Beba Razvoj u 1. godini 26. siječnja 2017.

Bebe pamte materinski jezik, čak i ako ga poslije ne govore

mama beba razgovor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje koje je provedeno na skupini odraslih Korejaca, dokazalo je kako bebe zadržavaju znanje o svom materinskom jeziku čak i ako se njime kasnije ne služe

Istraživanja iznova dokazuju kako bebe upijaju puno više o onome što se događa oko njih nego što mi to mislimo. U nedavnom primjeru, studija objavljena u časopisu Royal Society Open Science smatra da čak i ako djeca presele u novu državu, ili su posvojene u obitelji koji govore neki drugi jezik prije nego što ih ona same progovore, zadržavaju neko znanje o svom materinskom jeziku.

Bebe pamte jezik još u maminom trbuhu

Istraživači su promatrali odrasle Korejce u dobi od oko 30 godina, od kojih su svi bili posvojeni kao bebe u nizozemske obitelji. Zamoljeni su da pokušaju izgovoriti korejske suglasnike nakon samo kratkog tečaja. Ovom eksperimentu također su izložili skupinu odraslih osoba koje nikada nisu bila izložene korejskom jeziku.

Zanimljivo je da su netom prije tečaja obje grupe govorile na istoj razini, ali nakon toga, oni koji su bili posvojeni, govorili su korejski znatno bolje. I još fascinantnije je da znanstvenici tvrde da nema razlike u sposobnostima sudionika koji su usvojeni sa šest mjeseci starosti i prije, kada još nisu govorili i onih koji su posvojeni nakon 17 mjeseci, kada su već naučili govoriti.

Dr. Jiyoun Choi sa Sveučilišta Hanyang u Seulu stoga preporučuje da svi roditelji razgovaraju sa svojim bebama koliko god mogu, jer djeca zaista mnogo upijaju, čak i dok su još u maminom trbuhu.

Razgovarate li sa svojom bebom u trbuhu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.