Roditelji 11. listopada 2023.

Evo što sve jedna mama kućanica napravi u jednom danu – popis je fascinantan

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame kućanice su uvijek doma, uvijek spremne napraviti sve što se od njih traži, uvijek spremne svima pomoći, uvijek nude rame za plakanje ili oslonac – a tako često se njihov posao niti ne naziva poslom, nego ga se dodatno omalovažava…

A kako to da nisi ništa stigla? Pa imala si cijeli dan vremena. Danas nisi skuhala ručak? Ali doma si cijeli dan. A što ti, zapravo, radiš cijeli dan? Eh, lako je tako… Poznate su ti ove rečenice? Ako si mama kućanica, sigurno si barem jednom u svom vijeku mame kućanice čula neku od tih ili neku varijantu tih rečenica. I sigurno si poludjela kad si to čula.

Možda te zanima... Depresija mama kućanica nije dijagnoza, ali mnoge će znati o čemu govorimo… Roditelji

S pravom si poludjela i s pravom te zaboljelo, a onaj tko ti je uputio tu rečenicu nema baš nikakvo pravo izgovoriti je. Barem dok i sam(a) ne isproba isto, i to na duže vrijeme. Da, znamo svi da se kućanski poslovi jako rijetko vide, znamo da sve ono što moramo i želimo napraviti za svoje dijete u danu nije uvijek i odmah vidljivo i opipljivo. No, to nikom ne daje za pravo da omalovažava one koje odluče svoje vrijeme provoditi baš tako – kao mama kućanica.

Jedna je mama kućanica upravo zbog takvih „A što ti uopće radiš“ rečenica i pogleda na takve žene odlučila napisati popis svega što obavlja u jednom danu. Mama Kristen Winiarski bavi se honorarno pisanjem, a ima dvoje djece vrtićke, odnosno predškolske dobi. Evo popisa koji je sastavila za portal Mother.ly:

1. Obično sam budna prije nego što se alarm mog muža oglasi u 5 ujutro jer moj sin traži da ga se opet okrene na drugu stranu— s nama spava moj sin koji doji, pa onda sjedne i traži da ga okrenem na drugu stranu za više mlijeka svakih nekoliko sati. Zbog toga je moje spavanje u ranim jutarnjim satima između 1 ujutro i 5 ujutro prilično „na rate“.

2. Kad sat otkuca 5 ujutro, moj popis obaveza već treperi kao neonski znak u mojoj glavi dok čekam da moj sin prestane dojiti i potpuno se probudi. Ponekad, ako sam skroz budna i mogu dohvatiti svoj telefon, provjerit ću svoje poruke i rokove za nadolazeće članke na kojima moram raditi.

3. Nakon što se sin probudi između 5 i 6, pregovaram s njim o njegovoj odjeći i uvjeravam ga da se igra s tatom dok ja konačno odem u kupaonicu. To je pet minuta za koje sam sigurna da ću ih imati za sebe u cijelom danu.

4. Ako sam i dalje sama, odvojim još nekoliko minuta samo da budem sama.

5. Ako je jednostavno pretjerano uporan, puštam svog sina da uđe jer se neka jutra svađa jednostavno ne isplati. Provodim vrijeme pokušavajući ga ušutkati kako ne bi probudio svoju stariju sestru i pokušavam ga dobiti da što prije siđe u prizemlje.

6. Kad siđemo dolje, zagrabit ću malo vode, pozdraviti svog muža i organizirati svoje pisanje za taj dan.

7. Ovisno o tome koliko dugo sve to traje, obično je oko 6 ujutro, a ja ću se boriti između toga da na brzinu napišem svoj sljedeći slobodni članak ili da pripremim doručak. Obično samo počnem s doručkom prije nego što se itko naljuti, uključujući i mene. Hrana je pravi odgovor za moju djecu i mene, koji ne postajemo samo gladni, već i super gladni. Obično nije vrijedno toga da se svi potpuno raspadnemo.

