Beba Mama poslije poroda 20. travnja 2024.

Istraživanje otkrilo zašto se neke žene udebljaju nakon trudnoće

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači su otkrili da se većina žena nakon porođaja nikada nije vratila tjelesnoj težini koju je imala prije trudnoće...

Dobivanje kilograma nakon trudnoće oduvijek je bila tema brojnim rasprava, no zaključci te rasprave su dosad bili bez znanstvenih odgovora i potvrda. Ako si se i ti upitala zašto se neke žene udebljaju nakon trudnoće, nedavno istraživanje ima odgovor na to pitanje. 

Prema novoj studiji, stalan porast kilograma nakon trudnoće može biti rezultat načina života koji uključuje to da majka pojede sve što ostane iza djeteta i provode više vremena u sjedilačkim aktivnostima, poput čitanja ili gledanja filmova s ​​djecom, kažu znanstvenici.

Olga Yakusheva, izvanredna profesorica na Sveučilištu Michigan u SAD-u, započela je s istraživanjem usporedbe težine žena s djecom i onih bez djece. U istraživanju na gotovo 30.000 žena koje su rodile između jednog i četvero djece, istraživači su otkrili da se većina žena nakon porođaja nikada nije vratila tjelesnoj težini koju je imala prije trudnoće, prenosi Times of India

Možda te zanima... Pitaš se može li beba biti prevelika za tvoj trbuh? Evo nekih činjenica koje moraš znati Trudnoća

Međutim, njihova težina u periodu od godinu dana do dvije godine nakon porođaja je bila gotovo identična onoj koju se moglo očekivati da bi vaga pokazala i da nisu rađale djecu. Ipak, kada njihova djecu postanu toddleri, majke se počinju brže debljati u odnosu na žene koje nemaju djecu.

Tipični porast kilograma za žene iznosi 1.94 kilograma godišnje, a istraživači su otkrili da žene koje imaju djecu godišnje dobiju dodatnih gotovo pola kilograma. Razlog zbog kojeg se mnoge majke više debljaju je posljedica njihovog načina života, kazala je znanstvenica. 

"Majke imaju tendenciju stavljati potrebe svoje djece ispred svojih potreba. Stoga mnoge majke ne stignu vježbati ili brinuti se o sebi", rekla je.

Štoviše, debljanje je, prema rezultatima istraživanja, rezultat sjedilačkog načina života te sjedilačkih aktivnosti poput gledanja televizije ili čitanja. No, ova otkrića ne bi trebala obeshrabriti majke. Kako Yakusheva naglašava, "najvažnije je da su žene zdrave", piše Times Of India.

Možda te zanima... 'Bila sam posramljena zbog kilaže u trudnoći od strane medicinskog osoblja' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.