Beba 07. svibnja 2024.

Mama: Ove 4 stvari iznenadile su me kad sam rodila drugo dijete

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako nam se čini da nakon što rodimo prvo dijete znamo puno više tog i da je manje stvari koje nas mogu iznenaditi – uvijek, ali uvijek postoji nešto što će nas iznenaditi.

Kad postaneš mama prvi put, puno je stvari koje te mogu iznenaditi. O, tako puno! Čak i ako si sve što možeš pročitala i proučila i pretražila – opet postoji nešto što je kod tebe možda baš drukčije od svih iskustava koje su pročitala. I to je sasvim normalno, jer je svaki porod i svaka trudnoća i svako postporođajno razdoblje jednostavno priča za sebe.

Možda te zanima... Halle Bailey priznala: "Imam postporođajnu depresiju. Osjećam se kao druga osoba kad se pogledam u ogledalo" Beba

No, onda kad rodiš drugi put, očekuješ da ćeš neke stvari ipak znati, poznavati iz jedne sasvim drukčije perspektive, svoje perspektive, pa ti je lakše jer već imaš iskustvo. Ili možda nije. Jer roditeljstvo, posebno majčinstvo, je nešto u čem nema pravila i nema garancije da će nešto biti baš kao što očekuješ. To je nešto što je zasebna priča svake mame.

Na stranici Cup of Jo, koja pokriva teme upravo majčinstva i roditeljstva, ali i mode, stila, putovanja i slično, jedna je mama podijelila svoje iskustvo s drugim djetetom, odnosno 4 stvari koje su je iznenadile kad je rodila drugo dijete. Evo koje su to stvari prema mami Jannelle Sanchez, jednoj od autorica na stranici, odnosno ovoj zajednici.

4 stvari koje su me iznenadile kad sam rodila drugo dijete

1. Dobre audio knjige i TV neophodni su za razdoblje novorođenčeta

Jedan od fizički i psihički najzahtjevnijih dijelova roditeljstva u razdoblju novorođenčeta je, kaže ova mama, ostati budan tijekom noćnih podoja. No, ona je našla svoj način kako se nositi s tim, a pritom se i zabavila. Ona je, kaže, slušala audioknjige. Nisu to bile neke ozbiljne, važne i dubokoumne knjige, nego one koje su je mogle nasmijati i zadržati njenu pažnju. Njen su izbor bile knjige koje su iznosile smiješne kritike velikih filmskih hitova, na primjer. Nakon podoja tako bi se u krevet vratila nasmijana, umjesto iscrpljena.

Njen drugi spas bila je televizija, ali niti tamo nije gledala neki pretjerano zahtjevan sadržaj. Odabrala je epizode showaa Survivor i uglavnom je gledala sam to kad bi imala priliku. Taj nezahtjevan sadržaj odgovarao joj je kao nešto što ima veze s odraslima, a ne zahtijeva pretjeranu koncentraciju.

2. Gledanje mog postporođajnog tijela kroz oči starije sebe mijenja sve

Nakon njenog prvog djeteta, kaže ova mama, njeno se tijelo vrlo brzo vratilo u normalan oblik i veličinu. No, drugi put nije bilo tako. Novo dijete je donijelo i novo tijelo. Bokovi su joj bili širi, lice okruglije, a trbuh mekan. Ni tamni podočnjaci nisu joj nestali s lica. „Jednog sam jutra, dok sam nosila Emiliana do njegove podloge za igru u dnevnoj sobi, ugledala svoj opušteni trbuh u ogledalu u hodniku i pomislila: fuj. Ali onda mi je sinula vizija: kako će žena koja ću biti za 10 godina gledati na sadašnju sebe?“ rekla je mama, te priznala da je onda počela raditi na tom da svoje bokove smatra lijepimo, a svoj trbuh divnim. Isto tako potrudila se gledati sve te divne detalje na tijelu svog djeteta i podsjećati se na to kako je ona rodila to dijete.

„Kad pomislim na Jannelle iz budućnosti kako sada gleda u svoje fotografije, suze mi krenu na oči i osjetim iskrenu ljubav prema sebi,“ rekla je ova mama.
 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

3. Drugačije ne znači gore

Njezino drugo dijete, kaže, dobiva klasično iskustvo drugog djeteta. Jedino vrijeme kada on ima 100% njene pažnje je vrlo rano ujutro prije nego što se svi probude. Sve nakon tog uključuje u raspored i njegovu stariju sestru. Sve nakon tog je podređeno zapravo njegovoj starijoj sestri. Redovito se, kaže, osjeća krivom što ne provodi toliko vremena jedan na jedan s njim, kao s prvom kćeri.

No, onda se sjeti savjeta koji je čula: „Ako ne možeš posvetiti toliko vremena stimuliranju bebinih aktivnosti kao što ste to učinili s prvim, pustite to - gledanje sata gimnastike njihovog starijeg brata ili sestre (ili što god to bilo) bit će dovoljno stimulativno — bit će drugačije, ne bolje ili gore.” Nije li to baš točno tako? Važno je da se dijete osjeća sigurno, sretno i jako, jako voljeno. A to ćeš vidjeti po bebinoj reakciji. Način na koji provodimo vrijeme s drugim djetetom izgleda drugačije od vremena odvojenog za prvo dijete, ali to ne znaći da ta veza nije jednako jaka.

4. Sve s dvoje djece ispod tri godine traje zauvijek

Iskusne mame će ovo pročitati i jednostavno se gromoglasno složiti s tom tvrdnjom. No, prvotni šok koji se javio kad shvatiš da svoju povećanu obitelj ne možeš spremiti za manje od sat vremena, to može biti omanji šok. Rješenje je, kaže ova mama, ono od čega mnogi roditelji zaziru – prosječnost i sporo roditeljstvo.

„Umjesto da požurujem Ellu u našim večernjim šetnjama, odlučujem se uskladiti s njezinim tempom i upijati svijet oko nas. I dok bih voljela staviti kvačicu pored svake obveze na svom beskonačnom popisu, otkrila sam da pokušaj obavljanja više od jednog dnevno nije vrijedan stresa,“ kaže ova mama, svjesna da će kad-tad doći vrijeme „trčanja“ i raznih aktivnosti, ali da do tad sve što čini je minimum potreban za zadovoljenje svih potreba.

Možda te zanima... Ovo je 13 grešaka koje sam radila kad sam prvi put postala mama, a ne bih ponovila Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.