Beba Razvoj u 1. godini 21. travnja 2015.

Korak po korak upute za masažu bebe

masaža bebe
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Certificirana instruktorica masaže beba prema programu Međunarodnog udruženja za masažu dojenčadi IAIM Danijela Pelko pokazala nam je i objasnila kako se izvodi masaža kojom ćemo povećati bliskost sa svojom bebom, umiriti je i spriječiti kolike

"Bebe su, puno ranije nego što mi mislimo, svjesne okoline i zaslužuju poštovanje, nježnost, toplinu i, najvažnije, otvorena srca. Znanstveni dokazi upućuju na to da je bebama za normalan razvoj potreban bliski kontakt s roditeljem, nježan dodir i puno neverbalne komunikacije", kaže Danijela Pelko, certificirana instruktorica masaže beba prema programu Međunarodnog udruženja za masažu dojenčadi IAIM, koja u zagrebačkom Centru Prirodno roditeljstvo povremeno vodi radionice masaže za mame i bebe u dobi od dva do 12 mjeseci.

Priprema za masažu

"Masaža direktno utječete na emocionalni i motorički razvoj, poboljšava imunitet bebe i kvalitetu njezina sna, a vrlo je djelotvorna i kod kolika", ističe Danijela, koja nam je objasnila što je najvažnije imati na umu prilikom masaže bebe te nam pokazala neke od osnovnih pokreta koje roditelji mogu primijenjivati kod kuće.

"Najvažniji aspekti masaže zapravo su komunikacija, dodir i pogled. Odvojite 15-ak minuta tijekom kojih ćete isključiti telefone i potpuno se posvetiti svojoj bebi. Pripremite ulje, najbolje neko hladnoprešano, pustite laganu glazbu, prostorija neka bude ugodno zagrijana te svojim glasom bebu pripremite na masažu. Opustite se i povežite s bebom gledajući je u oči i kada osjetite da je beba spremna, počnite", savjetuje Danijela.

Povezivanje dodirom

Ako je s bebom teško uspostaviti kontakt očima, a želite se povezati, smirit će ju nježan dodir. Jednom rukom lagano joj primite ruku, a drugom suprotnu nogu. Na isti način djeluje ako stavite svoje dlanove na, primjerice, lijevo rame i desno bedro, ili na trbuh i leđa

masaža bebe | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

+

Pritom je osobito važno da svojoj bebi šaljete mir i ljubav, a ona će vam dati do znanja što joj u tom trenutku treba te da li da nastavite s masažom, ili ne.

Od kukova do vrhova nožnih prstića

Masažu možete započeti s nogama. Obuhvatite jednu nogu dlanovima i krenite s glađenjem od bedra do stopala, tako da naizmjence stavljate jednu ispred druge ruke. Zatim obuhvatite stopalo i dva do tri puta palčevima naizmjence gladite taban od pete do prstića. 

masaža bebe | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Na kraju, držeći nogu za gležanj, lagano izvucite prstić po prstić uz neku simpatičnu brojalicu. Isto napravite i s drugom nogom, a onda na isti način možete izmasirati i ruke, od ramena do dlanova i prstića.

Opuštanje leđa

Polegnite bebu na trbuh, na prostirku ili na svoje krilo, da bi joj oslobodili leđa. Naizmjence gladite dlanovima po širini leđa, od trtice prema ramenima i natrag. 

masaža bebe | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Možete i cijelu stražnju stranu po dužini od ramena do tabana istovremeno gladiti objema rukama, a onda i lepezasto polukružnim pokretima prstima prijeći po leđima od trtice do ramena. Svaki od tih pokreta ponovite po dva do tri puta.

Kružni pokreti po trbuhu 

Dok beba leži na leđima, dlanovima naizmjence u četiri do pet pokreta gladite donji dio trbuha od pupka prema dolje. Obuhvatite dlanovima bebina leđa pa palčevima nekoliko puta prijeđite liniju od pupka do struka, svaki u svom smjeru.

masaža bebe | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Cijeli trbuh masirajte tako da kružite cijelom površinom dlana, i ruka prati ruku, u smjeru kazaljke na satu, odnosno u smjeru kretanja probavnog sustava, jer samo onda potičete eliminaciju.

Spas od kolika

Nakon što ste napravili tri do šest krugova dlanovima po trbuhu, nogice, to jest koljena lagano prislonite na trbuh, brojite do šest i ispružite noge. To ponovite dva do tri puta puta.

masaža bebe | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Ova rutina je 90 posto učinkovita kod grčeva, ukoliko bebu masirate dva do tri puta dnevno, prije očekivane epizode kolika.

Masaža lica

Nježno primite glavu tako da palčevima obuhvatite čelo. Jagodicama plačeva istovremeno s jedne i druge strane gladite čelo i obrve od sredine lica prema ušima

masaža bebe | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Na isti način prijeđite palčevima iznad gornje i ispod donje usnice, kao da ocrtavate smiješak. Ponovite sve dva do tri puta, a obraze masirajte kružnim pokretom dlana.

Pored ovakve masaže, koju možete izvoditi i svaki dan, odnosno kad god je vaša beba raspoložena, iskoristite i svaku drugu priliku za maženje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.