Roditelji 21. kolovoza 2023.

Depresija mama kućanica nije dijagnoza, ali mnoge će znati o čemu govorimo…

Foto: Freepik ; Depresija mama kućanica
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odgoj djece nije lak. To je posao ljubavi koji zahtijeva vrijeme, pažnju, energiju i strpljenje - čak i kada se osjećaš kao da nemaš više što dati. Čak i kad ti je previše svega, iako ti je to zapravo jedini posao, a mnogi ga ne cijene dovoljno…

Nije rijetkost, posebno kod većih obitelji, da jedan roditelj ostane kod kuće s djecom i ne radi. Ne moramo posebno naglašavati da je to u najvećem postotku ipak mama. I ako si obitelj to može priuštiti, zašto to ne napraviti? Samo veliki problem leži u tom što mnogi ne cijene taj posao mame kućanice jednako kao što cijene bilo koji drugi posao. Činjenica je da – nije isto. Ali činjenica je i da je na toliko razina naporno i zahtjevno…

Mnoge mame koje ostaju kod kuće s djecom s vremenom osjete neku dozu iscrpljenosti, burn-outa, a nerijetko su tu i razne razine tuge, pa čak i depresija. „Stay-at-Home Mom Depression“ ili depresija mama kućanica nije stvarna i priznata dijagnoza, ali mame koje to proživljavaju znat će o čemu govorimo.

Osjećaj potištenosti s vremena na vrijeme normalan je kad si mama kućanica. Međutim, ako su tvoje misli sve tmurnije i ako osjećaš kao da ti sve gubi smisao i da ništa nije važno, možda se trebaš pozabaviti sobom jer možda si na putu u ovakvu depresiju.

Možda te zanima... Premorena si, stalno vičeš na djecu - možda upravo proživljavaš burnout kao mama? Reagiraj na vrijeme! Roditelji

Što je depresija mame kućanice?

Depresija mame kućanice nije formalna, stručna dijagnoza. To je izraz koji se koristi za opisivanje iskustva depresivnog poremećaja među mamama kućanicama koje se često suočavaju sa sličnim okolnostima povezanim s roditeljstvom kod kuće.

Simptomi depresije mame kućanice

Dok u pozadini depresije mame kućanice mogu biti različiti depresivni poremećaji, zajednički su im temeljni simptome poput trajnog lošeg raspoloženja i gubitka energije. Međutim, način na koji se simptomi depresije mogu kod tebe prepoznati kao depresija mame kućanice jedinstven je.

Na primjer, osjećaj bezvrijednosti simptom je mnogih depresivnih poremećaja i dijagnoza, a u slučaju mame kućanice osjećaj bezvrijednosti može se pojaviti kao osjećaj neadekvatnosti osobe kao roditelja, pružatelja usluga i partnera.

Drugi simptomi depresivnih poremećaja uključuju:

  • tugu, osjećaj praznine ili beznadnosti veći dio dana, gotovo svaki dan
  • gubitak interesa ili užitka u gotovo svim aktivnostima
  • promjene težine
  • poremećaje spavanja
  • nemir ili usporene motoričke funkcije
  • ekstremni umor ili gubitak energije gotovo svaki dan
  • osjećaj bezvrijednosti ili neprimjerene krivnje
  • lošu koncentraciju
  • neodlučnost
  • ideju o samoubojstvu
  • nestabilno raspoloženje

Zapravo, kad malo razmisliš, simptomi depresije mogu zvučati kao tipično roditeljstvo. Iako je istina da svi roditelji mogu proći kroz razdoblja umora, lošeg raspoloženja i razdražljivosti, te epizode su prolazne. Kada osjećaji depresije ne nestaju i ometaju svakodnevno funkcioniranje, to bi moglo značiti da živiš s depresivnim poremećajem.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Je li depresija česta kod mama kućanica?

Prema jednoj od novijih, ali manjih američkih studija, koja je uspoređivala 200 zaposlenih mama s 200 mama kućanica, mame koje nisu radile imale su 2,43 puta veću vjerojatnost da će živjeti s depresijom u usporedbi s mamama koje rade.

To također ide u prilog studiji iz 2011., koja je pratila podatke u razdoblju od 10 godina na više od 1300 mama. Istraživači su u to vrijeme također primijetili da su zaposlene mame - čak i one s honorarnim poslovima - imale manje depresivnih simptoma u usporedbi s mamama kućanicama. Osim tog, važno je naglasiti da su žene 2 do 3 puta sklonije depresiji nego muškarci, pa se može zaključiti da ostanak kod kuće s djecom može samo povećati tu šansu.

Što uzrokuje depresiju mame kućanice?

Ne postoji pojedinačni uzrok depresije, ali situacije u kojima je žena na neki način izolirana, u kojima se javljaju nejednakosti u odnosima i naizgled gubi osjećaj svrhe ili identiteta mogu igrati ulogu u depresiji mame kućanice.

Depresiji mogu pridonijeti i partneri mama kućanica koji ne razumiju zašto svi zadatci i poslovi kod kuće nisu izvršeni i napravljeni. Jer ako je žena "cijeli dan kod kuće" dok su partneri "zauzeti na poslu", onda se podrazumijeva da žena može obaviti sve što treba u kući. Ovakvo razmišljanje, posebno ako se ženi često daje do znanja, može itekako utjecati na depresiju mame kućanice.

Pored svega, roditelj koji ostaje kod kuće nema mogućnost 'isključivanja' jer je gotovo uvijek „na dužnosti". To dovodi do tog da je jedina uloga koju izvršava ona roditeljska, i to 24 sata na dan, pa je tada lako izgubiti dodir s drugim aktivnostima u životu u kojima uživa. Identitet roditelja koji ostaje kod kuće tako je u potpunosti povezan s djecom, pa se može činiti da je to jedina uloga roditelja.

Kako pokušati spriječiti depresiju mame kućanice

Kao mama, briga o sebi ponekad je najbolji način da brineš o onima oko tebe.

Prekini izolaciju

Važno je pronaći društvenu interakcije u borbi protiv osjećaja usamljenosti. Mogu to biti aktivnosti s djecom ili bez djece.

Odvoji vrijeme za brigu o sebi

Briga o sebi ne mora trošiti puno tvog vremena. Možeš izdvojiti vrijeme za sebe tijekom dana, čak i kada se nosiš s obavezama.

Briga o sebi može značiti da svako jutro odvojiš 5 minuta za uživanje u svojoj rutini njege kože. Može to biti i čitanje omiljenog romana u kuhinji dok se večera kuha na štednjaku. 10 minuta prije spavanja može biti vrijeme za maženje ili opuštanje.

Ponovno otkrij svoj identitet

Moraš prepoznati sebe kao osobu koja je više od samo mame. Potrudi se i živi i dalje unutar područja svog života i identiteta koji nije usko vezan uz majčinstvo. Izađi s prijateljicama, pokušaj raditi nešto od kuće, pokušaj se informirati o napredcima u području svog zvanja.

Možda te zanima... Je li nered okidač za stres i tjeskobu? Evo što kažu psiholozi... Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.