Beba Razvoj u 1. godini 31. siječnja 2020.

Pravila za siguran bebin san u krevetiću ili bračnom krevetu

Foto: Shutterstock ;Kolika bi trebala biti temperatura sobe u kojoj spava beba?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prouči savjete dr. sc. Jamesa McKenne, ravnatelja Laboratorija za proučavanje sna majki i djece na američkom Sveučilištu Notre Dame, kako djetetu omogućiti što sigurniji san, bilo da spava samo ili zajedno s vama u sobi ili u istom krevetu.

Najpoznatiji zagovornik zajedničkog spavanja trenutno je američki pedijatar dr. William Sears, autor knjige "Povezujuće roditeljstvo" i drugih priručnika za roditelje u kojima otkriva alate za izgrađivanje čvrste i trajne povezanosti s djecom. Budući da svoje preporuke uvijek potkrepljuje rezultatima znanstvenih istraživanja, dr. Sears se u objašnjavanju prednosti zajedničkog spavanja često referira na rad Jamesa McKenne.

Možda te zanima... Majčino upozorenje roditeljima: 'Moja beba ugušila se dekicom' Beba

James McKenna je profesor biološke antropologije i vodeći svjetski stručnjak za spavanje majki i djece. Ovo je njegov sažetak najvažnijih stvari koje bi roditelji trebali imati na umu prilikom odlučivanja o tome gdje će i kako dijete spavati:

  • Siguran san dojenčeta počinje već zdravom trudnoćom, posebno izbjegavanjem pušenja u trudnoći.
  • Dojenje značajno pomaže u zaštiti djece od smrti, uključujući sindrom iznenadne dojenačke smrti, kao i od sekundarnih, ali i genetskih bolesti.
  • Siguran san dojenčeta moguć je prvenstveno u prisutnosti dobro informiranih roditelja, dobro povezanih s djetetom.
  • Dojenče bi trebalo spavati na leđima, na čvrstoj i čistoj podlozi, u prostoru bez dima, pod laganim i ugodnim pokrivačem, i glava mu nikad ne bi smjela biti pokrivena.
  • Na krevetu oko dojenčeta ne bi smjelo biti plišanih igračaka ili jastuka, i dojenče nikad ne bi smjelo spavati na jastuku.
  • Nikad ne biste trebali koristiti ovčju kožu i druge pahuljaste materijale, kao ni madrace od sjemenki. Vodeni kreveti također mogu biti opasni, a madrac bi uvijek trebao biti čvrsto smješten u okviru kreveta.
  • Dojenče nikad ne bi smjelo spavati na kauču ili sofi, ni samo ni s odraslom osobom, zbog opasnosti da (prije svega licem) upadne u procijep, ili da se zaglavi uz naslon.
Možda te zanima... Tata i beba: Popularan položaj spavanja može biti jako opasan Beba

Spavanje u krevetu s bebom treba biti svjesna i promišljena odluka

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kod spavanja u istom krevetu treba voditi računa o tome da kreveti za odrasle svojim dizajnom dojenčadi ne mogu jamčiti sigurnost. Uz to obrati pažnju i na sljedeće:

  • Bebe hranjene na bočicu trebale bi uvijek spavati uz majku na odvojenoj površini, radije nego u istom krevetu.
  • Kod zajedničkog spavanja u istom krevetu, oba bi se partnera trebala ugodno osjećati s tom odlukom. Svatko tko spava u krevetu s dojenčetom trebao bi se osjećati jednako odgovornim za dijete i biti svjestan da je ono tu. Idealno bi bilo da oba roditelja sebe doživljavaju kao primarne skrbnike.
  • Dijete mlađe od godinu dana ne bi smjelo spavati s drugom djecom - braćom i sestrama, nego uvijek s osobom koja može preuzeti odgovornost za njegovu prisutnost u krevetu.
  • Osobe pod utjecajem sedativa i drugih lijekova, droga ili alkohola, kao i one koje se vrlo teško bude, ne bi smjele spavati na istoj površini s dojenčetom.
  • Ako majka ima izuzetno dugu kosu, trebala bi ju svezati kako se ne bi zapetljala oko bebina vrata (što se zaista događa).
  • Ekstremno pretile osobe, koje teže mogu osjetiti koliko blizu im se dijete nalazi, mogu spavati zajedno s dojenčetom pod uvjetom da je ono na odvojenoj površini.
  • Važno je shvatiti da materijalni i socijalni uvjeti u kojima se odvija zajedničko spavanje roditelja i djeteta, u svim svojim verzijama, određuje rizik ili dobrobiti ove navike. Bitno je ono što se događa u krevetu.
  • Roditelji bi unaprijed trebali razmisliti o tome bi li u ekstremnom slučaju, da dijete umre od SIDS-a u njihovom krevetu, pomislili da su ga oni ugušili. Jednako kao što dojenče može umrijeti od SIDS-a u posve sigurnom okruženju u kojem spava samo, ostaje mogućnost da se to dogodi i prilikom sigurnog zajedničkog spavanja u istom krevetu. Zato budite sigurni, koliko je to moguće, da u slučaju smrti dojenčeta nećete smatrati da joj je doprinijelo zajedničko spavanje, ili da je jedno od vas slučajno ugušilo dijete.
beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.