Beba Mama poslije poroda 19. listopada 2022.

7 najčešćih rečenica koje nove mame slušaju i što odgovoriti

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Budući da sam rodila četiri djevojčice, definitivno sam se naslušala svih dobronamjernih savjeta i besmislenih pitanja pa sam odlučila izdvojiti one najčešće i svoje odgovore na njih

Mame s novorođenim bebama vjerojatno su jedna od najjavnije komentiranih fenomena u današnjem društvu. Dobronamjerni promatrači, obitelj i prijatelji jednostavno ne mogu odoljeti dati nekoliko mudrih savjeta kada su u pitanju bebe i kako bi se stvari trebale raditi, odnosno kako su ih oni radili

Jessica Offer, mama četiriju kćeri, izdvojila je 7 najčešćih rečenica koje nove mame čuju, ali i svoje prijedloge odgovora i reakcija s obzirom da je kroz slične situacije prošla nebrojeno puno puta. 

Možda te zanima... Jesu li nove mame sve češće pod povećalom drugih? Roditelji

"Budući da sam rodila četiri djevojčice, definitivno sam se naslušala svih dobronamjernih savjeta i besmislenih pitanja pa sam odlučila izdvojiti one najčešće i svoje odgovore na njih", piše mama. 

1. "Je li dobra beba?"

Oprosti, postoje li zločeste ili loše bebe? Opće je poznato da novorođenim bebama treba malo vremena da se prilagode novom životu izvan majčinog trbuha, tako da ovo pitanje nema smisla. Kad te netko pita slično pitanje, savršen odgovor je: "Nisu li sve bebe pravi blagoslov?"

2. "Spava li?"

Moj prijedlog je da samo preskočiš dijalog i baciš se direktno na odgovor s: "Da, skroz!" Ovim odgovorom možeš se poštedjeti objašnjavanja da je za novorođenče potpuno normalno da ne prespava cijelu noć i da je buđenje tijekom noći zapravo biološki imperativ za rast i razvoj bebe. Također, možeš se poštedjeti slušanja o svim vrstama čarobnih rješenja za 'probleme' koji će se ionako s vremenom sami od sebe riješiti. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Možda te zanima... 10 stvari koje bih voljela da sam znala dok su mi djeca bila mala Roditelji

3. "Mogu li je nositi/zagrliti?"

Nekad me je vrijeđalo uobičajeno očekivanje da bih tako olako predala svoju novorođenu bebu bilo kome pa sam jednostavno vani držala bebu u klokanici ili nosiljci. Na taj način su ljudi bili zadovoljni diviti se bebi iz pristojne udaljenosti. S druge strane, ako poželiš pauzu, sama ćeš je predati u nečije naručje. 

4. "Koliko često jede?"

Istina je da zaista nije važno koliko često novorođenče jede. Dok god beba ima neograničen pristup mlijeku kojim ga hraniš, sve je (gotovo uvijek) dobro. Jednostavan odgovor: "Koliko god joj je potrebno."

'Čini se da svi znaju odgajati moju djecu, osim mene'

5. "Cijenit ćeš te trenutke."

Da, možda hoćeš. Međutim, ako je tvoja beba nervozna, uopće ne spava i slično - tada nije sve tako veličanstveno i ne trebaš cijeniti te trenutke i u potpunosti je normalno jedva čekati da prođu

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

6. "Pazi da ne stvoriš neke loše navike."

Uvijek mi je ovo bila zabavna rečenica jer izgleda da postoji to pogrešno shvaćanje da su bebe u svojoj srži majstorski manipulatori koji jedva čekaju da njezini ranjivi, lakovjerni roditelji podbace u svojim trikovima. Ozbiljno? Novorođene bebe i njihovo ponašanje je instinktivno urođeno, pod utjecajem njihove individualne osobnosti i bioloških potreba."Jednostavno ću raditi ono što se čini ispravnim za nas", odgovor je koji sam davala, u kombinaciji sa određenim izrazima lica i očitim kotrljanjem očiju. 

Možda te zanima... 'Kad bih se mogla vratiti u prošlost, rekla bih si: Opusti se' Vrtić

7. "Spavaj kada i beba spava."

Ovo je najčešća rečenica koju sam slušala sa svojom prvom kćeri. Genijalna ideja, zar ne? Međutim, ne tako praktična. Ponekad kada beba spava, nemaš drugog izbora nego i da sama spavaš jer doslovno ne možeš više gledati od umora. Ali, ponekad je lijepo raditi i druge stvari kada beba spava, poput odlaska na wc, tuširanja, jedenja poštenog obroka s obje ruke, gledanja serije jer sada trenutno možeš. Ipak, jedna moja kapljica mudrosti za kraj: što god da radiš, nemoj raditi kućanske poslove dok beba spava. Uvijek će biti još kućanskih poslova koje treba napraviti i zato nemoj trošiti svoje dragocjeno vrijeme radeći nešto što ionako ne možeš dostići. Čokolada i ležanje na kauču uz omiljenu seriju jednako je kućanskim poslovima u ovim trenucima. Ozbiljno.

Ovo je najbolji roditeljski savjet koji možete dati novoj mami

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.