8. Odustanem od kriške tosta dok djeci pripremam doručak, znajući da im neće biti dovoljno.

9. Napunim sve boce s vodom tri ili četiri puta dnevno.

10. Skuham kavu jer… Kava—taj slatki eliksir s kofeinom koji mnoge od nas tjera na trčanje. Možda čak i popijem.

11. Operem suđe od prethodne noći (ponekad) dok djeca trče po kući vičući i igrajući se.

12. Uvjerim svoju djecu da jedu. Ako se moj sin ne da uvjeriti, pustit ću ga da mi sjedne u krilo jer je važnije dati mu hranu nego uvijek ga uvjeravati da sjedi sam.

13. Brzo se pozdravim s mojim mužem između davanja djeci jesti, pospremanja ostataka hrane i čišćenja posuđa za doručak.

14. Pometem ispod stola (možda).

15. Igram se Lego kockama s djecom dok se osjećam krivom što nisam pisala ili čistila.

16. Razgovaram s drugom odraslom osobom na neki način da održim mozak na životu. To može biti moja mama, koja ima najviše vremena, slanje poruka mojoj svekrvi i povremeno slanje poruka prijateljima i mom mužu.

17. Sjetim se da je sušilica pokvarena i idem staviti rublje od sinoć na još jedan krug. I dalje je u redu ako je prošlo manje od 12 sati, zar ne?

18. Ili operem suđe ili ga složim na pult... ovisi o tome kakav je dan. Ili je sve oprano, ili ima suđa po cijelom pultu.

19. Osjećam se krivom što više ne čistim. Eto, čak i ja sama sebe ponekad stigmatiziram.

20. Napravim užinu za djecu jer ne doručkuju dovoljno i uskoro će biti gladni i ludi.

21. Oko 7:30 ujutro sjedim sa svojim sinom u krilu, pijuckam kavu i dijelim tost dok pokušavam pisati na svom telefonu s crtićima u pozadini. Prebacujem na neke dokumentarce ili znanstvene videe pokušavajući se uvjeriti da su bolji od običnih crtića.

22. Osjećam se loše zbog uključivanja televizora tako rano, ali svejedno učinim to nekad. Kao u danima kada mog sina boli trbuščić jer ne ide na wc dulje nego što bi to itko mogao trpjeti.

23. Napravim još tosta jer su još uvijek gladni. Dam im jabuke koje nisu pojeli za doručak.

24. Pišem na telefonu dok mi postavljaju pitanja o imenima različitih superheroja ili bilo čega što je na TV-u.

25. Pokušavam uvjeriti moju kćer da presvuče svoju "udobnu" pidžamu.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

26. Oko 8 ujutro idemo u šetnju ili se igramo vani ako je vani lijepo. Pokušam pisati ako sjedim negdje.

27. Razdijelim materijale za rješavanje do 8:30 ujutro i trudim se natjerati svoju kćer da izgovara riječi koje znam da zna.

28. Dam mojoj kćeri još hrane jer kaže da joj mozak ne radi. Pustim je da hoda po kući ako ne može mirno sjediti.

29. Pokušam je uvjeriti da nešto učini sama dok sina učim slova i brojke.

30. Dok oni obavljaju ove zadatke, operem ručnike, posteljinu, odjeću ili kadu, ovisno o danu.

31. Složim i odložim rublje od prethodnog dana. Budimo iskreni, ponekad dva ili tri dana prije.

32. Do 9:30 ili 10 ujutro, pokušam poteknuti moju djecu da se kreću plesnom zabavom ili jogom. Ponekad se samo pretvaram da sam vuk i ganjam ih po kući, ali samo ako mi je kava proradila. Ako to ne upali, igramo igre, izrađujemo nešto ili crtamo. Ako se osjećam super ambiciozno, možda izađemo iz kuće.

33. Pokušam negdje ubaciti moje vježbanje ili, uglavnom, samo tuširanje, dok osluškujem vrisku i nadam se da se lijepo igraju zajedno.

