Trudnoća Trudnica 04. svibnja 2016.

Debljina trudnice utječe na zdravlje djeteta u kasnijoj dobi

trudnica trudnoća trudnički trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Veća težina pri porođaju je upravo faktor koji utječe na povećanje rizika od debljine djece u kasnijem uzrastu. Studija je provedena na više od 2.200 trudnica

Brojne studije potvrdile su da deblje majke češće rađaju potomke s većom porođajnom težinom. Iako se smatra da veća težina pri porođaju nije od velike važnosti, stručnjaci upozoravaju da je upravo to faktor koji utječe na povećanje rizika od debljine djece u kasnijem uzrastu.

Veća porođajna težina, veći rizik u odrasloj dobi

Tako dojenčad s većom tjelesnom težinom imaju veći rizik od debljine u djetinjstvu koji se prenosi i na odrasli period. Najveća dosadašnja studija ovog karaktera provedena je na više od 2.200 trudnica. Cilj istraživanja bio je da trudnicama ponudi savjete i materijale koji na jednostavan i primjenjiv način pomažu pri promjeni prehrambenih navika i povećanju svakodnevne tjelesne aktivnosti.

Usvajanje osnovnih pravila raznovrsne i uravnotežene prehrane i jednostavnih smjernica za povećanje tjelesne aktivnosti, rezultiralo je značajnim poboljšanjem navika kod trudnica. Naime, tijekom studije rođeno je 18 posto manje beba s većom porođajnom težinom. Autori studije smatraju da se primjenom sličnih kliničkih intervencija mogu promijeniti prehrambene navike i životni stil budućih majki, a time spriječiti razvoj debljine kod djece.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.