Roditelji Mama zna najbolje 11. lipnja 2018.

Kako smanjiti iscrpljenost u prvim danima majčinstva

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Manjak sna zbog bebina režima spavanja najveći je izazov koji novi roditelji doživljavaju u prvim mjesecima sa svojom bebom. Srećom, postoje savjeti kako taj period olakšati i više uživati u roditeljstvu

Ogromno uzbuđenje i neopisiva sreća, osjećaji koji svih preplave nakon rođenja djeteta, u prvim su mjesecima kod roditelja pomiješani s velikim umorom, koji je uzrokovan ponajprije kroničnim manjkom sna. Počne to već u trudnoći s učestalim noćnim odlascima u kupaonicu, a nastavlja se većim intenzitetom nakon poroda te uključuje oba roditelja.

Počela sam raditi kad je dijete imalo 8 mjeseci, vozila sam se tramvajem na posao i u jednom trenutku nisam bila sigurna je li to san ili java, kaže Marina opisujući iskustvo s prvim djetetom. Noću sam se budila po 10 puta jer je dijete stalno željelo biti na dojci, a kad se kontinuirano noću budiš u razmacima od pola sata toliko se iscrpiš da po danu ne možeš funkcionirati. Jedno je istraživanje pokazalo da u prvom tjednu djetetova života mame spavaju 1,5 sati manje nego za vrijeme kasne trudnoće, i to razlomljeno u tri puta manjim intervalima tijekom dana. Naravno da su pogođeni i muževi, ali oni ipak ne doje, nisu cijeli dan s djetetom, niti se moraju oporavljati od poroda. Stoga nove majke trebaju pomoć, što se ne treba ustručavati tražiti.

Različiti ciklusi spavanja

Problem je zapravo u tome što beba ima potpuno drugačiji ritam i strukturu sna u odnosu na odrasle osobe. Ona više vremena provodi u laganijoj (REM) fazi sna u kojoj se pojavljuju snovi: tromjesečna beba provede 50 do 80 posto sna u REM fazi, za razliku od odraslih kojima ta posljednja faza sna čini 20 posto ukupnog sna. Zbog toga se novorođenče lakše budi i ima kraće periode spavanja. Osim toga, ciklusi spavanja – od uspavljivanja, preko tvrdog, okrepljujućeg sna do REM faze – kod bebe traju 50 minuta, a kod odraslih 90 minuta. Dakle, učestalo buđenje smanjuje količinu vašeg tvrdog sna i svaki put kad ponovno legnete morate ponovo prijeći čitav ciklus. Također, upozorava dr. Margaret Moline, direktorica Centra za poremećaje spavanja, manjak REM sna loše utječe na naše kognitivne sposobnosti. Naime, upravo u toj fazi sna procesiramo emocije i događaje proteklog dana, što je ključno za normalno funkcioniranje sljedećeg dana.

Simptomi nedostatka sna

Najčešći simptom ovog poremećaja je, naravno, pospanost, ali valja upozoriti i na ostale da ih ne biste pripisivale nečem drugom. Manjak sna najčešće se očituje u nemogućnosti koncentracije, naglim promjenama raspoloženja i problemima s kratkoročnom memorijom, što u svakodnevnom životu i radu može dovesti do smanjene sposobnosti prosuđivanja, loše organizacije, izlaganja riziku itd. U najtežim slučajevima, koji već pripadaju kliničkoj domeni, mogu se pojaviti dezorijentacija, halucinacije i paranoja.

 | Author: Pixabay Foto: Pixabay

Kako si pomoći?

  • Legnite čak i ako ne možete spavati. Opustite se na kauču i maknite od telefona, samo pola sata ležanja može biti vrlo okrepljujuće, savjetuje Diana Lynn Barnes, predsjednica Postpartum Health Internationala.
  • Angažirajte nekog za pomoć. Vaš muž, mama, svekrva ili netko drugi od povjerenja može preuzeti jednu smjenu i nahraniti dijete mlijekom koje ste izdojili. 
  • Držite bebu blizu. Dječji krevetić postavite blizu svojeg kreveta kako ne biste morali ustajati i potpuno prekinuti ciklus spavanja.
  • Odmarajte se na način koji vas neće razbuditi. Boravak ispred televizora i računala neće vas opustiti jer ti uređaji emitiraju plavo svjetlo koje blokira proizvodnju melatonina i tako sprečava spavanje.
  • Birajte koga ugošćujete. Mame i svekrve svakako su korisni gosti jer pomažu u njezi djeteta, a znatiželjni gosti koji samo žele vidjeti dijete mogu vam biti na teret jer ćete se osjećati obvezne zabavljati ih. Stoga ljubazno odbijte te posjete, bit će vremena za njih.
  • Nemojte previše posezati za kavom. Kava nam prva pada na pamet za razbuđivanje, a može nam otežati spavanje kad za to konačno nađemo vremena. Američka pedijatrijska akademija majkama koje doje preporučuje ograničenje na jednu šalicu kave dnevno.
  • Razmišljajte o svojoj prehrani. Dojenje i nespavanje velika su iskušenja za vaš organizam, stoga si osim pravilnom prehranom možete pomoći i dodacima prehrani kao što je Almagea Prenatal Omega3+ kojim ćete sebi, a time i svojoj bebi osigurati sve esencijalne nutrijente u ovom zahtjevnom razdoblju. 
  • Sklopite sporazum sa suprugom. Premoreni i preopterećeni, u ovom periodu suprug i vi svašta ćete si reći i stotinu se puta posvađati. Zato je bolje da se dogovorite da si ružne riječi i preuveličane reakcije nećete međusobno zamjerati. Ipak imate isti cilj: optimalan razvoj djeteta te zdrav i sretan život svih članova obitelji. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.