Beba Razvoj u 1. godini 29. ožujka 2016.

Kada bebe počinju pričati?

mama beba razgovor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prva riječ sa značenjem javlja se oko godine dana, odnosno između devetog i petnaestog mjeseca te tada počinje govorno razdoblje u kojem se dijete počinje aktivno služiti govorom i jezikom

Kad beba prvi put izusti mama, tata ili baba, bez sumnje će izazvati oduševljenje najbližih članova obitelji, iako se zapravo još ne radi o pravim riječima sa značenjem. Mag. logoped Sonja Jovančević objašnjava da se između šestog i desetog mjeseca javlja faza kanoničkog brbljanja i dijete više puta ponavlja iste slogove, poput ma-ma, ba-ba, ta-ta. S 10 mjeseci dijete puno brblja, kombinira različite slogove te na taj način "riječi" slaže u "rečenice" te okolina ima dojam da dijete govori nekim svojim jezikom. Tu fazu nazivamo faza žargona i ona dijete uvodi u pravi odrasli govor.

Prve 'prave' riječi

"Prva riječ sa značenjem javlja se oko godine dana, odnosno između devetog i petnaestog mjeseca te tada počinje govorno razdoblje u kojem se dijete počinje aktivno služiti govorom i jezikom. Između osamnaestog i dvadesetog mjeseca dijete počinje slagati prve rečenice te naglo proširivati rječnik i to s oko 50 novih riječi mjesečno pa ih u dobi od dvije i pol godine poznaje oko 1000", kaže logopedinja. 

Kašnjenje s prvim riječima često izaziva zabrinutost roditelja i to je jedan od najčešćih razloga zbog kojih će posumnjati na autizam i potražiti pomoć stručnjaka. Premda kašnjenje u pojavi prvih riječi zaista može biti jedan od znakova poremećaja iz autističnog spektra, može se javiti i u djece urednog razvoja, djece s jezičnim teškoćama, djece s motoričkim teškoćama, djece s intelektualnim teškoćama i slično.

Ima li razloga za zabrinutost?

"Sama činjenica da dijete ne govori ne kazuje nam mnogo o prirodi njegovih teškoća, ako ih ono uopće ima. Puno je važnije uočiti kako dijete uči, u kojim domenama uči sporije, a u kojim brže, kako komunicira s roditeljima i drugom djecom, pokazuje li interes za ljude, prati li i imitira ono što drugi ljudi i djeca rade, koliko razumije jezik, u kojoj mjeri može surađivati u jednostavnim igrama i čime se i kako se samostalno igra", kaže psihologinja dr. sc. Sanja Šimleša.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.