Beba Razvoj u 1. godini 20. siječnja 2014.

Bebin dnevni raspored: fleksibilan ili dosljedan?

mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte kako sve mogu izgledati rasporedi spavanja, hranjenja, igre i izlazaka! Mame na našem forumu opisale su tipične dane sa svojim bebama te otkrile kako se one same nose s njihovim navikama

Treba li beba imati fiksan dnevni raspored, kojeg se roditelji trebaju dosljedno držati, ili je bolje jednostavno pratiti bebin ritam i prilagođavati mu se? Mišljenja stručnjaka o toj temi razlikuju se, pa primjerice Gina Ford, autorica knjige 'Sretna beba', ističe dobro osmišljen, čvrst raspored kao temelj bebinog dobrog stanja pa i većeg zadovoljstva roditelja, dok Naomi Aldort, autorica knjige 'Što nas djeca mogu naučiti', objašnjava kako beba prirodno ima svoj ritam, "kao što sunce samo izlazi i zalazi", i da nema potrebe da mu roditelji nameću neki svoj "bolji" raspored. 

Od 'beba za poželjeti' do roditelja s podočnjacima

Roditelji također imaju različite stavove i iskustva kad je riječ o bebinom rasporedu, što potvrđuje i rasprava na našem forumu pod naslovom Kakav raspored ima vaša beba? Neki se hvale svojim bebama "za poželjeti", koje spavaju cijelu noć i jedu točno svakih tri ili četiri sata, dok drugi muku muče s kasnim odlascima na spavanje, čestim buđenjima noću i nedostatkom prilike da predahnu tijekom dana. Neki se ipak dobro osjećaju s fleksibilnim pristupom, koji uključuje dojenje na zahtjev i puštanje djetetu da samo zaspi kad mu se spava. Svakako treba imati na umu da se bebin raspored i mijenja kako ona raste.

Čitateljica mamamaya pobornica je prilagođavanja bebinom ritmu i potrebama, barem u prvim tjednima"Malena je stara tri tjedna. Nema rasporeda. Ona ga sama određuje, a ja ga pratim kako znam i umijem. Ona je sada glavna i svako papanje i spavanje prilagođeno je njoj."

Dobar raspored olakšava život cijeloj obitelji

Za razliku od nje, čitateljica Zeko123, mama dvomjesečnog dječaka, opisala je njihov sada već odlično strukturiran raspored: "Navečer ima zadnji obrok oko 21 i u 22 sata spavanje, stavimo ga u krevetić, pusa, i sam zaspi. Ujutro spava do 8 sati bez noćnog obroka, od prije nekih 20-ak dana. Onda ide presvlačenje, papanje, mazimo se malo i oko 11 idemo u šetnju pa tada već u autu zaspe i spava do 13-14 sati. Dođemo kući, papamo, igramo se i čekamo tatu da dođe s posla. Popodne ponekad zaspe još nekih sat-dva. Oko 20 i 30 imamo kupanje i onda sve ispočetka."

Mama nata34, za svoju djevojčicu staru četiri mjeseca, kaže da dobro spava, što smatra zaslužnim i za njezin brzi napredak. Dan im izgleda ovako: "Buđenje je oko 7 sati ujutro, ponekad malo produži. Nakon otprilike sat i pol ide prvo spavanje, nekih 45 minuta. Nakon tog spavanja imamo igranje, smijanje, pričanje... Oko podneva ima jedno duže spavanje, ponekad i po dva sata. Zatim je duži period budnosti, dakle opet igranje, smijanje, pričanje. Oko 18 sati opet malo spavanja, 45 minuta do sat vremena. Budna je do 22 sata, papanje i zatim spavanje, često cijelu noć, odnosno papanje oko 5-6 ujutro pa dalje spavanje. Što se tiče papanja, sisa na zahtjev, dakle nema gledanja na sat, tako da i ne znam točne intervale između podoja, no unazad mjesec dana produžila je te intervale pa prođe i po tri sata bez jela, osim ako je umorna pa zatraži ciku da se umiri i lakše zaspi." Ovakva bebina rutina, dodaje nata34, obitelji odlično odgovara, jer se s njom lako prilagođavaju mogućim promjenama, posjetama i izlascima, za razliku od situacije kakva je bila sa starijim sinom, koji je lošije spavao i imao više kraćih dnevnih spavanja.

