Beba Razvoj u 1. godini 04. veljače 2023.

Kako pomoći bebi da brže zaspi i ima kvalitetniji san?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kvalitetan san je ključan za razvoj djeteta, a nije nepoznanica da mnogi roditelji imaju poteškoća u uspavljivanju beba i postizanju kvalitetnog sna. Rješenje bi moglo biti uspostavljanje rutine

Ako se borite s pokušajima uspavljivanja djeteta, niste jedini. Prema novom istraživanju, gotovo četvrtina ispitanih roditelja smatra da njihova djeca imaju problema sa spavanjem, odnosno, uspavljivanja bez da su hranjeni ili imaju probleme s buđenjem više puta tijekom noći. 

Dobivanje kvalitetnog sna je nužno je za svaki aspekt svakodnevnog života. Liječnica Lisa Meltzer, autorica knjige 'Pediatric Sleep Problems: A Clinician's Guide to Behavioral Interventions'  tvrdi kako je kvalitetan san ključan za fizički rast djeteta, kao i za kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj.

Rutina je najvažnija

"Svaka beba ima nekoliko loših noći, ali za one bebe koje nemaju dosljednu rutinu spavanja, odnosno kvalitetan san bez prekida, kumulativni učinak tog sna može imati značajnu ulogu u njihovom razvoju", objašnjava dr. Meltzer. 

beba spavanje san kolijevka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Određivanje dosljednog vremena za spavanje, ne samo da pomaže bebama da spavaju bolje i dulje, već stvara umirujuće okruženje u cjelini. "Kada roditelji uvedu rutinu u spavanje, vjerojatnije je da će imati određeno vrijeme za spavanje, a ovaj dosljedni raspored spavanja također pomaže bebama da zaspe brže. Rutina za spavanje omogućuje posebne trenutke za obitelji, bliske odnose i pomaže bebama da zaspe lakše."

Možda te zanima... Za dobar san važne su rutine, a moraš znati i koliko dijete treba spavati u kojoj dobi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.