Beba 07. lipnja 2024.

Mama provodi i po 12 sati dnevno na mobitelu dok je s bebom, a suprug je zbog tog zabrinut

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame malih beba često se osjećaju usamljeno dok provode uistinu puno vremena same s bebom. Često je u tim satima mobitel najbolji prijatelj. Jedan se tata zabrinuo da je to možda previše…

Rijetko je tko usamljeniji od mame male bebe u prvim mjesecima nakon rođenja bebe. Da, tu su prijateljice, da, tu su druge mame, da, tu je obitelj… Ali na kraju krajeva, većinu dana tu su – mama i beba. I tada kad su tu samo mama i beba, onda je sasvim normalno posegnuti za drugim odraslim ljudskim bićima makar i preko ekrana. Mobitel u tim danima bude često jedina veza s tim svijetom odraslih…

Možda te zanima... Depresija mama kućanica nije dijagnoza, ali mnoge će znati o čemu govorimo… Roditelji

Jedan se muškarac zabrinuo da njegova žena previše vremena provodi na ekranu mobitela i da je zbog tog možda previše rastresena kad se brine za jedno od njihove djece. Zabrinuti suprug objavio je post na Redditu tražeći savjet nakon što je otkrio koliko vremena njegova žena svaki dan provodi na telefonu, a sve to dok se brine o jednom od njihovih desetomjesečnih blizanaca.

„Imamo bebe blizance stare 10 mjeseci“, objasnio je muškarac. „Radim preko tjedna, a dok radim, moja baka čuva jedno od djece kako bi mojoj supruzi olakšala posao (i ona to voli raditi). Iako moja supruga ima puno pomoći, ona se bori održavati kuću čistom i ne izlazi puno iz kuće,“ nastavio je.

Kako je sve više promatrao ponašanje svoje supruge, tako je njegova zabrinutost rasla. Ona mu je pokazala statistiku na svom mobitelu gdje je vidio da provodi i po 12 sati ispred ekrana.

„Bio sam jako zabrinut da potrebe našeg djeteta nisu zadovoljene jer ona stalno stavlja dijete u autosjedalicu kako bi ga smirila, pa su nekad provodili i po nekoliko sati dnevno u autosjedalicama kod kuće,“ podijelio je muškarac svoju zabrinutost, koju u potpunosti razumijemo.

„Jednostavno mi se čini kao da ih zanemaruje i da ne dobivaju sve za potreban razvoj čak ni uz dodatnu pomoć... Jednostavno više ne znam što da radim i mislim da nitko ne može biti dobra majka dok provodi toliko puno vremena na telefonu,“ jadao se tata.

Potrebna joj je empatija

Komentatori na Redditu imali su različita mišljenja o tome što bi se moglo dogoditi i nisu se baš lako složiti oko toga kako najbolje pristupiti situaciji. Neki su vjerovali da žena pati od postporođajne depresije. Jedna je osoba rekla: „Vaša žena pokazuje sve klasične znakove postporođajne depresije... Potpuno razumijem vašu frustraciju, ali morate joj prići s empatijom, a ne s osuđivanjem.“

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Drugi su tvrdili da njezinih 12 sati pred ekranom možda zapravo nije ono što se čini.

„Često mi se kroz slušalice ili naglas tijekom dana vrte YouTube videozapisi koje slušam dok čistim itd. ponekad može biti vrlo monotono biti mama s bebom kod kuće. Moje vrijeme pred ekranom trenutno je 10 sati, ali to je zato što veći dio dana reproducira video bez obzira na to slušam li ja ili ne, jer me često nešto omete i ostavim ga uključenim,“ rekla je jedna mama s iskustvom, očito. I točno možemo zamisliti takve situacije i složiti se s njom da u tom slučaju vrijeme na ekranu nije jednako vremenu gledanja u ekran.

Možda se ova mama samo bori s tim kako se prilagoditi na majčinstvo. Postati i biti mama nije lak zadatak, a postati mama blizancima je sasvim nova razina. Postoji čak i jedna od „tabu“ tema koja se pojavljuje u grupama mama na društvenim mrežama, a to je tuga za onim što je moglo biti, a nije. Drugim riječima, ako si se zamišljala dugo s jednim djetetom, a na kraju postaneš mama blizanaca, može te uhvatiti panika da se nećeš imati priliku zbližiti, da propuštaš puno tog…

Važno je, u svakom slučaju, ovoj mami pokazati suosjećanje i razgovarati s njom o tom kako se osjeća. Bilo bi dobro, osim tog, uputiti je da porazgovara s nekom stručnom osobom, ako je slučajno u pitanju stvarno postporođajna depresija.

Na kraju krajeva, nas, moramo priznati, najviše brine neprestano i svakodnevno odvajanje blizanaca… Ima li još istomišljenika?

Možda te zanima... Ne želiš da drugi drže tvoje dijete? Pokušaj im to reći na neki od ovih 7 načina Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar MaryThompson
    MaryThompson

    PRIDRUŽITE NAM SE U današnje vrijeme zaraditi novac je vrlo lako i jednostavno. 2024. je godina zarađivanja putem interneta. Ovdje sam da vam kažem da je tako lako zaraditi više od 15 tisuća dolara svaki mjesec radeći na mreži. Pridružio sam se ovom poslu prije 3 mjeseca i prvog dana rada bez ikakvog iskustva s online poslovima zaradio sam 524 dolara. Ovo je jednostavno nevjerojatno. Pridružite se ovome sada do  Slijedite upute ovdje............www.new.cash67.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.