Trudnoća Porođaj 09. travnja 2023.

Pitaš se može li beba biti prevelika za tvoj trbuh? Evo nekih činjenica koje moraš znati

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedan od čestih strahova trudnica kada se bliže porod, jest, osim samog poroda, činjenica koliko je velika njena beba. Strah je posebno prisutan kod žena kojima su liječnici već procijenili prilično veliku kilažu...

Kako trudnoća odmiče, počinju se šuljati razne sumnje, možda potaknute strašnim pričama poznanica ili pak izjavama ginekologa poput one "beba je stvarno velika". Većina majki u prvoj trudnoći brine o tome kako će beba izaći iz njenog sitnog tijela, međutim u velikoj većini slučajeva taj je strah u potpunosti neopravdan.

Evo svih činjenica kada je riječ o rađanju beba kada žena ima malu zdjelicu i / ili veliku bebu.

Premala zdjelica? 

Pojam "cefalopelvična disproporcija" (poznat i kao CPD) medicinsko je stanje kada je ženska zdjelica jednostavno premala da bi glava bebe mogla proći kroz nju. Iako je to stvarno stanje, izuzetno je rijetko i uglavnom se događalo u prethodnim stoljećima kada su loša prehrana i bolesti poput dječje paralize uzrokovale anomalije zdjelice u žena. Srećom, gotovo sve žene danas imaju zdjelicu koja će se prilagoditi kako bi se dijete moglo sigurno kretati kroz rodni kanal; jedine iznimke mogu biti ako žena ima ozljedu zdjelice ili urođenu abnormalnost. Ostali istinski slučajevi CPD-a vrlo su rijetki i mogu se dijagnosticirati tek kad porod započne. Međutim, česta je i pogrešna dijagnoza (kada porod traje duže nego što se očekivalo), što je možda razlog zašto ljudi vjeruju da se CPD javlja češće nego što se zapravo događa.

Možda te zanima... Ginekologinja objasnila zašto je nemoguće vratiti tijelo na staro odmah nakon poroda Trudnoća

Ljudsko je tijelo nevjerojatno! 

Iako si možda zbunjena kada razmišljaš kako će se tvoje tijelo prilagoditi velikoj bebi, moraš imati na umu da je ljudsko tijelo nevjerojatno, a i zdjelica i djetetova glava osmišljeni su tako da se kreću na način koji omogućava proces rađanja. Za početak, tvoju zdjelicu čini nekoliko različitih kostiju koje na mjestu drže ligamenti, a tijekom trudnoće, tvoje tijelo oslobađa hormon 'relaksin' koji olabavlja zdjelične zglobove i ligamente u pripremi za porod.

Za razliku od lubanje odrasle osobe, glava bebe također se sastoji od nekoliko kostiju koje još nisu srasle, što znači da je podatna i može mijenjati oblik kako bi se dovoljno uklopila u rodni kanal. Kosti lubanje djeteta ne povezuju se i ne jačaju tek malo nakon što su se rodile, zbog čega novorođenčad ima mekana mjesta na glavi koja se nazivaju fontanele (opne između kostiju).

baby in the womb Možda te zanima... Kako beba stane u maternicu? Prekrasne fotke beba u pozama iz maminog trbuha Trudnoća

Gdje je beba?

Da bi se beba spustila i putovala kroz rodni kanal i sretno stigla na svijet, idealno je da za početak bude u pravom položaju, a to je glavom pozicionirana prema dolje. Za porod je optimalan upravo položaj u kojem je dijete okrenuto glavom prema dolje, leđima okrenutim prema majčinu trbuhu, licem prema njezinim leđima. Na taj način dijete najlakše prolazi kroz zdjelicu.

Iako će se većina beba okrenuti u zadnjim tjednima ili danima prije početka porođaja, neka to ne čine, što može poprilično otežati porod. Porođaj uz rodnicu nije nemoguć, ali smatra se rizičnijim da se dijete prvo porodi nogama, a i majci je takav porod puno teži. Ako je beba u takvom položaju, liječnici će često pokušati okrenuti bebu, upotrebom ruku u postupku koji se naziva ‘vanjska cefalična verzija/inačica’ (ECV). U suprotnom, mogu indicirati porod carskim rezom.  U svim je tim slučajevima problem u položaju bebe, A NE u veličini tj. premaloj zdjelici majke!

Možda te zanima... Biraš spol djeteta s 80-postotnom sigurnošću? Znanstvenici razvili novu metodu Trudnoća

Beba je veća ili manja nego što se možda čini

Možda misliš da je tvoj trudnički trbuh ogroman li je možda liječnik procijenio da nosiš veliku bebu, no  važno je zapamtiti dvije stvari. Prva jest ta da sve žene različito nose bebu. Neke izgledaju ogromno, a imaju bebu prosječne veličine, druge izgledaju sitno i imaju jako velike bebe. Veličina trbuha ne mora nužno odrediti  veličinu bebe. Druga stvar koju trebaš znati je da liječnici veličinu mogu procijeniti samo ultrazvučnim mjerenjima, ne postoji točan način za predviđanje veličine i težine djeteta prije rođenja, pa često dijete može biti manje (ili veće) od onoga što se predviđa.

Možeš ti to!

Ako je s trudnoćom sve u redu, možeš se opustiti! Sjeti se da je tvoje tijelo savršeno isprogramirano i da je porod potpuno prirodan. I naravno, u slučaju hitnoće, liječnici su na raspolaganju da pomognu i po potrebi izvedu hitni carski rez, vodeći računa da ste i ti i beba na sigurnom.

Možda te zanima... Ova parodija komentara mama na FB grupi je savršeno točna i gotovo uznemirujuće istinita! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.