34. Oko 10:30 nekoliko puta tjedno, odvedem djecu u kadu na kupanje jer ova navečer nemam vremena ni energije za to.

35. Oko 10:30 ujutro na dane kada se ne kupamo, telefoniram ili dogovorim sastanke koje trebam obaviti. Ako je dan za sastanak, vodim ih tamo i natrag.

36. Provjerim stanje hrane u hladnjaku. Ažuriram popis za kupovinu.

37. Ažuriram proračun kako bih bila sigurna da je sve na broju. Ako je dan za plaćanje računa, mučim se naći vremena za to između svega ostalog.

38. Izvadim računalo samo da nešto brzo učinim, primjerice provjerim članak ili pošaljem članak, što je puno lakše učiniti na stvarnom računalu.

39. Napravim ručak do 11 ujutro, što obično uključuje pečenje slanine, rezanje jabuka i krastavaca i pokušam natjerati moju kćer da jede malo brže umjesto da joj treba sat vremena za jelo.

40. Pojedem ručak jer ako ne pojedem, pregladnjet ću. Ako moj sin i ja ne jedemo na vrijeme, ovo je trenutak u danu kad ćemo se posvađati.

41. Radim malo dok se djeca igraju. Nadam se da ću samo jednom ili dvaput morati prekinuti nekoliko svađa ili ponovno popraviti neku igračku.

42. U podne operem zube djeci i pripremim sina za spavanje.

43. Pročitam dvije ili tri priče djeci ako žele, ali češće legnem sa sinom i dojim ga dok ne zaspi.

44. Provedem vrijeme s mojom kćeri nakon što pobjegnem od njega. Ovo vrijeme je obično igranje igre ili čitanje priče.

45. Pišem što više dok moj sin spava. Nekim danima dobijem samo sat vremena prije nego što ga zaboli trbuščić i mora kakati. U dobrim danima, dobit ću dva ili tri sata.

46. Pomognem mu da kaka ako ga to probudi. Smirim plač ako ne uspije.

47. Natjeram ga da završi svoj spavanac, a on se uvijek vraća na spavanje na meni na kauču. Pokušam neko vrijeme pisati na telefonu. Odustanem i pogledam jednu emisiju.

48. Pitam se kako je tako kasno.

49. Osjećam se loše što se ne mogu više družiti sa svojom kćeri.

50. Oko 15 sati, nakon spavanja, pripremim užinu.

51. Mazim sina na kauču i dopuštam ih da odaberu emisiju za gledanje.

52. Pokušam još malo pisati dok se igraju zajedno nakon što je isključim TV.

53. Oko 16 ili 16:30 skuham večeru za mene i djecu. Obično je prilično slična ručku jer odbijaju probati bilo što novo.

54. Pokupim igračke koje djeca nisu pospremila.

55. Čekam da svi pojedu dovoljno, što stvarno može potrajati ostatak večeri. Pozdravim muža u prolazu kada dođe kući između 17 i 17:30.

56. Pokušam pospremiti kuhinju, ali to ovisi o tome koliko sam ambiciozna.

57. Igramo se Lego kockicama ili se mazimo dok djeca ne odu na spavanje.

58. Oko 19 sati spremam sina za spavanje, nekad uz borbu, nekad bez.

59. Izmislim priču koja uključuje Hulka ili Batmana.

60. Dojim da ga uspavam.

61. Iskradem se osim ako nisam previše iscrpljena, ali najčešće završim tako da uspavam i njega i sebe uspavankama.

62. Između 19.30 sati i 20 sati, radim još oko sat vremena. Natjeram se jedva da stanem i odem u krevet.

63. Možda dobijem priliku razgovarati sa svojim mužem nekoliko minuta.

64. U 21 sat ležim neko vrijeme u krevetu pokušavajući zaspati, ali mi je teško smiriti mozak.

65. Probudim se više puta da podojim sina.

66. Ustanem usred noći kako bih mu pripremila hranu ako nije pojeo dovoljno tijekom dana.

67. Ponovim sve.

Možda te zanima... Mnogi će razumjeti o kakvim dvostrukim mjerilima – za mame i tate – govori ova mama Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.