Beba Razvoj u 1. godini 29. travnja 2016.

Beba se često budi i ima nemiran san

beba san spavanje zijevanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imam sina od 3 i pol mjeseca koji je do nedavno spavao cijelu noć. Sad se često budi cendrajući i nekad traži jesti, a nekad je dovoljno da ga samo podignem i malo poljuljam. Nekad se ni ne probudi nego krene glasno plakati i pričati. Zanima me mogu li mu kako pomoći da vrati svoj prijašnji ritam? Navečer imamo iste rituale i ne znam što mu je poremetilo ritam. Zar je moguće da tako dugo traje skok u razvoju? Preko dana nikad nije dobro spavao, tj. zaspao bi puno puta, ali se jako brzo budi. Inače spava na trbuhu jer jedino tako koliko toliko dobro spava, ako spava na boku maše rukicama pa se razbudi. Imate li kakav savjet za dnevna, odnosno noćna spavanja? Može li tako mala beba tako intenzivno sanjati da mu to ometa san? 

Normalno je da se dojenče od 3 do 4 mjeseca budi noću. Ne očekuje se od bebe od 3,5 mjeseca da prespava cijelu noć. Dobro je ako prespava 6 sati neprekidno. Dokazano je da i tako malo dijete sanja događaje koji se zbivaju tijekom dana: hranjenje, kupanje, promjena pelena, igranje.

Najčešće greške kod uspavljivanja bebe

Moguće je da dojenačke kolike tj. grčevi stvaraju djetetu probleme, nedostaje podatak o vrsti prehrane. U to doba desni se pripremaju za nicanje zubića, što kod neke djece izaziva poteškoće i može utjecati na san. Pojačan je rad žlijezda slinovnica te se izlučuje više sline.

beba san spavanje zijevanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što možete napraviti da vam beba duže spava?

Dijete koje spava na trbuhu treba više nadzirati. Preporučljivo je spavanje na boku. Treba pripaziti na temperaturu sobe gdje spava, oblačiti što laganije u pamučnu odjeću. Noćna promjena pelene može ga razbuditi.

Šest rituala za uspavljivanje bebe

Ovo je doba formiranja osobnosti vašeg djeteta. S vremenom ćete shvatiti koje su njegove želje i zahtjevi. Uživajte u majčinstvu, izbjegavajte stres i napetost jer se sve to na vašeg sina prenosi. U slučaju veće uznemirenosti skrenite pozornost svom pedijatru na problem te će on pregledati dijete. Klinički pregled je jako važan. Ako nema vidljivih znakova bolesti nema razloga za brigu.

Kako uspavljujete svoju bebu? Uključite se na forum i podijelite svoje iskustvo s drugim roditeljima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.