Roditelji 09. svibnja 2024.

Mama brani roditelje: Naravno da smo stalno na mobitelima – kad moramo biti!

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S mobitelima se neprestano borimo u svakom pogledu – s djecom, sa sobom, u društvu, nasamo, na poslu… Znamo da nose puno tog lošeg, a opet bez njih ne možemo.

Kad vidiš da je tvoje dijete predugo na mobitelu, digne ti se kosa na glavi. Ako te pita da mu produžiš vrijeme koje ima provesti na internetu, živci su ti već na rubu. Kad znaš da treba učiti, a uloviš ga na mobitelu… Bolje da ne završimo rečenicu. Puna ti je kapa mobitela i ekrana i blesavog sadržaja, pa dijete želiš maknuti što dalje od tog!

Možda te zanima... Znaš li što je 'phubbing'? I ti to radiš, a evo zašto je jako loše Roditelji

I onda se okreneš, tako bijesna, i uzmeš mobitel u ruke jer znaš da ti mora stići neki mail. I onda natjeraš dijete da se spremi i krene, da ga odvezeš na trening, pa kad dođete tamo, sjedneš u neki miran kutak i posvetiš se svom mobitelu. Ili čak laptopu. Pa kad se igraš s mlađim djetetom, najednom te uhvati panika i – moraš pogledati mobitel.

Hm. Pružamo li dobar primjer djeci? Ne. No, pitaš li se ikad što svi ti ljudi rade na mobitelima, zašto smo zapravo tako puno na mobitelima? I je li to isto kao i mobiteli pred očima naših školaraca? Jedna mama na TikToku stala je u obranu roditelja i kaže da mi nismo loši roditelji, nego samo zaposleni roditelji.

Mama Paige, na svom profilu @sheisapaigeturner, kaže: „Upravo sam bila na taekwondo treningu svog sina i rekla bih da 75% roditelja razgovara na telefon, zar ne?TikTok mama i kreatorica sadržaja, Paige, počinje.

„Vidjela sam puno komentara o tome kako su roditelji uvijek na svojim telefonima, zar ne? Roditelji uvijek šalju poruke. Ne gledaju svoju djecu. Oni ne vide kako im djeca dobro treniraju tijekom treninga taekwondoa, baseballa ili gimnastike, što god. Jednostavno su previše zauzeti svojim telefonom i zašto jednostavno ne mogu uzeti pauzu i pogledati ih?“

E, pa to je ono što uvijek čuješ i što većina roditelja – ali još više onih drugih, ničim izazvanih i nepozvanih – najčešće govori. No, ova mama ima sasvim drukčiju perspektivu i pogled na ovaj, nazovimo ga tako, fenomen. I sigurni smo da će se mnogi pronaći u tom.

Od roditelja se previše traži

„Mislim da se od prosječnog roditelja traži puno, zar ne? Rade puno radno vrijeme. Nema dovoljno mjesta u vtićima, pa ti roditelji često nisu samo 'na telefonu'. Sjedim pored roditelja koji su na svojim prijenosnim računalima na taekwondo treningu jer tehnički još uvijek radimo, zar ne?“ rekla je mama Paige, a kad malo promisliš, nije daleko od istine.

Većina roditelja su, ističe ona, zaposleni roditelj, a mnoge aktivnosti i obveze školaraca počinju vrlo rano popodne, pa je tako većina roditelja u to vrijeme zapravo još – na poslu. No, srećom, postoji nešto što se zove rad od doma ili rad na daljinu, pa mnogi roditelji stvarno rade. Da, svi žele gledati svoje dijete dok vježba karate, više nego što žele odgovarati na duge i dosadne poslovne mailove. Ali jedno moraš, drugo ne, i to moraš da bi zaradila da je vodiš na to drugo.

Paige isto tako ističe da su se pravila za roditelje promijenila. Istina, kad smo bili djeca, roditelji nisu ostajali na svakom tečaju ili treningu. Kad smo bili premali da bi nas ostavljali – tad još nismo ni išli na treninge. ? Ne. Kad smo bili stariji – išli bismo sami ili bi nas eventualno ostavili ispred i pokupili kasnije.

„Ne sjećam se da su moji roditelji ostajali na svakom treningu ili svakoj utakmici. Odvezli bi me i otišli. Dakle, evo u čemu je stvar, od nas se traži ne samo da radimo više fizički: budemo na svakom treningu, budemo na svakoj utakmici, volontiramo, radimo puno radno vrijeme, pokupimo svoju djecu s autobusne stanice, sve te stvari. Od nas se također traži da budemo potpuno prisutni za sve to, što je nemoguće“, rekla je.

@sheisapaigeturner As parents, we need to be conscious of one and how we use our phones. However, a lot of the critique online specifically about parents being on their phone I could activities is likely missing the full picture. Many parents are multitasking. They are working while at basketball, they are ordering groceries while at dance practice. They are doing many things at one time and juggling all of it as soon as they can. #millennailmom #sportsmom #parentingadvice #socialmedia #workingmom #wfhmom #workingparent ♬ original sound - Paige

„Dakle, samo želim podijeliti ovu perspektivu jer često se stvarno ružno priča o tom kako smo mi kao roditelji uvijek na svojim telefonima i ne obraćamo pozornost na svoju djecu dok u stvarnosti svoje vrijeme dijelimo na toliko različitih stvari i može biti jako teško zaštititi bilo što od toga, zaštititi svoje vrijeme s našom djecom ili naše vrijeme na poslu jer nas vuku u svim različitim smjerovima.“

Nekoliko roditelja složilo se s ovim mišljenjem, podijelivši svoje stajalište o tome u Paigeinom odjeljku za komentare.

„Ideja da moramo biti prisutni svake sekunde života našeg djeteta jednostavno je LUDA. Pogotovo kad pripadamo generaciji 'idi van i ne vraćaj se dok ne padne mrak'”, napisao je jedan korisnik.

„Nisu me roditelji ni vozili na trening, vozio sam bicikl ili hodao!“ rekao je drugi.

Jedna je mama napisala: „Također, moj telefon je mjesto gdje zakazujem sastanke, naručujem namirnice, spremam recepte, ispunjavam obrasce za sve stvari, dogovaram liječnike..."

Druga mama je istaknula da čak i ako je na telefonu i ne radi, to je također u redu! „Čak i ako ne radim, ne ispričavam se zbog toga. Imam sposobnost uočiti razliku između stvari za koje moram biti potpuno prisutna i 1000. sata gimnastike,“ rekla je.

Naravno, svakom bi roditelju trebao biti imperativ paziti na vrijeme provedeno ispred ekrana i biti prisutan sa svojom djecom. O tom nema rasprave. No, moramo li stvarno osuđivati svaku mamu koju vidimo na mobitelu? Ne, ne moramo.

Možda te zanima... Ovih 10 stvari nemoj nikada raditi u roditeljskim grupama za razgovor Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.