Beba Dojenje 19. srpnja 2023.

Vrijeme izdajanja može utjecati na bebin san zbog razine kortizola u majčinu mlijeku

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje otkriva da majčino mlijeko proizvedeno noću sadrži više razine melatonina koji regulira cikluse spavanja i budnosti

Čini se da svaki dan naučimo nešto novo o tome koliko je majčino mlijeko izvrsno. Sigurno već znaš da majčino mlijeko "reagira" na infekcije kojima je tvoje dijete izloženo. Kad tvoja beba počne razvijati infekciju, poput prehlade, u mlijeku će se naći antigeni koji štite bebu. Tada dojka zapravo djeluje kao ljekarna i stvara protutijela koja će pomoći bebi u borbi protiv virusa.

No, evo još jednog malog čuda koje možda nisi znala: majčino mlijeko mijenja se kako tvoja beba raste. Majčino mlijeko koje sisa novorođenče razlikuje se od majčinog mlijeka koje ćeš proizvesti kad beba napuni 6 mjeseci itd. Tvoje tijelo zna da se djetetove potrebe mijenjaju, pa prilagođava svoje mlijeko da bude što korisnije za određeni stadij tvojeg djeteta.

Nevjerojatno, ha?

I još jedna čarolija majčinog mlijeka je da se jutarnje i večernje mlijeko razlikuju. Istraživači su otkrili da jutarnje majčino mlijeko sadrži znatno više kortizola nego noćno mlijeko. Kortizol je hormon s puno odgovornosti: pomaže metabolizmu, regulira šećer u krvi i važno je za pamćenje. Također naglo poraste kad smo pod stresom.

Možda te zanima... Nevjerojatna fotka pokazuje da je majčino mlijeko lijek Beba

Iz svih ovih razloga, kortizol je dobar hormon kojeg mora biti u organizmu tijekom dana. Logično je da ga mame imaju više tijekom budnosti, pa ga stoga više prenose na svoju djecu putem majčinog mlijeka.

Osim toga, čini se da se više razine kortizola u majčinom mlijeku ne odnose na to koliko često bebe plaču. Drugim riječima, ne brini, mama: Tvoj super stresni dan na poslu ne znači da je tvojoj bebi predodređena noć plača.

Usprkos tome, studije na majmunima otkrile su da potomci koji su rutinski izloženi većoj količini kortizola u majčinom mlijeku mogu biti nervozniji i manje samopouzdani tijekom odrastanja.

S druge strane, istraživanje otkriva da majčino mlijeko proizvedeno noću sadrži više razine melatonina koji regulira cikluse spavanja i budnosti. Osim toga noćno majčino mlijeko sadrži i triptofan.

Pa, kako to utječe na tebe i tvoju bebu?

Ako dojiš, ovo je dobro znati.  Tvoje tijelo, ovisno o dobu dana, priprema bebu da bude manje ili više spremno za spavanje. Ako se izdajaš, važno je na koji način to radiš.

Razmisli o označavanju ne samo datuma izdajanja mlijeka već i vremena. Vrećica majčinog mlijeka od 9 sati možda nije najbolji izbor za hranjenje prije spavanja, jer ima više kortizola. Ako možeš, odaberi mlijeko koje je izdojeno kasnije tijekom dana ili noću, tako da više razine melatonina mogu tvoju bebu uspavati i pripremiti za slatki san.

Ako si u mogućnosti sačuvati majčino mlijeko bogato melatoninom za noćno hranjenje, to je sjajno. Ovo može biti posebno korisna informacija ako si se suočavala s poteškoćama sa spavanjem - nije na odmet isprobati ovo i  provjeriti pomaže li! Ali imaj na umu, svako dijete kad dobije majčino mlijeko ima koristi od njega, bez obzira u koje doba dana. Dakle, ako ti ove preporuke ne pomognu, u redu je! 

Ovo je još jedan dokaz da si nevjerojatna mama i da instinktivno brineš o svojoj bebi.

Možda te zanima... Znanost: Majčino mlijeko je doista čarobni napitak Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.