Beba 26. ožujka 2024.

Zašto baš svi žele pomirisati moju bebu i obožavaju taj miris?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Miris bebe je nešto o čem se priča i nešto u čem se uživa. Kad prvi put vidiš bilo koju bebu, vjerojatnost da ćeš ju najprije pomirisati je, pa, velika. Zašto toliko uživamo u tom mirisu, u čem je stvar?

Sjećaš se kad si prvi put pokazivala bebu rođacima ili kad su je došli vidjeti tvoji prijatelji? Kladimo se da znamo što su prvo napravili! Ono što svi gotovo instinktivno napravimo kad vidimo malu, malu bebu – pomirišimo joj glavicu. Zvuči baš blesavo, kad malo razmisliš, zar ne? Ali ne osjećamo se nimalo blesavo dok to radimo, nego u tom – uživamo. Pa dobro, što je to u tom mirisu bebe što nas toliko oduševljava i privlači?

Možda te zanima... 7 razloga zašto bebu ne treba oprati odmah nakon rođenja Beba

Kad ti tvoja baka ili teta kažu da se jednostavno ne mogu zasititi tog mirisa male bebe, u potpunosti ćeš ih razumjeti, jer taj „miris bebe“ nije neka „bapska izmišljotina“. To je stvarna, znanstveno dokazana činjenica. A mi ti donosimo sve što trebaš ili želiš znati o tom predivnom mirisu male bebe.

Zašto obožavam taj miris bebe?

Stručnjaci ni liječnici nisu uspjeli dosad točno odrediti i ustanoviti odakle potječe taj miris bebe, iako se pretpostavlja da je nekako povezan s verniksom, bijelim, masnim slojem koji prekriva bebu kad se rodi i ima svrhu zaštite bebine kože. No, počinju se stvarati teorije o tome zašto nas toliko privlači taj miris.

Prema nekim teorijama, taj nas miris privlači zato da bi se lakše ostvarila veza roditelja s bebom, da bi se ta priča odvijala na nekoj kemijskoj razini i pomogla nam na taj način. To bi mogao biti najvjerojatniji razlog, budući da je evolucijom profunkcioniralo više mehanizama koji pomažu ostvariti tu vezu od samog početka, a miris bi mogao biti jedan od tih mehanizama.

I sve su to znanstvenici pokušali dokazati i istraživanjem. Na Odjelu za anatomiju Sveučilišta u Quebecu dr. sc. Johannes Frasnelli pratio je moždanu aktivnost 30 žena od kojih su polovica tek postale mame. Njima su dali da mirišu pidžame koje su nosile bebe stare dva dana. Kod svih žena ustanovljen je porast dopamina, a ujedno im se pojavila aktivnost u područjima mozga koja se aktiviraju kad dobijemo neki nagradu. To je reakcija slična onoj koja se javlja kad pojedemo nešto slatko.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Najobičnijom logikom posloženo, to izgleda ovako: osjetiš miri koji ti se svidi, on kod tebe izaziva reakciju i osjećaj kao da si pojela čokoladu i, baš kao što želiš još čokolade, tako želiš biti na izvoru onog što ti pruža takav osjećaj – odnosno želiš biti pored (svoje) bebe kako bi se i dalje osjećala tako dobro.

No, iako su tijekom istraživanja sve žene reagirale na miris novorođenčeta, pokazalo se da je reakcija ipak jača kod žena koje su nedavno postale mame. Znanstvenici su ustanovili da mame prepoznaju miris svoje bebe, ali i općenito majčin mozak reagira drukčije na miris novorođenčeta – čak i ako to nije njihovo dijete. Nije neobično, dakle, ako se tvoja rođakinja koja još uvijek nema djece ne raspameti zbog mirisa tvoje bebe jednako kao tvoja sestra koja ima troje djece.

Koliko traje bebin miris

Ako miris bebe potječe od verniksa, kao što se pretpostavlja, onda logika nalaže da će taj miris nestati onda kad se verniks upije, a to je u prvih nekoliko tjedana bebina života. Kad bebina koža dođe u kontakt s vanjskim svijetom, kad bebu okupaš, kako rastu… Tako će miris nestati. No, to ne znači da će beba prestati mirisati fenomenalno, posebno svojim roditeljima. Dijete će još dugo, dugo posebno mirisati svojim roditeljima. Otprilike do puberteta, jer u tom razdoblju očaranost mirisom definitivno nestaje.

Možda te zanima... 10 mirisa od kojih trudnice trče u kupaonicu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.