'Rutina je bitna'

Mama korisničkog imena baltazarka, čija devetomjesečna beba spava cijelu noć i ima uređen dnevni raspored spavanja, obroka i igranja, piše da im to odgovara jer je beba zdrava, sretna, dobro napreduje, a i roditelji se stignu odmorit. Iako im se, dodaje, ritam ponekad poremeti iz različitih razloga, uvijek se vraćaju na stari ritam, uvjereni da bebi tako odgovara.

Mama Sunčica također naglašava važnost rutine: "Smatram  da je jako bitno da dijete ima red i ritam i da se roditelj toga drži bez obzira na svoje neke želje, kao kave na suncu, dijete voli rutinu, voli kad zna što ga očekuje iza koje radnje. Kod nas ide večera, igra, kupanje, sisanje, spavanje. Divota. I nikad ne pravi scene oko spavanje nego sama traži da ide spavati."

Prednosti i mane 'života bez pravila' 

Mama marijab požalila se pak na navike svog devetomjesečnog sina"Budi se noću oko tri puta na dojenje. Legnemo oko 21 sat, buđenje ujutro je oko 8,30 sati, nakon doručka i igranja zaspe na sat vremena, te popodne oko 13 zaspe 40-tak minuta te oko 17 sati opet 40-tak minuta. Ima lagan san i brzo se probudi. Polako sam već luda od tog kratkog sna preko dana, a ni noću nije baš najbolje, budući da spava u svojoj sobi i krevetiću, svako malo se moram ustajati i dojiti ga. Kad je spavao s nama, buđenje je bilo još češće, a da ne pričam o njegovom nemirnom spavanju pri kojem me je par puta udario, a izričito je volio spavati vodoravno, glavu bi stavio kod muža, a nogice bi bile na mome trbuhu."

Puno pravila oko hranjenja i spavanja nema ni kod naše čitateljice pato99, no njoj to očito odgovara: "Moja djevojčica koja sada ima 16 mjeseci jede kad ona hoće, jedan dan više, drugi dan manje. Što se spavanja tiče, jedan dan zaspi u 8, drugi u pola 11 i tako zapravo nemamo neki određeni ritam. Znam da djeca vole rutinu, ali ne vidim smisao da tjeram dijete u krevet kad ono nikako ne želi spavati i onda se samo namučimo i ja i ona. Isto tako je i s hranom. Voli jesti sve i nemam nikakvih problema s time i nekako si evo baš sad razmišljam da je to upravo zato što je ne tjeram ni na što."

Neobični ritmovi

Kako izgleda dan njezine bebe s tatom na roditeljskom dopustu opisala nam je čitateljica lilybell: "Dan počinje oko 9 sati. Imamo 8 i pol mjeseci, a pošto nam je tata na roditeljskom dopustu, on vodi brigu o maleckoj pa oni uživaju po cijele dane. Kad se mala probudi, prvo tata složi kašicu, pa se najede pa malo igre i maženja. Onda dođe mama u 11 s posla pa sisanje i spavanac do 12. Kad se probudi onda se mazimo do 13 sati pa sisanje. Oko 15 opet tata kuha kašicu. Poslije na red dolazi igra, opet sisanje kad se mama vrati s posla u 17 sati i onda igra i maženje s mamom do pola 9. I spavanac do 6 kad je opet sisanje..."

Svakako je zanimljiv i dnevni ritam koji nam je opisala čitateljica pod imenom Bebolinjo, čija je beba noćna ptica: "Pored mene upravo spava naš mali bebolinjo. Uspavljuje ga ova kiša i time je njegov popodnevni san slađi. Na svu sreću, naša beba spava cijelu noć, i to od dolaska iz rodilišta, uz jedno do dva buđenja radi dojenja pa mogu reći da sam jedna od rijetkih mama bez podočnjaka. Po potrebi odspava jednom do tri puta tijekom dana, kako kada. To može biti lagani polusatni drijemež, a katkada mu je potrebno sat-dva slatkih snova. Međutim, brine me što ima studentski bioritam! Naša sovica ostane budna do ponoći, a budi se tek oko podneva! Za sada mi to pogoduje jer ujutro stignem štošta obaviti, naravno, ako se i sama probudim, ali brinem kako ću preustrojiti bebin raspored kad se vratim na posao."

Pročitajte još iskustava drugih roditelja na forumu i napišite nam kakav raspored ima vaša beba!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.