Beba Dojenje 14. siječnja 2014.

Najbolja kontracepcija tijekom dojenja

pilule
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte jesu li hormonske kontracepcijske pilule prikladna zaštita za ženu koja doji te kako hormoni mogu utjecati na dojenče

''Dok žena doji, klasična hormonska kontracepcija nije dobar izbor jer sadrži hormon estrogen koji može zaustaviti dotok mlijeka. Štoviše, ti se hormoni putem mlijeka prenose na dojenčad. Relativno visoka količina hormona u kontraceptivima može izazvati posljedice u djetetovu razvoju'', rekla je dr. sc. Senka Sabolović Rudman, za portal Zdrava Krava, odgovarajući na pitanje čitateljice o najboljoj metodi kontracepcije tijekom dojenja.

''Postoji i takozvana minipilula koja ne sadrži hormon estrogen, već samo gestagene, koji ne djeluje negativno na laktaciju (dojenje). Iako i ovi hormoni putem mlijeka dolaze u organizam djeteta, nisu opasni za njegov razvoj. Ipak, žene nerado odabiru minipilulu zbog činjenice da hormoni putem mlijeka dolaze u organizam djeteta", dodaje doktorica Sabolović Rudman te za zaštitu tijekom dojenja preporučuje metode barijere, odnosno kondom ili dijafragmu.

"Po prestanku dojenja, uspostavljanja redovitog ciklusa i nakon obrade može se opet započeti s primjenom hormonske kontracepcije'', zaključuje.

Na Zdravoj Kravi pročitajte i u kojim se slučajevima preporučuje spirala!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.