Roditelji 14. prosinca 2023.

Tata izjavio da je posao mame kućanice da se brine o djeci i kući. Rekli su mu što misle

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka mama koja je bila u nekom periodu sama doma s djecom, odnosno bila mama kućanica, zna koliko vremena oduzima samo briga o djeci. Naravno da se brine i o kući, ali…

Briga o djeci posao je s punim radnim vremenom. I točka. A kad si mama kućanica, od tebe se očekuje i da najšire rečeno – vodiš kućanstvo. To uključuje toliko posla raznih vrsta i na raznim područjima da netko tko nije prošao isto ne može niti zamisliti, pa bi bilo vrlo lako pomisliti kako je to daleko manje posla i truda nego što zapravo jest.

Možda te zanima... Mama kućanica pokazala mužu 'što zbilja radi cijeli dan' Roditelji

No, jedna mama dvoje djece koja je ujedno i mama kućanica, odnosno nije zaposlena, zapitala se radi li dovoljno nakon jednog prilično iscrpljujućeg razgovora sa svojim suprugom koji radi posao izvan kuće. Nakon što se uistinu zabrinula je li u njoj problem, ova je mama u podredditu Roditeljstvo postavila pitanje, odnosno iznijela svoj problem i dilemu:

"Moj muž kaže da je moj 'posao čuvati djecu'. Moj suprug radi 10-12 sati dnevno, a ja sam mama kućanica. Imamo dvoje djece, od 4 i 1 godinu. Nakon dugog dana brige o djeci, kad je moj muž kod kuće, on će pomoći nahraniti i uspavati djecu,“ napisala je mama, te su vjerojatno mnogi tu pomislili kako i tata ipak sudjeluje. No, čitaj dalje…

"Nekim sam danima toliko iscrpljena da nemam spremnu večeru za njega kad dođe kući i neki poslovi nisu obavljeni. On mi je rekao da su moje odgovornosti kao mame kućanice ​​pobrinuti se da je hrana spremna, da on ima čistu odjeću za posao i da su djeca zbrinuta. Kaže da je zato što ostajem kod kuće, moj posao brinuti se o kući i djeci. Ali i ja sam iscrpljena i umorna."

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Mama koja je postavila pitanje poželjela je da joj drugi sudionici kažu razmišlja li ispravno ili je suprug u pravu. Mnogi su imali što za reći i ne čudi nas, imali bismo i mi. Ova je objava prikupila gotovo tisuću i pol komentara, a većina komentatora pružila je podršku mami, uz različite pristupe i mišljenja o tati.

Evo što su rekli komentatori:

"Biti mama kućanica zapravo je više od posla s punim radnim vremenom i nemate slobodne vikende ni praznike.“

"U suštini, oboje imate posao od 9 do 5, ali nakon 5, jednako se morate nositi s djecom kao da ste upravo dugo radili u uredu. Briljantno.“

“Kaže da je to tvoj posao, ali ako on ne radi 24 sata, ne treba ni od tebe očekivati. Kad je kod kuće, trebalo bi biti 50/50.“

Neki su ipak imali neka upozorenja i ukazivali na nešto, te iznosili svoja iskustva.

"To ovisi o dobi djece. Ako su u školi šest sati dnevno, trebali biste se moći pobrinuti za sve kućanske poslove i imati vremena na pretek osim ako ne živite u vili."

"Muževi bi trebali biti odrasli ljudi. Ne treba se skrbiti za njih. Potrebna im je samo podrška i to radi u oba smjera."

"Mi smo to riješili tako da su kuća i dijete bili moji poslovi dok je on bio na poslu. Kada je došao kući, opet je došlo do podjele 50/50.“

Pošteno.

Ako se pita nas – ne, tata nije u pravu. Posao se dijeli u vremenu kad su oba partnera kod kuće. I tu nema dileme. Jer zašto misliti da posao u uredu umori čovjeka, a ostanak kod kuće s djecom i briga o kućanstvu ne? Nije fer, zar ne? Dakle, dileme nema, kućanski poslovi poslijepodne se dijele i nema „brojanja“ što je onaj koji ostaje kod kuće uspio, a što ne. Jer – ne znaš kakav je bio dan. Ni u uredu nekad ne stigneš sve, zar ne?

Možda te zanima... Evo što sve jedna mama kućanica napravi u jednom danu – popis je fascinantan Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.