Beba Razvoj u 1. godini 30. kolovoza 2016.

Kako znakovni jezik za bebe utječe na razvoj komunikacijskih vještina

Helen Doron
Foto: Helen Doron
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Engleski jezik mogu učiti i male bebe – uz pomoć znakovnog jezika, igre i pokreta. Tečajevi Helen Doron za najmlađe temelje se na što ranijem izlaganju engleskom jeziku, a mame ih vole zbog mogućnosti kvalitetnog povezivanja s bebom

Čini li vam se ideja da bebu od nekoliko mjeseci upišete na strani jezik pretjeranom, razmislite ponovno. Bebe počinju učiti čim se rode! Dokazano je da rana stimulacija potiče stvaranje neuronskih sklopova, zbog čega izlaganje stranom jeziku u što ranijoj dobi izrazito povoljno utječe na stvaranje veza među neuronima i povećava sposobnost djeteta za intelektualni razvoj.

Ako se djecu podučava stranom jeziku na sličan način na koji ona usvajaju materinski jezik, omogućuje im se da reproduciraju i razumiju engleski prije nego što nauče čitati i pisati – baš kao što je slučaj s materinskim jezikom.

Dvojezična djeca postižu znatno bolje rezultate

Upravo se na što ranijem izlaganju djece engleskom jeziku temelji revolucionarna metoda podučavanja engleskog Helen Doron, koja je stvorila odgojno okruženje slično prirodnom procesu usvajanja materinskog jezika. Ta britanska jezikoslovka i edukatorica prije više od tri desetljeća revolucionirala je podučavanje engleskog kao stranog jezika, a s godinama se Helen Doron English proširio i razvio tečajeve prilagođene djeci svih dobi, među kojima i onaj namijenjen bebama od tri mjeseca.

Helen Doron | Author: Helen Doron Foto: Helen Doron

Dječji je mozak programiran za učenje jezika sve do šeste godine, a u tom se razdoblju u neuronskim putevima stvaraju dragocjene veze koje se kasnije više ne mogu formirati. Učenje stranog jezika znatno povećava kapacitet djetetova mozga, a poznavanje dodatnog jezika doživotno ga obogaćuje.

Znakovna komunikacija između roditelja i djeteta

Metoda Helen Doron ne pomaže samo u učenju jezika, nego se njome potiče cjelokupni dječji razvoj. U nastavu je stoga uključen tzv. baby sign. Baby sign nije klasični znakovni jezik, već pomoć u komunikaciji između roditelja i djeteta te dokazano pozitivno utječe na kasniji razvoj komunikacijskih vještina.

Ovako 14-mjesečna Gabi upotrebljava engleski jezik i znakovni jezik za bebe:

Nastavni materijali za tečaj Baby's Best Start uključuju priručnike za roditelje, slikovnice koje prate mačku Sunny te audiomaterijale s pjesmicama i rimama.

Engleski se uči i uz simpatičan koncert klokana:  

 

Povezivanje s djetetom kroz aktivnost

Roditeljstvo, pogotovo na samom početku, može biti izrazito iscrpljujuće i izazovno. Balansiranje između neprospavanih noći, dnevnih obveza i pomiješanih emocija često ne ostavlja puno vremena za izgradnju odnosa s bebom, pa ne iznenađuje podatak da između 10 i 20 posto majki pati od tzv. baby bluesa. Stoga su kvalitetnu aktivnost za najmlađe - u kojoj kroz igru, zabavu i glazbu profitira dijete, ali i odnos roditelja i djeteta - prepoznale brojne mame. I one se vesele svakom novom satu, prilici za povezivanje s bebom, kao i druženju s drugim roditeljima i razmjeni iskustava - koja najbolje razumiju oni koji ih i sami proživljavaju.

Neka i vaše dijete otkrije svijet Helen Doron – prijavite se na besplatan ogledni sat u jednom od 30 centara Helen Doron na www.helendoron.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.