Roditelji Kolumne roditelja 23. svibnja 2016.

Kako zapravo izgleda biti mama... prvi put

mama, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije trudnoće mislila da ću biti mama s uvijek super frizurom i sređenim noktima, da ću se cijelo vrijeme samo igrati i šetati s predivnim malim bićem koje s ponosom nazivam svojim djetetom. I s takvim mislima, s ružičastim naočalama na očima krenula sam u trudnoću

Biti mama je istodobno najnapornije i najljepše životno iskustvo. O ovom najljepšem djelu pričaju u centralnim dnevnicima, na reklamama, po novinama, u obiteljima, kod susjeda, ma svi... nedoumice se uglavnom preskaču. No, čak i  ako ih se ne spominje, ne znači da ne postoje.

Ja sam, prije svoje trudnoće mislila da ću biti mama s uvijek super frizurom i sređenim noktima, da ću se cijelo vrijeme samo igrati i šetati s predivnim malim bićem koje s ponosom nazivam svojim djetetom, da ću kuhati ručkove koje moje malo dijete s oduševljenjem kuša, i tako dalje i tako dalje. I s takvim mislima, s ružičastim naočalama na očima krenula sam u trudnoću. Vjerujem da većina prvi-put-mama misli slično.

Preskočit ću trudnoću i gomilanje kilograma, tu samo mogu skinuti kapu sretnicama koje liniju vrate u par mjeseci djetetova života.

Trudovi

Meni su, naravno, rekli da trudovi bole. I da, bole. No ako svoje tijelo uzmemo za saveznika i jasno osluškujemo signale koje nam šalje (promjena položaja i način disanja, prije svega), trudovi mogu čak i nakon 25 sati biti podnošljivi. Ipak, najbolji savjet koji sam dobila (dala mi ga je susjeda u nekom usputnom ćaskanju) bio je da zatvorim oči kad tiskam jer tako kapilare oko očiju neće popucati.

I doista, nakon cijelog jednog dana i noći trudova, uz susjedin savjet, iz rodilišta nisam izašla crvenooka popucanih žilica već je koža oko mojih očiju ostala je u sjajnom stanju.

Kakav je osjećaj kad imate trudove?

Još samo jedna opaska glede poroda - rađanje u vodi je fenomenalno! Topla voda opušta tijelo i ono se lakše pripremi za prolaz djeteta kroz rodni kanal. To je moje iskustvo (a kako sam rađala jako puno sati, stavili su me na sve dostupne porođajne 'sprave' - krevet, loptu, stolček, bazen).

Porod u vodi olakšava trudove

Dolazak kući iz rodilišta

Ok, ja sam rodila u državi gdje se ide kući nekoliko sati nakon poroda. I nije to loše, osim što nisam znala gotovo ništa kako i što s bebom. Tu sam naučila da je u prvim danima bebina života savršeno normalno ako kaka 10 puta na dan. I da je normalno ako kaka samo jednom na dan. I da je normalno ako kaka i jede istodobno. Da skratim, kakanje je normalno u svim ritmovima i ponavljanjima (naravno, ako je stolica normalne teksture) jer se bebin probavni sustav mora priviknuti na mlijeko.

Koliko često dijete treba imati stolicu?

Dojenje

Ne, nije moguće izmjeriti koliko mililitara je naše najdraže pojelo (jer na grudima nemamo mjerice kao na flašici) no ako dijete napreduje i dobiva na težini (a to patronažne sestre u prvih nekoliko tjedana djetetova života kontroliraju vrlo često) opustite se i uživajte u otkrivanju čari majčinstva.

Dobiva li dijete dovoljno mlijeka?

Prva kupanja

Pomoći će vam patronažna sestra, ne brinite i ne zamarajte se. A kad počnete kupati dijete sami, zagrijte prostoriju, voda temperature 37 stupnjeva, na kadicu stavite onu super pomagačicu (tkaninu na koju polegnete dijete) i uživajte u kupanju svoje bebice.

Kupanje bebe: koliko često, s kojim sredstvima i u kakvoj kadi?

Šetnje

Opet, ja sam rodila u državi u kojoj su nas potakli da od djetetovog dana 8 idemo u šetnje, poslušali smo ih i to se ispostavilo odličnim. Dijete je na svježem zraku i suncu uistunu uživalo. Vjerujem da je naš hrvatski zrak još mirisniji i bolji, dakle krenite i s najmanjim bebama u šetnje, učinit ćete im uslugu. I sebi, vjerujte.

Kada je beba spremna za prvu šetnju?

Puno toga bih još mogla napisati o stvarima koje su meni olakšale tjedne dane nakon  poroda, jer je tamo gdje sam ja rodila sve to prilično pojednostavljeno. No, imam prijateljicu koja radi u hrvatskom zdravstvu i rekla mi je da je puno pravila (osobito oko dohrane) u Hrvatskoj drugačije, pa ću preskočiti.

Pomoć drugih

No, jedna stvar, važna upravo kao i sve ove gore, možda i važnija za mame, prihvatite svaku pomoć koja vam se nudi. Imat ćete godine i godine prilika da pokažete kako vi možete sve sami. I, ako vam pomaže vaša mama i na krivo mjesto u kuhinji poslaže tanjure, skuha juhu onako kako vi ne kuhate, pustite. Niti će se kuhinja srušiti zbog pomaknutih tanjura niti ćete vi u bolnicu što jedete malo drugačiju juhu (ni u restoranu nije skuhano baš onako kako mi želimo u zadnju decimalu), radije tu energiju koje biste utrošili na ljutnju utrošite na šetnju ili odlazak na pedikuru, masažu ili što god vas čini sretnom.

(Sve vam to pišem iz iskustva one suprotne strane jer mi je sve smetalo i silno sam imala potrebu sve raditi sama pa sam, kad je dijete imalo 10 dana, bila potpuno sama kod kuće i cijelo kućanstvo, od čišćenja do kuhanja, je bilo samo na meni. No, na greškama se uči).

Drage mame, sretno i uživajte u majčinstvu no ne zaboravite na sebe.

Teta Maja/Mali kreativci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.