Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća 40 tjedana trudnoće 27. ožujka 2023.

Evo kada se beba u trbuhu počinje smijati, mrštiti, ali i plakati...

Foto: Dave Goudreau/Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U 12. tjednu trudnoće tvoja maternica raste što znači da bi se i trbuh mogao zaokružiti. Možda ćeš početi razmišljati o kupovini trudničkih hlača ili tajica. Također, došlo je vrijeme za neke nove preglede.

Srce tvoje bebe sada kuca dvostruko brže, a ginekolog će ti u ovom periodu preporučiti dodatne rutinske preglede koji otkrivaju rizik za prisutnost anomalija. Saznajmo što se u ovom tjednu događa s mamom i bebom!

Beba

Lice tvojeg djeteta sada ima ljudski profil, s oblikovanom bradom i nosom te očima i ušima gotovo na svome mjestu. Također postaje sve izražajnije: može se smijati, mrštiti i ustima raditi pokrete sisanja. Formirale su se glasnice pa beba sada može i bezglasno plakati.

U 12. tjednu trudnoće od vrha glave do trtice dijete je dugačko oko šest centimetara i teško približno 15 grama. Veliko je otprilike kao šljiva. Kosti mu se učvršćuju i dijete se u trbuhu rasteže, savija i pruža ruke i noge, otvara i zatvara šake te stišće prstiće na nogama. Najzanimljivija novost ovoga tjedna je da su mu se počeli razvijati refleksi pa može reagirati kada na primjer staviš ruku na svoj trbuh, no ti njegove pokrete, nažalost, još uvijek ne možeš osjetiti.

Crijeva se iz pupčane vrpce povlače u bebinu trbušnu šupljinu i probavni sustav postaje sve funkcionalniji, kao i bubrezi koji već stvaraju mokraću. Živčane stanice i dalje se brzo množe i u mozgu se stvaraju brojne sinapse. Bebino srce već neko vrijeme kuca pravilno, dvostruko brže nego odraslim osobama, a sada ga je moguće i čuti pomoću doplera.

 | Author: Alexandra Kikot/Unsplash Foto: Alexandra Kikot/Unsplash

Tvoja beba je duga gotovo 6 cm, otprilike veličine šljive. Nokti na prstima ruku, nožni prsti i kosti se oblikuju i sloj dlake prekriva većinu njezinog tijela.

  • Bebina dužina: 6 do 6.5 cm
  • Bebina težina: 10 do 15 grama

Mama - potraži trudničku odjeću

Tvoja je maternica narasla toliko da joj se vrh, to jest fundus, sada već može napipati u donjem dijelu trbuha, iznad stidne kosti. To znači da bi se i trbuh sada mogao zaokružiti, poprimajući polako onaj pravi trudnički oblik.

Ako si već bila trudna i imaš staru trudničku odjeću, sada ju već možda polako opet uvodiš natrag u garderobu, a ako ti je ovo prva trudnoća, možeš za početak razmisliti o trudničkim hlačama ili tajicama. Grudi su ti vjerojatno postale bujnije pa možda trebaš i veći, odnosno udobniji grudnjak. U tom slučaju, isplati se odmah kupiti grudnjak za dojenje, kojeg ćeš moći koristiti i dugo nakon bebinog rođenja.

Želiš li provjeriti rizik za Down sindrom?

U 12. tjednu, odnosno između 11. i 14. tjedna, provodi se kombinirani probir na Downov sindrom i druge kromosomske anomalije. On se sastoji od krvnih pretraga i ultrazvučnog pregleda prilikom kojeg se mjeri nuhalni, odnosno vratni nabor fetusa.

Ginekolozi ove testove rutinski preporučuju trudnicama starijima od 30 godina, no rezultati otkrivaju samo rizik za prisutnost anomalija te mogu pomoći u odluci o nešto invazivnijim dijagnostičkim pretragama. Zato se dobro unaprijed informiraj o ovoj temi i sama odluči želiš li se testirati i svakako poslušaj mišljenje svog ginekologa.

Za najljepši početak

Neprocjenjiva je podrška tijekom prvih dana i mjeseci roditeljstva i upravo zato je dm za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.siječnja 2023. pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima.

U paketu za trudnice nalazi se savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižica s brojnim pogodnostima. Uz više od 30 bonova mogu se ostvariti višestruki bodovi prilikom kupnje Olival proizvoda za trudnice te proizvoda Biobaza mama. Kupnjom pelena, vlažnih maramica i podloga za previjanje uz bonove u knjižici istovremeno ćete se pripremiti za dolazak bebe, ali i za buduće uštede pri kupnji u dm-u.

dm je također pripremio i poklon paket za bebe koji se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a, a uz dm active beauty karticu čekaju vas savjetnik za vas i vašu bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižica s bonovima.

Knjižica će vam omogućiti da ostvarite dodatne i višestruke bodove pri kupnji neophodnih proizvoda. U knjižici vas očekuje bon za 10x više bodova na ukupnu kupnju kao i bonovi za ostvarivanje višestrukih bodova pri kupnji proizvoda brendova kao što su Nivea Baby i Melem Baby te Mustela i Avent.