Beba 02. lipnja 2023.

7 načina kako reći drugima da ne želiš da oni drže tvoje dijete u rukama

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad rodiš i beba je još mala, sve ti je još novo i nepoznato. U tim prvim mjesecima roditelji su izrazito osjetljivi na sve što se tiče bebe. I neka su! Ključno je imati na umu da su sva pravila vezana uz bebu – tvoja.

Tek si rodila, beba jedva da svoju „starost“ broji u tjednima, a svi bi došli u posjet, vidjeti bebu. Ti čuješ sebe kako izgovaraš „Da, naravno“, a zapravo je to posljednje što trenutno želiš. A kad dođu, svi žele držati tvoju bebu. I da, možda ti je već dosta nosanja bebe i možda si premorena i samo želiš prazne i slobodne ruke, ali – možda ne želiš da drugi nosaju tvoju bebu u rukama.

Možda te zanima... Buduća mama objavila iskrena pravila za posjetitelje: "Nemojte ljubiti bebu!" Beba

I nije uopće bitno zašto. Možda se bojiš za bebinu sigurnost, možda ne želiš riskirati zarazu nekom od viroza, možda… Nije uopće bitno. Bitno je da ti određuješ pravila i da bi se tvoje mišljenje trebalo poštovati. No, nije uvijek lako to izgovoriti i dati do znanja onima koji su ti zapravo bliski i stvarno žele vidjeti tvoje dijete. A kad uzmeš u obzir koliko si i ti vjerojatno zaluđena mirisom tvoje bebe… Sve ti je jasno.

Evo kako riješiti tu situaciju ili ne dopustiti da se pretvori u – situaciju.

1. Razmotri kontekst.

Razmisli o tome kome bi ipak bilo u redu povjeriti držanje bebe i u kojim okolnostima. Možda je, na primjer, u redu da tebi stvarno bliski članovi obitelji drže bebu, ali ako im daš do znanja da trebaju dezinficirati ruke ili nositi masku za lice.

2. Otvori se svojim bliskim prijateljima i obitelji.

Ako želiš postaviti pravila za tu blisku obitelj, najbolje je to učiniti prije rođenja djeteta kako bi očekivanja i pravila bila unaprijed poznata. Pokušaj to ne činiti u trenutku kad se to događa, iako bi ponekad moglo biti i tako dobro. Ali ako možeš, učini to ranije kako bi se svi mogli pomiriti i složiti s tim.

3. Pripremi što ćeš reći.

Dobro je unaprijed pripremiti neke teme za razgovor s onima koji ti dolaze u posjet. Trudnoća i rutina s bebom oko koje se sve vrti, mogli bi utjecati na to da zapravo ne znaš o čemu razgovarati. Pripremi izgovor za to zašto beba nije s vama, pa se upusti s posjetiteljima u razgovor.

'Žao mi je, ali upravo su otišli na spavanje' ili 'Samo nije pravo vrijeme, možda za nekoliko tjedana kad se malo uhodamo i počne spavati malo redovitije' i "Ako se probudi, to je potpuna noćna mora, oprostite'.

4. Uvjeri tu osobu.

Ako se radi o bliskoj osobi, uvjeri je da ti je jako važna i da stvarno želiš da bude povezana s bebom, te da ćeš se  pobrinuti da se to dogodi, ali ne u ovom trenutku. Možda može držati bebu, ali ne u ovom trenutku. Samo treba biti vrlo, vrlo jasan u vezi s granicama i komunicirati ih izravno.

5. Pripremi izjavu za strance.

Ako ti priđu poznanici koji kažu: 'O, kakva slatka beba, mogu li je malo primiti?', onda tvoj odgovor može biti sasvim uobičajena fraza poput 'Radije ću ja držati bebu' ili 'beba osjeća se ugodnije sa mnom'.

6. Nemoj osjećati potrebu objašnjavati

O kom god se radilo, roditelji ne bi trebali imati osjećaj kao da moraju ikom išta objašnjavati. U redu je da odredite granice i držite je se, ali s bliskim članom obitelji to može biti nezgodno, jer se nosite s pretpostavkama i očekivanjima drugih ljudi, a ona ponekad mogu biti duboko ukorijenjena i prilično emotivna.

7. Iskoristi nosiljku za bebe

Nosiljka može biti tako dobar izgovor! To je definitivno prijevara s predumišljajem, ali isplati se i ne moraš zbog tog osjećati grižnju savjesti. Na primjer, ako bebu nosiš u slingu ili nosiljci, puno je manja vjerojatnost da će te ljudi pitati da malo drže bebu.

Možda te zanima... Roditelji određuju pravila: Kako postaviti granice s djedovima i bakama? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.