Beba Zdravlje i njega bebe 21. srpnja 2016.

Savjeti kako bebi osigurati siguran san

beba spavanje
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sigurno okruženje za san jednako je važno kao i pozicija u kojoj beba spava. Pravilna pozicija prilikom spavanja je vještina koje vaše dijete treba naučiti. Oslonite se na savjete inspirirane prirodom djeteta kako bi vašoj bebi pružili nježnu podršku na putu u miran i siguran san

Najčešća stvar koja muči sve roditelje novorođenčadi je koji je najsigurniji položaj za spavanje. Neki se roditelji boje staviti bebu na leđa zbog straha od bljuckanja. No, upravo u tom položaju dojenče bi trebalo spavati bar prvih godinu dana. Djeca koja spavaju na leđima u manjoj su opasnosti od SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Rizik za smrt u kolijevci najveći je tijekom prvih šest mjeseci života pa u tom periodu stavljajte dijete spavati na leđima. Ispod madraca možete staviti neki jastučić koji će lagano podići dio gdje je bebina glava, tako da uzglavlje bude više od ostatka tijela. No, nikako nemojte stavljati bebi jastuk ispod glave. 

Sigurno okruženje = siguran san

Sigurno okruženje za san jednako je važno kao i pozicija u kojoj beba spava. Najbolje je da beba spava na čvrstom madracu, bez ikakvih blokada. Pokrivajte je plahtom koja nije prevelika i probajte je zavući ispod madraca. Pazite da nikad ne ide preko bebine glave

Nemojte stavljati bebu da spava na kauču ili sofi zbog opasnosti da se zaglavi uz naslon ili upadne u procijep. Zrak u sobi treba biti prohladan i čist i nemojte pušiti u sobi gdje beba boravi!

Majčinstvo je najmudriji učitelj, ali ponekad i majke trebaju podršku i odgovore na pitanja. Humana ti nudi nježnu podršku inspiriranu prirodom. Posjeti stranice Humane i inspiriraj se tradicijom iskustva i znanja – na svakom koraku majčinstva!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.