj rodilište najbolje odgovara".

Doula Sanja Bukač Štritof | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Doula Sanja Bukač Štritof

missMama: Kolika je važnost postpartum doule, i oko čega sve pomaže?

"Svaka doula može biti porođajna, postporođajna doula ili oboje. Ja sam završila obje edukacije i za obje imam potrebne certifikate. Obuku za postporođajnu doulu završila sam u okviru Balkan Association of Birth Workers koja je mreža za obuku i školovanje doula na Balkanu. Važnost postporođajne doule je velika i rekla bi da je to mamin ulog u budući život i njeno zdravlje. Postporođajna doula pomoći će mami u oporavku kada dođe iz rodilišta kući, pomoći će oko bebe, dojenja, hranjenja, higijene. Pomoći će mami kada tata nakon dva tjedna ode raditi i biti će od velike pomoći cijeloj obitelji. Doula također može pomoći oko pripremanja obroka, pranja, pospremanja, te oko manjih kućanskih poslova". 

missMama: Što biste preporučili svim ženama koje razmišljaju o douli, ali nisu sigurne ili nemaju dovoljno informacija?

"Svim ženama koje su čule da postoje doule i sviđa im se što doule rade ili priželjkuju imati pomoć doule, a ne znaju što to točno znači, pitaju se imaju li mogućnosti za to ili kako će okolina reagirati savjetujem da se jave, porazgovaraju sa doulom na svom području, doulom za koju imaju preporuku ili jednostavno doulom koja im se sviđa. Naprave prvi korak, pošalju e-mail, nazovu, dogovore susret i kliknu, sve dalje ići će prema dogovoru i kako treba. 

Termine školice za trudnice “Čarolija trudnoće i roditeljstva” možeš pratiti na FB stranici Doula Sanja Bukač Štritof, Instagram profilu Doula Sanja Bukač Štritof, a možeš se osobno javiti i putem e-maila: Sanjadoula1@gmail.Com ili kontakta na web stranici  i dogovoriti grupni ili individualni termin. Za mame i tate koji se žele educirati online kada im odgovara, u mjeri i tempu koji im paše, imamo i set online webinara 𝑳𝑨𝑮𝑨𝑵, 𝑶𝑷𝑼Š𝑻𝑬𝑵 𝑰 𝑳𝑰𝑱𝑬𝑷 𝑷𝑶𝑹𝑶𝑫 & 𝑩𝑨𝑩𝑰𝑵𝑱𝑬 𝒖 𝒔𝒂𝒎𝒐 10 𝒌𝒐𝒓𝒂𝒌𝒂 koji možeš kupiti i pratiti u narednim tjednima. Ukoliko želiš saznati sve, baš sve što te zanima o trudnoći, porodu i roditeljstvu posjeti stranicu, čitaj, preuzmi informacije, pitaj liječnika, educiraj se. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.