Trudnoća Trudnica 10. travnja 2019.

Samo jedna cigareta dnevno u trudnoći povećava rizik od 'smrti u kolijevci'

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) udvostručuje se ako žene puše tijekom trudnoće, pokazalo je novo istraživanje

Samo jedna cigareta.

Istraživači su analizirali više od 20 milijuna rođenih, uključujući više od 19.000 neočekivanih smrtnih slučajeva bebe i otkrili da pušenje samo jedne cigarete dnevno tijekom trudnoće može udvostručiti šanse za iznenadnu, neočekivanu smrt dojenčadi.

Šokantna snimka: Kako beba u trbuhu reagira kad mama puši

"Osim toga, ako ste pušač važno je prestati i prije nego što zatrudnite", izjavila je glavna autorica istraživanja Tatiana Anderson, neuroznanstvenik s Instituta za dječja istraživanja u Seattleu. "Otkrili smo da su majke koje su pušile tri mjeseca prije trudnoće i prestale pušiti u prvom tromjesečju i dalje imale gotovo 50 posto veće šanse za SIDS (sindrom iznenadne dojenačke smrti) u usporedbi s nepušačima." Nalazi studije objavljeni su u časopisu Pediatrics.

pušenje cigareta Možda te zanima... Pušenje u trudnoći mijenja DNK beba Trudnoća

Slučajevi SIDS-a uključuju sindrom iznenadne smrti dojenčadi, gušenje, davljenje i nepoznate uzroke smrti kod dojenčadi mlađe od 1 godine. Svake godine od SIDS-a umire oko 3.500 djece. Ako žene ne puše tijekom trudnoće, istraživači kažu da bi stopa SIDS-a mogla biti smanjena za 22 posto, čime bi se spriječilo do 800 smrtnih slučajeva godišnje.

Dr. Rahul Gupta, glavni medicinski i zdravstveni djelatnik na March of Dimes, upozorio je da ne misli da su električne cigarete sigurnije.

Nikotin i bebe jednostavno ne idu zajedno!!

Možda te zanima... Čak i povremeno pušenje blizu djece ugrožava njihovo zdravlje Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.